• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Märklin - wszystko o kolejkach z "trzecią szyną"

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.397 30 2
60226 CS3 w zupełności wystarczy.
60216 CS3plus to praktycznie to samo, spełnia się w sterowaniu ogromnych makiet jako master dla kolejnych CS3 podpiętych do CS3plus

Reakcje
10 0 0
Jeżeli ktoś byłby zainteresowany rezultatem wyżej opisanych działań, to czyszczenie kanałów na osie kół, samych osi i rozciągnięcie sprężynek dla lepszego kontaktu przyniosło oczekiwane i długotrwałe efekty. Młody szalał pociągami przez kilka kolejnych dni i wszystko hulało jak trzeba - nawet na najniższym biegu lokomotywy posłusznie brnęły w określonym kierunku.

Pozdrawiam!
Witaj. Jeśli mogę poradzić to unikaj wszelkiego rodzaju smarów. Lepiej używaj oleju do modeli lokomotyw. Producenci Marklin ,Piko ,Faller.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.001 125 22
unikaj wszelkiego rodzaju smarów. Lepiej używaj oleju do modeli lokomotyw
A ja zupełnie się z tym nie zgadzam. Olej, szczególnie gdy się go da za dużo, może się rozlać w różne miejsca w jakich lepiej by się nie znalazł. W przypadku smarów jest na to znacznie mniejsza szansa.
Miałem do czynienia z modelami które były tak naoliwione, że od leżenia w pudełku olej wyciekł z modelu i ściana boczna na której leżał model była brudna. A nawet spotkałem się z przypadkiem, kiedy takie zalanie olejem ściany i leżenie modelu w tym oleju bezpowrotnie uszkodziło farbę ściany, bo się w miejscach gdzie był olej błyszczała i nie dało się tego efektu pozbyć.
Modele trzymam w gablocie na szklanych półkach. Te mocniej naoliwione modele zostawiają pod kołami plamy oleju.

Reakcje
10 0 0
A ja zupełnie się z tym nie zgadzam. Olej, szczególnie gdy się go da za dużo, może się rozlać w różne miejsca w jakich lepiej by się nie znalazł. W przypadku smarów jest na to znacznie mniejsza szansa.
Miałem do czynienia z modelami które były tak naoliwione, że od leżenia w pudełku olej wyciekł z modelu i ściana boczna na której leżał model była brudna. A nawet spotkałem się z przypadkiem, kiedy takie zalanie olejem ściany i leżenie modelu w tym oleju bezpowrotnie uszkodziło farbę ściany, bo się w miejscach gdzie był olej błyszczała i nie dało się tego efektu pozbyć.
Modele trzymam w gablocie na szklanych półkach. Te mocniej naoliwione modele zostawiają pod kołami plamy oleju.
Problem nie jest w oleju tylko ile się go leje .Wystarczy kropla na osie i tyle samo na tryby.Od wielu lat tak robię i to działa. U mnie modele są w ciągłym ruchu i bez smarowania już by dawno nie jeździły.