• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Lokomotywy dwuczłonowe na polskich torach

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.612 159 0
I ET42 w przeciwieństwie do ET40 i ET41 ma kabel WN łączący oba człony, dzięki czemu może jechać na podniesionym patyku tylko na jednym z członów (zazwyczaj na drugim w kier. jazdy). Może też przy rozruchu bardzo ciężkiego pociągu mieć połączone wszystkie 8 silników trakcyjnych w szereg (ET40 i ET41 tylko po 4 w szeregu z każdego członu). :)

Speedway

Znany użytkownik
Reakcje
9.564 18 0
13.08.2019r. Zduńska Wola Karsznice Południowe. ET41-110
I taka mała ciekawostka - w chwili robienia zdjęcia, nazwa przystanku składała się z czterech wyrazów. Obecnie już tylko z trzech. O aktualnym wyglądzie peronu już nie wspomnę. Został przebudowany zgodnie z obecnymi trendami... (niestety).

2.jpg

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.016 144 0
Takie trochę stare i niewyraźne.
Warszawa, wrzesień 2007
Chyba mi się chciało czekać 2,5h na przejazd tam i z powrotem
tam - godz. 14:10, z powrotem: 16:47
IMG_5823.JPG

IMG_5824.JPG

IMG_5858.JPG

To samo miejsce, lipiec 2008.
IMG_11858.JPG

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.845 79 12

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.016 144 0
Nie, z tego co widzę po innych swoich zdjęciach, budowa kładki zaczęła się jakoś miedzy kwietniem a lipcem 2008.
Zdjęcie z góry jest z wiaduktu bedącego teraz ulicą Dywizjonu 303 (widać go w dali na jednym zdjęciu). Znaczy od zawsze była taka nazwa ulicy, tylko kiedyś był zajebiaszczy jednotorowy prawie drewniany wiadukt tylko dla tramwaju nr 20 i żadnej ulicy obok.
"Kładka" jest przedłużeniem ulicy Księcia Janusza, przy której mieszkałem 35 lat.

Ostatnio edytowane:

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.612 159 0
I co ciekawe na tym zdjęciu podniesione są zewnętrzne pantografy a wewnętrzne opuszczone.
Normalnie w ET41 (i w ET40 pow. nr 31) patyki działają parami, tzn. możliwe są układy:
_ _ _ _

_ ^ _ ^

^ _ ^ _

^ ^ ^ ^

a na zdjęciu mamy układ:

^ _ _ ^

Pamiętam, że gdzieś widziałem podobne zdjęcie ET41 z tak podniesionymi patykami...

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.845 79 12
Nie, z tego co widzę po innych swoich zdjęciach, budowa kładki zaczęła się jakoś miedzy kwietniem a lipcem 2008.
Zdjęcie z góry jest z wiaduktu bedącego teraz ulicą Dywizjonu 303 (widać go w dali na jednym zdjęciu). Znaczy od zawsze była taka nazwa ulicy, tylko kiedyś był zajebiaszczy jednotorowy prawie drewniany wiadukt tylko dla tramwaju nr 20 i żadnej ulicy obok.
"Kładka" jest przedłużeniem ulicy Księcia Janusza, przy której mieszkałem 35 lat.
Wiadukt dawnej linii ( tylko ) na Boernerowo rozpoznałem, ale faktycznie..., dorobili jeszcze Dywizjonu 303... Trochę orientacja w terenie zaszwankowała...

Pozdr,...