• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Märklin - wszystko o kolejkach z "trzecią szyną"

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.619 64 3
Obawiam się że akurat do tego modelu może nie być dostepnych części. Ja akurat mam tą lokomotywę z I epoki S10 niekompletną i też do niej szukałem części także od wersji z II epoki. Niestety kicha.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.028 24 8
Jeżeli nic nie znajdziesz, to skontaktuj się z service Maerklina w Goppingen. Ja kiedyś z nich korzystałem i mi pomogli.

Hics

Użytkownik
Reakcje
6 0 0
Ja czēści zapasowe kupuję na Modelmanii można tam spróbować
patrzalem, nie maja
A na Niemieckich stronach można jeszcze poszukać
tez szukalem, pytalem po niemieckich forach. ludzie mieli te same pytania. ktos dal linka do sklepu gdzie jeszcze w 2018 roku mieli ale juz stan wskazuje 0
Jeszcze można poszukać w innych lokomotywach Marklina czy np. ta część nie ma teraz innego numeru. Ja znalazłem taka część jest to co prawda komplet z silnikiem ale można coś z tego zrobić E179263
a mozesz podelsac jakies zdjecie? ja nie moge znalezc zadnego. dzieki
Jeżeli nic nie znajdziesz, to skontaktuj się z service Maerklina w Goppingen. Ja kiedyś z nich korzystałem i mi pomogli.
ludzie sie kontaktowali. serwis ma ta czesc ale naprawi tylko jesli wysle im loka. a to zrobi takie koszty ze chyba niewarto.

poza tym wczoraj posklejalem kropelka i jakos dziala. nie wiadomo jak dlugo wytrzyma ale narazie lepszy rydz niz nic.
w miedzyczasie bede szukal czesci.

majo123

Użytkownik
Reakcje
2 0 0
patrzalem, nie maja

tez szukalem, pytalem po niemieckich forach. ludzie mieli te same pytania. ktos dal linka do sklepu gdzie jeszcze w 2018 roku mieli ale juz stan wskazuje 0

a mozesz podelsac jakies zdjecie? ja nie moge znalezc zadnego. dzieki

ludzie sie kontaktowali. serwis ma ta czesc ale naprawi tylko jesli wysle im loka. a to zrobi takie koszty ze chyba niewarto.

poza tym wczoraj posklejalem kropelka i jakos dziala. nie wiadomo jak dlugo wytrzyma ale narazie lepszy rydz niz nic.
w miedzyczasie bede szukal czesci.
Podsyłam numer części
5 E179263
Motor33,00 €

Lokomotywa 37517
Jest ona na stronie Marklina

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.619 64 3
Tak właśnie powinny być malowane lokomotywy spalinowe DBAG. Ciekawe czy w skali 1:1 też tak wygląda bo już kilka malowan z fantazji już sie pojawiło.

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.247 25 2
To model z inicjatywy MHI, czyli grupy sprzedawców Märklina i przypuszczam, że na modelu się skończy - musieliby zapłacić za przemalowanie prawdziwej lokomotywy, a skoro tego nie zrobili przed zapowiedzią modelu, to już raczej nie zrobią.
Nawiasem mówiąc - wygląda zacnie.

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.247 25 2
Z ciekawostek Märklina - przekonstruowali lokomotywy SBB Re 4/4 II i Re 6/6 w taki sposób, że silnik umieszczony będzie centralnie i napędza 4 osie, a nie silnik na wózku i tylko jego osie były napędzane.
Taka zmiana konstrukcji wyszła 2 lata temu lokomotywom Re 460 na dobre - są ciuchutkie i ciągną wszystko co się podepnie do lokomotywy. Niestety taki sam manewr rok temu w lokomotywach V200 już wyszedł gorzej - wprawdzie dalej są silne, ale również bardzo głośne.

jedrzej

Użytkownik
Reakcje
10 0 0
Witam i Marklin ma nową aktualizację oprogramowania .Dla MSII wersja 3,112 a dla Gleisboxa 1,47. W nowej wersji zniknęło sterowanie booksem ale poprawiono stabilność sterowania i usunięto błędy wersji 3,55.

Hics

Użytkownik
Reakcje
6 0 0
Witam i Marklin ma nową aktualizację oprogramowania .Dla MSII wersja 3,112 a dla Gleisboxa 1,47. W nowej wersji zniknęło sterowanie booksem ale poprawiono stabilność sterowania i usunięto błędy wersji 3,55.
Mnie po ostatnim update na MS2 sterownik przestal dzialac. Az boje sie robic nowy. :oops:

Hics

Użytkownik
Reakcje
6 0 0
A tak przy okazji.
Moja 37190 ulegla awarii. Zepsula sie czesc nume 44 - mocowanie silnika. Kiedy czesc byla dostepna kosztowala 0.99 Euro. Niestety nie jest juz dalej dostepna do zakupu. Macie moze jakis zapas?

jedrzej

Użytkownik
Reakcje
10 0 0
Mnie po ostatnim update na MS2 sterownik przestal dzialac. Az boje sie robic nowy. :oops:
Nie ma problemu ożywają po podłaczeniu do CS. W nowym oprogramowaniu usunięto to zjawisko. Mnie też umarły dwa MSII w czasie programowania. Przy aktualizacji na 3,112 żaden mi nie umarł.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

jedrzej

Użytkownik
Reakcje
10 0 0
Przy wgrywaniu oprogramowania 3,55 z jednego MSII na drugiego MSII bywało ,że w trakcie aktualizacji MSII robił się czarny i umierał. Gubił część plików aktualizacyjnych. Można go było powrócić do życia za pomocą CS wgrywając jeszcze raz oprogramowanie . Zdarzyło mi się to dwa razy. Przepraszam za błąd ,ale czasami coś umknie w czasie pisania na szybko.