• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Märklin - wszystko o kolejkach z "trzecią szyną"

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.804 15 0
Wygląda na to że się chowa, ale mechanizm jest głośny.
Już kiedyś chciałem to kupić na próbę, ale stwierdziłem, że wole klikacze.

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Jeszcze jedno pytanie... Rozumiem, że wszelkie połączenia wykonuje się w obrębie jednego elementu (rozjazdu), zasilanie i łączność idą po szynach i żadnych przewodów nie trzeba ciągnąć?

B

bobby74

Gość
Dekoder 74460 nie zadziała na DCC :(
Mam 4 takie dekodery i nie mam co z nimi zrobić.
Märklin 74461 obsługuje DCC.
A dekoder Märklina 74491 oczywiście, że zadziała pod Trix C-Gleis w DC.
W porównaniu do Viessmanna rozwiązanie Märklina głośno klika przy zmianie położenia toru, za to napewno mieści się pod torem. Słyszalne kliknięcie toru ma tą zaletę, że jest darmowa informacja zwrotna o tym, że położenie toru zostało zmienione :)

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
B

bobby74

Gość
Niestety nie :)
Jestem Märklinistą teoretykiem czytaczem niewiele praktykującym ;) Dotychczas rozjazdy obsługiwałem na stole tylko manualnie.
Ale zamówię sobie taki zestaw i potestuje.
A co tam jest do zaprogramowania? W instrukcji 74461 jest praktycznie tylko to co poniżej
IMG_1180.PNG

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.804 15 0
Próbowałem zaprogramować dekoder 74461 pod DCC, nawet nie chce drgnąć. Nie wiem dlaczego.
Jednak proponuję to:
https://www.conrad.pl/?websale8=conrad.01-aa&pi=403956
i to:
https://www.conrad.pl/?websale8=conrad&pi=217711
A jak będziesz chciał mieć full komplet to jeszcze to (dwie sztuki w paczce, na dwa rozjazdy):
https://www.conrad.pl/Zwrotnik-Mark...kali-H0,-2-szt..htm?websale8=conrad&pi=213883

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.084 24 8
Dekoder 74460 nie zadziała na DCC :(
Mam 4 takie dekodery i nie mam co z nimi zrobić.
jeżeli sa sprawne to daj znać za ile chciałbyś je sprzedać? :)

Jeszcze jedno pytanie... Rozumiem, że wszelkie połączenia wykonuje się w obrębie jednego elementu (rozjazdu), zasilanie i łączność idą po szynach i żadnych przewodów nie trzeba ciągnąć?
...... przy Maerklinie tak jest i podlączenie jest bardzo proste. wszystko fajnie jest tam spasowane.
[DOUBLEPOST=1475497563][/DOUBLEPOST]
Napiszesz jak go zaprogramować?
;)nie wiem jak to zrobiłem, ale działa - ja programowałem 74460 i zadziałało, wiec w razie czego mogę pomoc.(y)

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.084 24 8
trzeba ustawić odpowiedni adres przesuwając te drobne suwaczki. adresy podane sa zawsze w zestawie z urządzeniem
w razie gdybys mial problem to daj znać lub zerknij na you tube "Marklin 74460 Turnout Decoder: Address Change".
[DOUBLEPOST=1475498789][/DOUBLEPOST]
Rozumiem, że rozsprzęgacze i semafory też w ten sam sposób można instalować i eksploatować
z dekoderem? Rozumiem też, że w przypadku C-Gleis, Maerklin i Trix (mimo różnicy AC/DC) działają podobnie?

tu niestety nie pomogę, bo dla mnie elektronika to "czarna magia" i na tym etapie narazie odniosłem pierwszy sukces przy zwrotnicy :)

Ostatnio edytowane: