• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Märklin - wszystko o kolejkach z "trzecią szyną"

B

bobby74

Gość
CS3 60226 nie posiada złącza do obsługi s88. CS3plus 60216 i owszem. Poza tym praktycznie niczym się nie różnią - poza ceną oczywiście. Będzie oferować obsługę 32 funkcji dekodera. W końcu 32-Mbitowa platforma i szybszy procesor.
Alternatywą jest ESU ECoS 50200 - pod wieloma względami bardziej zaawansowana niż stara CS2 i zasilacz już jest w cenie. Ciekaw jestem, czy coś wypuszczą niedługo w odpowiedzi na CS3.

B

bobby74

Gość
Teoretycznie/elektrycznie tak, tylko nie obsłuży lokomotyw Märklina :) bo nie wspiera mfx, a dekodery w lokach Märklina nie obsługują DCC. Ale wszystkie loki Roco, Piko itp. w AC z dekoderami DCC mogą być sterowane z21.
Tylko, że to bez sensu - do Märklina musisz mieć sterowanie obsługujące mfx i DCC. Takie oferuje Märklin i ESU.
Ja dzisiaj mam CS2.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.084 24 8
Ja obecnie steruje Mobile Station 2, ale niestety mieści się tam nie za dużo lokomotyw :( dlatego szykuje się na nowe CS+, ktore ma bardzo dobre opinie. Dodatkowo plus posiada jeszcze moduł informacji zwrotnej i z tego co pamietam bez problemu mozna sterować DCC, czyli gdybym kiedyś chciał się pobawić DC ;) to tez bedzie działać (?) :D
[DOUBLEPOST=1476560451][/DOUBLEPOST]
IMG_0816.JPG
IMG_0815.JPG

[DOUBLEPOST=1476560729,1476560239][/DOUBLEPOST]
Ja na razie ma sterowanie Marklina 6021 i tylko mogę sterować 5 funkcjami a mam lokomotywy które mają 12 funkcji to co najlepiej kupić aby sterowanie obsłużyło te 12 funkcji?
Mobile station 2 obsłuży większość tych funkcji i jezeli nie chcesz kodować i sterować więcej niż 10 lokomotywami, to w zupełności wystarczy, zwłaszcza ze jest tez rozsądne cenowo . CS zawsze bedzie lepsze i bardziej wszechstronne, ale to już inny wydatek :eek:

Reakcje
3 0 0
Dzięki
Teoretycznie/elektrycznie tak, tylko nie obsłuży lokomotyw Märklina :) bo nie wspiera mfx, a dekodery w lokach Märklina nie obsługują DCC. Ale wszystkie loki Roco, Piko itp. w AC z dekoderami DCC mogą być sterowane z21.
Tylko, że to bez sensu - do Märklina musisz mieć sterowanie obsługujące mfx i DCC. Takie oferuje Märklin i ESU.
Ja dzisiaj mam CS2.
Ale z tego co czytałem to ESU w Motorola obsłuży 8 funkcji
[DOUBLEPOST=1476562711][/DOUBLEPOST]
Dzięki

Ale z tego co czytałem to ESU w Motorola obsłuży 8 funkcji
A można jakiś filmik podesłać jak się obsługuje CS 2 ale po polsku?

B

bobby74

Gość
Motorola to staroć i przeżytek i tak już ma, że na dwóch adresach po 4 funkcje daje razem 8 funkcji. To nie słabość ESU tylko taka funkcjonalność Motoroli.
Filmów po polsku dot. CS2 nie widziałem, ale tu nie ma wiele do rozumienia - lokomotywa z mfx sama się zamelduje i kręcąc wbudowanym manipulatorkiem starujesz nią jak chcesz. Lokomotywa z DCC musi być zameldowana ręcznie - tak jak w z21 czy jakiejkolwiek innej centrali DCC.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.084 24 8
Jeżeli nie masz bardzo licznej "floty" to spróbuj z tańszą wersją sterowania, czyli MS2 / MS3. Marklin teraz zrobił jej update i zmienił tez jej kolor dopasowując do ich nowej szaty graficznej. Możesz z tego sterować zarówno lokomotywami jak i tez zwrotnicami. Koszt tego urządzenia jest znacznie mniejszy niż CS czy tez CS+, ale wybór oczywiście należy do Ciebie.
IMG_0817.JPG

[DOUBLEPOST=1476607613][/DOUBLEPOST]Z filmikiem po polsku bedzie raczej ciężko, ale zerknij sobie poglądowo na ten, który co prawda przestawia BR50, ale właśnie przy użyciu MS2

Reakcje
3 0 0
Bo ich w ostatnim roku 2014 było kilka i zostałem posądzony ,że specjalnie je uszkadzam. Skończyło się tym ,że wysłałem lokomotywę z uszkodzonym dekoderem do fabryki, gdzie ją naprawili , czyli wstawili nowy dekoder , zaplombowali. Jak znowu się uszkodził znowu wysłałem im tę lokomotywę do naprawy. Z reguły sam sobie naprawiam lokomotywy,ale w tym wypadku chciałem by fabryka wiedziała w czym problem. I co, naprawili. Na razie jeździ zobaczymy jak długo. Ja modeli nie trzymam w gablocie tylko na makiecie i co najmniej dwa razy w tygodniu mają jazdy. Myślę ,że wyjaśniłem temat. Fabryka jest bardzo przychylnie nastawiona do modelarzy i za to ich cenie. Wybieram się w tym roku do niej i już umówiłem się z Panami na spotkanie.
W jaki sposób złożyć reklamację na uszkodzony dekoder Marklina

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.084 24 8
"Flota" jest taka ,że MS 2/3 sobie powinna poradzić tylko torów jest około 70m.
To jeszcze jedno pytanie jak wpisać lokomotywy innych producentów tak aby nimi sterować za pomocą MS 2/3?
Myśle, ze ilość metrów torów nie bedzie tu miała znaczenia, ale dla pewności możesz podłączyć zasilanie z MS2/3 w kilku miejscach. Ja mam tak u siebie i działa.
Co do modeli innych firm, to ponieważ nie maja one mfx będziesz musiał wprowadzić ich adresy ręcznie. Adresy znajdziesz w instrukcji modelu lub dekodera, jezeli montowałem osobno. Nigdy nie pamietam, jak się to robi - bo dawno nic ręcznie nie wprowadzałem - ale jest to w miarę intuicyjne i z pewnością dasz sobie radę. W razie czego jakiś filmik z you tube ;)