• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Lotne stany Kempola

OP
OP
Kempol

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.202 216 0
Dron Kolejowy, odcinek XVI
"Trójkąt Trzech Cesarzy" - część 1

Miejsce na granicy Sosnowca i Mysłowic, gdzie Czarna Przemsza i Biała Przemsza łączą się w Przemszę. Miejsce gdzie przez pewien czas jak nasze państwo zniknęło z mapy Świata, stykały się granice wszystkich naszych zaborców.

Kilka obrazków z kart historii, źródło Internet, http://www.gliwiczanie.pl/

ttc1.jpg
1513927c4f298543616b75ccd4b5.jpg

t_trojkat_06.jpg

Za powyższą stroną:

"Sławy temu miejscu dodała wybudowana w roku 1907 Wieża Bismarcka, która, umiejscowiona na zboczu wzniesienia zwanego Słupecką Górką, była wielką atrakcją turystyczną. Zbudowana według projektu Wilhelma Kreisa z Drezna, ze specjalnie przygotowanych bloków kamiennych miała ponad 20m wysokości, zwieńczona była rozległym tarasem, na który prowadziły schody. Zwiedzający mieli widok na krajobraz całego pogranicza, a w pogodne dni widać było podobno Kraków.
Wieża doczekała się powstań śląskich, w czasie których wykorzystywano ją w charakterze punktu obserwacyjnego. Ostrzeliwana przez niemiecką artylerię została uszkodzona. Po przyłączeniu Mysłowic do Polski nazwano ją Wieżą Powstańców. Po usunięciu uszkodzeń wieży nadano imię Tadeusza Kościuszki. Akt ten podkreślono wmurowaniem specjalnej tablicy z brązu z popiersiem naczelnika. W roku 1937 Rada Miejska w Mysłowicach podjęła decyzję o zburzeniu wieży, co stało się ostatecznie w 1938 r. Elementy rozebranej wieży w postaci dużych kamiennych bloków wykorzystano jako budulec między innymi schodów w kościele pw. Matki Boskiej Bolesnej w Brzęczkowicach oraz przy budowie katedry pw. Chrystusa Króla w Katowicach. Istnieją wiarygodne źródła informujące o tym, że na ślad granitowych bloków tej budowli natrafić można także na Wawelu."

t_trojkat_07.jpg

ttc2.jpg

"Na pierwszym planie rzucał się w oczy wysoki graniczny most kolejowy nad Przemszą, którego pierwszy żelazny filar znajdował się po stronie niemieckiej, ostatni zaś w państwie austriackim.
Na moście tym żandarmi i celnicy austriaccy oraz niemieccy odprawiali pociągi jadące z Mysłowic w kierunku Szczakowej i odwrotnie. Na brzegu Czarnej Przemszy po stronie zaboru rosyjskiego atrakcję stanowili gwardziści carskiej straży granicznej, ubrani w piękne wielobarwne mundury i wysokie czapki, patrolujący pieszo lub na koniach tereny przygraniczne."

Mysłowice/Sosnowiec
Kwiecień 2022.
1.JPG
2.JPG
3.JPG
4.JPG
5.JPG
5a.JPG
6.JPG
8.JPG
9.JPG
10.JPG
11.JPG

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.110 26 1
Dron Kolejowy, odcinek XVI
"Trójkąt Trzech Cesarzy" - część 1

Miejsce na granicy Sosnowca i Mysłowic, gdzie Czarna Przemsza i Biała Przemsza łączą się w Przemszę. Miejsce gdzie przez pewien czas jak nasze państwo zniknęło z mapy Świata, stykały się granice wszystkich naszych zaborców.

Kilka obrazków z kart historii, źródło Internet, http://www.gliwiczanie.pl/

Zobacz załącznik 888933 Zobacz załącznik 888932
Zobacz załącznik 888931
Za powyższą stroną:

"Sławy temu miejscu dodała wybudowana w roku 1907 Wieża Bismarcka, która, umiejscowiona na zboczu wzniesienia zwanego Słupecką Górką, była wielką atrakcją turystyczną. Zbudowana według projektu Wilhelma Kreisa z Drezna, ze specjalnie przygotowanych bloków kamiennych miała ponad 20m wysokości, zwieńczona była rozległym tarasem, na który prowadziły schody. Zwiedzający mieli widok na krajobraz całego pogranicza, a w pogodne dni widać było podobno Kraków.
Wieża doczekała się powstań śląskich, w czasie których wykorzystywano ją w charakterze punktu obserwacyjnego. Ostrzeliwana przez niemiecką artylerię została uszkodzona. Po przyłączeniu Mysłowic do Polski nazwano ją Wieżą Powstańców. Po usunięciu uszkodzeń wieży nadano imię Tadeusza Kościuszki. Akt ten podkreślono wmurowaniem specjalnej tablicy z brązu z popiersiem naczelnika. W roku 1937 Rada Miejska w Mysłowicach podjęła decyzję o zburzeniu wieży, co stało się ostatecznie w 1938 r. Elementy rozebranej wieży w postaci dużych kamiennych bloków wykorzystano jako budulec między innymi schodów w kościele pw. Matki Boskiej Bolesnej w Brzęczkowicach oraz przy budowie katedry pw. Chrystusa Króla w Katowicach. Istnieją wiarygodne źródła informujące o tym, że na ślad granitowych bloków tej budowli natrafić można także na Wawelu."

