Twoje dekodery Wikingery rozumię, że komunikują się w DCC?
To wywal kalectwo, kup Mobile Station 2 i będzie wygodniej.
Zestaw startowy Merklina 29220 kupiłem dla wnuka ponieważ był to komplet od razu działający i cyfrowy.
Jak się później potwierdziło szyny są trudno zniszczalne i przez ponad dwa lata wszystko działa.
Lokomotywka też pięknie się sprawuje. Na głowę bije pod względem płynności ruszania i cichości lokomotywki PIKO.
Ponieważ mam sporo szyn i taboru PIKO przyszło mi do głowy trochę to pożenić. W internecie trafiłem na opis dekodera
Wikinger pracującego w systemie Marklin/Motorola.
Kalectwo dzisiaj rozebrałem z zamiarem ewentualnej modernizacji, ale mnogość styków kolejno łączących cztery na cztery
linie zniechęciła mnie.
Kalectwo zostanie awaryjnie dla wnucząt i na wyjeździe na torach i z lokomotywkami PIKO.
Docelowo zamierzam korzystać w komputerze z programów DDWSerwer Gplan i GbbKolejka. Te programy pomogły mi w pierwszych eksperymentach z prototypem dekodera i w rozszyfrowaniu wpisu CV1 do pliku .hex. Próby sterowania z komputera dwóch lokomotyw wypadły pomyślnie. Dodatkowo z komputera sterowane będą zwrotnice.
Makieta zrobiona jest na leżącej starej szafie z małym zapasem na kolejny zewnętrzny tor.
Ale przylega do rozsuwanego niewykorzystywanego stołu i regału. Tu jest szansa na zrobienie pętli na stole i powrót
na makietę przez półkę regału.