• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Lotne stany Kempola

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.655 65 3
To jest efekt destrukturyzacji kolei. W Katowicach IC się wyniosło z szopy wachlarzowej. Chyba za duży obiekt w stosunku do potrzeb. I koszty były za duże. Gdyby PKP pozostało w całości to wielkość obiektu była by raczej odpowiednią do obecnie rozproszonej pracy przewozowej na IC, Cargo, PR i KŚ. Trzeba też wziąć pod uwagę że sporo pracy przewozowej w ruchu towarowym przejęli przewoźnicy prywatni.

Ariel Ciechańsk

Znany użytkownik
Reakcje
316 3 0
Jak patrzę na te piękne zdjęcia zadbanej gdyńskiej lokomotywowni, to się zastanawiam, dla czego w Katowicach te wachlarze nie mogą tak samo wyglądać? Przecież tam też są lokomotywy z katowickim przydziałem.
Nie ma lokomotyw z przydziałem do katowickiej lokomotywowni....

To jest efekt destrukturyzacji kolei. W Katowicach IC się wyniosło z szopy wachlarzowej. Chyba za duży obiekt w stosunku do potrzeb. I koszty były za duże. Gdyby PKP pozostało w całości to wielkość obiektu była by raczej odpowiednią do obecnie rozproszonej pracy przewozowej na IC, Cargo, PR i KŚ. Trzeba też wziąć pod uwagę że sporo pracy przewozowej w ruchu towarowym przejęli przewoźnicy prywatni.
W Czechach niby pozostawał długie lata silne CD, a jednak mnóstwo lokomotywowni pozamykano. Nowszy sprzęt wymaga jednak rzadszego serwisowania. No i jednak szopy wachlarzowe są mniej przyjazne w eksploatacji niż prostokątne. Stąd Katowice przegrały z Prokocimiem.

OP
OP
Kempol

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.199 216 0
Parowozownie wachlarzowe, odcinek XXVII - część 2
"Gdynia" (457,62 km)
Wrzesień 2021

Trochę bliżej.
17.JPG
18.JPG
19.JPG
20.JPG
21.JPG
22.JPG
23.JPG
24.JPG

oraz parę widoczków znad szopy.
25.JPG
26.JPG
27.JPG
28.JPG
29.JPG
30.JPG
31.JPG
32.JPG

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Kempol

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.199 216 0
Dron Kolejowy, odcinek XVII
"Elewator węglowy - część III, Gdynia"

Przy okazji wizyty w Gdyni, zrobiłem zdjęcia trzeciego elewatora węglowego, pozostał mi ostatni w Krakowie.

1.JPG
2.JPG
2a.JPG
3.JPG
3a.JPG
4.JPG
5.JPG
6.JPG
9.JPG
10.JPG
11.JPG
12.JPG
12a.JPG
13.JPG

A kuku...
15.JPG
15a.JPG

Gustlik

Użytkownik
Reakcje
65 0 0
Cześć,
Na zdjęciach widać, że dużo się dzieje/buduje. Duża bocznica torów przy porcie zniknęła. Widać też budowany tunel. Ma ktoś informacje o zakresu prac?

OP
OP
Kempol

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.199 216 0
Jeszcze z zeszłego roku.

Parowozownie wachlarzowe, odcinek XXVIII - część 1
"Węgliniec" (271,49 km)
Październik 2021

Obraz nędzy i rozpaczy.
1.JPG
2.JPG
3.JPG
4.JPG
5.JPG
6.JPG
7.JPG
8.JPG
9.JPG
10.JPG
11.JPG
12.JPG
13.JPG
14.JPG
15.JPG
16.JPG

Ostatnio edytowane:

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.109 26 1
Smutne to, że nie dba się o dziedzictwo własnej kultury materialnej. Okradane jest to państwo z lewa na prawo i z góry na dół. Wyrzuca się w błoto pieniądze na każdym kroku, na jakieś mrzonki typu CPK, muzeum Pileckiego w Szwajcarii i i inne bzdety, a na to, co można zostawić przyszłym pokoleniom,- nie ma.

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.766 38 3
@hamulcowy
Tytuł artykułu jest błędny. Jak to "nikt się nie interesuje"? Zwiedzając te "zabytki" widziałem wielkie zainteresowanie: na przykład Ganza nie wybebeszono do cna tylko dlatego, że stoi vis-a-vis nastawni, za to zainteresowanie jednym ze stojących po przeciwnej stronie torów "pullmanów" zamanifestowano podpaleniem go (kilka lat temu).
Jak piszą w artykule, biedactwo PKP samo nie wie, ile ma tego dobra. Jak nic, osiołkowi w żłoby dano... Tak jak już kiedyś pisałem, "stać nas".

@Kempol
Dałem ocenę oczywiście "super", za zdjęcia, jak zawsze świetne, ale dodatkowo powinna być emotka płaczu, z powodów powyższych...

OP
OP
Kempol

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.199 216 0
Parowozownie wachlarzowe, odcinek XXIX - część 1
"Nysa" (107,01 km)
Luty 2022

Jeżeli w Węglińcu był obraz nędzy i rozpaczy, to niestety nie wiem jak nazwać sytuację w Nysie.

1.JPG
2.JPG
3.JPG
4.JPG
5.JPG
5a.JPG
6.JPG
7.JPG
7a.JPG
8.JPG
9.JPG
9a.JPG