• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Märklin - wszystko o kolejkach z "trzecią szyną"

B

bobby74

Gość
Pikny zestaw, ale jednak nie moje klimaty...
Za to na święta jak znalazł wznowienie Weihnachtslok Märklin 37899 BR 50.2412 ;) - z dwoma kolędami na gwizdki i oświetloną choinką na czole lokomotywy.

image.jpeg

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.768 126 86
Ostatnio edytowane:
OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.084 24 8
Maerklin sugeruje 999,9€ czyli wynika, ze u Lippe była super promocja :ROFL:
Jezeli dobrze pamietam zestaw Orient z początku 2016 r to cena poszczególnych elementów dawała podobna cenę. Dobrze wyposażone loco Maerklina to cena 400-450€ +, a do tego jeszcze kilka wagoników, w tym wypadku tez dobrze wyposażonych ..... i mamy tysiąc
[DOUBLEPOST=1472796327][/DOUBLEPOST]
Pikny zestaw, ale jednak nie moje klimaty...
Za to na święta jak znalazł wznowienie Weihnachtslok Märklin 37899 BR 50.2412 ;) - z dwoma kolędami na gwizdki i oświetloną choinką na czole lokomotywy.
[DOUBLEPOST=1472796380][/DOUBLEPOST]Szkoda, ze nie zielona z Mikołajem w środku :D;)

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.084 24 8
Mam pytanie o cyfrowe sterowanie zwrotnicami. Odpaliłem pierwsze dwie, używając mechanizmu 74491 i dekodera 74460 i wlasnie w związku z tym moje pytanie.
Czy istnieje możliwość podłączenia do zwrotnic jednego "zbiorczego" dekodera zamiast tych pojedynczych 74460?
Oglądając rożnego rodzaju makiety na targach wydawalo mi sie, ze byly tam dekodery, do których było podłączone wiele zwrotnic, ale moze sie mylę?
Maerklinisci, dajcie proszę znać jak wy to robicie ?

Reakcje
3 0 0
Mam pytanie o cyfrowe sterowanie zwrotnicami. Odpaliłem pierwsze dwie, używając mechanizmu 74491 i dekodera 74460 i wlasnie w związku z tym moje pytanie.
Czy istnieje możliwość podłączenia do zwrotnic jednego "zbiorczego" dekodera zamiast tych pojedynczych 74460?
Oglądając rożnego rodzaju makiety na targach wydawalo mi sie, ze byly tam dekodery, do których było podłączone wiele zwrotnic, ale moze sie mylę?
Maerklinisci, dajcie proszę znać jak wy to robicie ?
Witam choć jestem nowy to śledzę i " bawię się modelarstwem kolejowym a w szczegółności Maerklinem od lat 15
Oczywiście ma Pan rację , że istnieje taka możliwość wystarczy kupić dekoder nr katalogowy 60831 i z tego co mi wiadomo można sterować 4 rozjazdami
[DOUBLEPOST=1475254934,1475254489][/DOUBLEPOST]
Witam choć jestem nowy to śledzę i " bawię się modelarstwem kolejowym a w em od lat 15
Oczywiście ma Pan rację , że istnieje taka możliwość wystarczy kupić dekoder nr katalogowy 60831 i z tego co mi wiadomo można sterować 4 rozjazdami
Proszę zobaczyć pod ten adres
https://static.maerklin.de/damcontent/98/b7/98b7e1f65779adce75e2b0c9057fb0741467727670.pdf
to jest instrukcja do tego dekodera trzeba tylko wymontowć z rozjazdów dekoder 74460 i po sprawie

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.084 24 8
Witam choć jestem nowy to śledzę i " bawię się modelarstwem kolejowym a w szczegółności Maerklinem od lat 15
[DOUBLEPOST=1475254934,1475254489][/DOUBLEPOST]
Proszę zobaczyć pod ten adres
https://static.maerklin.de/damcontent/98/b7/98b7e1f65779adce75e2b0c9057fb0741467727670.pdf
to jest instrukcja do tego dekodera trzeba tylko wymontowć z rozjazdów dekoder 74460 i po sprawie
Dziekuje za info, zaraz sprawdzę .
Przy okazji witamy nowego kolegę na forum (y)

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.084 24 8
... i .... ?
Widzę, ze stacja pomieści dużo i do tego długich składów ;)

Sprawdź te żółte kropki, bo z tego co pamietam to oznaczały chyba brak pełnego styku, ale moze się mylę, bo robiłem swój projekt już jakiś czas temu ...... i cały czas go jeszcze realizuje :eek::)

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Dobry Wieczór,
Jaki napęd do rozjazdów z dekoderem proponują znawcy tematu? Szukam do Trixa (C-Gleis), lecz biorąc pod uwagę, że zasadniczo jest Maerklin, zdecydowałem się zadać pytanie tutaj.
Chodzi o napęd z dekoderem, który ładnie schowa się w nasypie, nie będzie wystawał ani wymagał wyprowadzania żadnych przewodów poza rozjazd.

Reakcje
3 0 0
Dobry Wieczór,
Jaki napęd do rozjazdów z dekoderem proponują znawcy tematu? Szukam do Trixa (C-Gleis), lecz biorąc pod uwagę, że zasadniczo jest Maerklin, zdecydowałem się zadać pytanie tutaj.
Chodzi o napęd z dekoderem, który ładnie schowa się w nasypie, nie będzie wystawał ani wymagał wyprowadzania żadnych przewodów poza rozjazd.
zależy jaka cena za napęd z dekoderem czy ma to przełączać zwrotnicę szybo czy realistycznie bardzo wolno?
Można zobaczyć dekodery z napędem Viessmann 4554 i 4560

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Cena nie jest najważniejszym kryterium. Czytałem na niemieckich stronach, że któryś z Viessmannów wystaje ok. 2mm poza nasyp, więc do zabawy na podłodze niezbyt się nadaje.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.084 24 8
Jezeli chcesz żeby fajnie "klikało", to ja użyłem do zwrotnicy cgleise Maerklina napęd 74490 i dekoder 74460. Wszystko idealnie chowa się pod torami i jest do nich przystosowane.