• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Märklin - wszystko o kolejkach z "trzecią szyną"

Waldens

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,
Mam kilka pytań:
1) Czy da się przerobić Marklina ICE 2 z płozą na wersję bez płozy? Do jazdy na PIKO (H0).
2) Jak sprawdzić czy działa dekoder? (Piko Smart Control lub Digikejs 5000). Oświetlenie w wagonie ostatnim działa, a lokomotywa jakby martwa.
3) Czy DCC marklina działa na PIKO DCC? Pytam bo dekodery Marklina to mfx. Ale czy są kompatybilne?
4) Czy warto taki skład przerabiać? Czy lepiej kupić droższy ale dostosowany do DCC powdzechnie dziś stosowanego?
5) Ciekawe który model z tych tańszych wersji byłby już bez tej płozy? O ile taki jest?

majo123

Użytkownik
Reakcje
3 0 0
Witam
Mam problem z lokomotywa Br 50 numer katalogowy 37848 podczas jazdy zacina się tzn blokuje się coś. Wygląda to tak jakby jakaś zębatka się zacinała.
Może jest ktoś kto może to sprawdzic
Ja niestety nie mam klucza 2,5 mm do odkręcenia wiązarów

majo123

Użytkownik
Reakcje
3 0 0
Witam,
Mam kilka pytań:
1) Czy da się przerobić Marklina ICE 2 z płozą na wersję bez płozy? Do jazdy na PIKO (H0).
2) Jak sprawdzić czy działa dekoder? (Piko Smart Control lub Digikejs 5000). Oświetlenie w wagonie ostatnim działa, a lokomotywa jakby martwa.
3) Czy DCC marklina działa na PIKO DCC? Pytam bo dekodery Marklina to mfx. Ale czy są kompatybilne?
4) Czy warto taki skład przerabiać? Czy lepiej kupić droższy ale dostosowany do DCC powdzechnie dziś stosowanego?
5) Ciekawe który model z tych tańszych wersji byłby już bez tej płozy? O ile taki jest?
Z tego co wiem to jest trochę problem do koła są nieizolowane

Waldens

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,
Mam kilka pytań:
Jednak zrezygnowałęm z Marklina. Szkoda bo ładny pociąg. Ale gdyby dekoder był sprawny to może bym go zostawił.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.721 65 3
To wszystko zależy od ceny. Czasami modele 3AC można zakupić za bardzo niedużą cenę i wtedy opłaca się dokonywać różnych przeróbek. Jedyne ograniczenie to możliwości warsztatowe lub ewentualnie dostępność do oryginalnych części zamiennych.
Dekodery Marklina nie koniecznie pracują w systemie DCC. To że model nie jedzie w DCC może być tego oznaką. I nie musi to oznaczać że jest niesprawny.

Waldens

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
To wszystko zależy od ceny. Czasami modele 3AC można zakupić za bardzo niedużą cenę i wtedy opłaca się dokonywać różnych przeróbek. Jedyne ograniczenie to możliwości warsztatowe lub ewentualnie dostępność do oryginalnych części zamiennych.
Dekodery Marklina nie koniecznie pracują w systemie DCC. To że model nie jedzie w DCC może być tego oznaką. I nie musi to oznaczać że jest niesprawny.
Dzięki za odpowiedź. Nie znam tego sytstemu więc nie będę się wypowiadał. Ale jak wcześniej pisałem, zastanawiałem się nad pozostawieniem choćby jako ekspozycja na półkę. Ale chciałem pojeździć. No ale cóż. Oddałem zestaw.

Temat można zamknąć.

83LUKE

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie wiem, o którego Pana chodzi, ale polecałbym kontakt z @jezyzie, jeżeli nadal jest na forum, bo nie widzę żeby się wyświetlał?
Pytanie co kolega chciałby zrobić z tym Husarzem, to może pomogę.
Właściwie to chodzi mi o tabor PKP Intercity - poszukuję najlepiej gdyby to była czarna wdowa przystosowana do C-gleis Marklina - preferowane sterowanie cyfrowe. Ewentualnie EU45 z PKP Cargo.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.083 24 8
Kup sobie jaki chcesz model i poproś p.Karola ze sklepu w Poznaniu żeby założył szynę przerabiając tym samym DC na AC. Mam kilka modeli, które w ten sposób zostały przerobione i wszystko pięknie działa. Ja powoli przechodzę na DC i będę sprzedawał część kolekcji przystosowanej do C-gleise, ale czarnej wdowy nie mam.

83LUKE

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Które modele udało się przerobić?
Co będzie na sprzedaż?
Ja pozostanę przy C-gleise gdyż się w tym utopiłem na dobre i dzieci też chętnie układają tory - pętle i trójkąty więc idę w tym kierunku.

patszp

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam. Jestem zielony w tych tematach. Posiadam lokomotywę Marklin 39004, chciałbym ją sprzedać lecz nie wiem czy w ogóle działa. Jest jakiś prosty i szybki sposób żeby ją sprawdzić?