Zobacz załącznik 888930
Zobacz załącznik 888934
"Na pierwszym planie rzucał się w oczy wysoki graniczny most kolejowy nad Przemszą, którego pierwszy żelazny filar znajdował się po stronie niemieckiej, ostatni zaś w państwie austriackim.
Na moście tym żandarmi i celnicy austriaccy oraz niemieccy odprawiali pociągi jadące z Mysłowic w kierunku Szczakowej i odwrotnie. Na brzegu Czarnej Przemszy po stronie zaboru rosyjskiego atrakcję stanowili gwardziści carskiej straży granicznej, ubrani w piękne wielobarwne mundury i wysokie czapki, patrolujący pieszo lub na koniach tereny przygraniczne."

Mysłowice/Sosnowiec
Kwiecień 2022.
Zobacz załącznik 888966 Zobacz załącznik 888967 Zobacz załącznik 888968 Zobacz załącznik 888969 Zobacz załącznik 888970 Zobacz załącznik 888971 Zobacz załącznik 888972 Zobacz załącznik 888973 Zobacz załącznik 888974 Zobacz załącznik 888975 Zobacz załącznik 888976
Z całym szacunkiem, ale w tym miejscu Śląsk był cały czas w Prusach, a nie pod zaborem. Pod zaborem była Kongresówka i Galicja. Śląsk historycznie i politycznie nie był pod żadnym zaborem. Jako lenno Korony, przeszedł pod władanie Czech, potem Austrii, a po wojnach Śląskich w XVIII w. pod panowanie króla Prus. Piszę to ze względu na historię. Czyli, trójkąt trzech cesarzy jest ok, ale nie granica trzech zaborów. A relacja Kolegi Kempola. jak zawsze,- Pierwsza Liga

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.110 26 1
Z punktu widzenia Ślązaka masz rację, ale już z punktu widzenia Polaka niekoniecznie.
Z punktu widzenia Ślązaka masz rację, ale już z punktu widzenia Polaka niekoniecznie.
Polecam książkę Zbigniewa Rokity; "Kajś, Opowoieść o Górnym Śląsku,, Twardocha i Kutza "Piąta strona świata".
A to co pisałem, to jako polski Ślązak. Takie są historyczne dokumenty i fakty, więc zaklinanie rzeczywistości nic nie da.

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.119 29 2
Polecam książkę Zbigniewa Rokity; "Kajś, Opowoieść o Górnym Śląsku,,
Autor tej książki stwierdził mniej więcej, że Śląsk tak długo nie należy do Polski, że bliżej mu do Niemiec, które przez lata wyparły obcy im język, kulturę i ziemia ta powinna być niemiecka. Później stwierdził, że dokładnie to samo robiła powojenna Polska, aby spolszczyć ziemię... Dobra! Nie chce w to brnąć! I właśnie ta książka przekonała mnie, jak ludzie są manipulowani i wykorzystywani, co zresztą potwierdziły dwa ostatnie rozdziały. Świetna książka, warto przeczytać!

Magiczne miejsce! Fajnie, że to uwieczniłeś.

OP
OP
Kempol

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.202 216 0
Parowozownie wachlarzowe, odcinek XXX
"Lubliniec" (29,91 km)

Całkiem przypadkiem znalazłem tą parowozownię, w ogóle miałem szczęście w ten dzień, bo znalazłem jeszcze jedną blisko mnie, o której nie wiedziałem.

1.JPG
2.JPG
3.JPG
3a.JPG
4.JPG
5.JPG
6.JPG
7.JPG
8.JPG
9.JPG
10.JPG
11.JPG
12.JPG
13.JPG
14.JPG
15.JPG

OP
OP
Kempol

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.202 216 0
Parowozownie wachlarzowe, odcinek XXXI
"Chorzów Stary - Maciejkowice" (14,65 km)

bo znalazłem jeszcze jedną blisko mnie, o której nie wiedziałem.
Tak blisko, wielokrotnie tam przejeżdżałem, dopiero teraz ją zauważyłem.
Marku, Jeżeli masz więcej zdjęć to proszę o umieszczenie.
Proszę bardzo.

Wąskotorowa parowozownia wachlarzowa w Chorzowie Starym.
Maj 2022.
1.JPG
3.JPG
3a.JPG
4.JPG
6.JPG
7.JPG
8.JPG
9.JPG
10.JPG
11.JPG
11a.JPG
12.JPG
13.JPG
14.JPG
15.JPG
16.JPG

OP
OP
Kempol

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.202 216 0
W Warszawie mam gdzieś mapy z GKW, jak będę to sprawdzę co i jak.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 2
Koleje w Polsce 17
Koleje w Polsce 4