Mam pytanie, wprawdzie dotyczące EZT serii EN71 ale myślę, że można je uwzględnić w tym temacie, bo jakby nie patrzył EN71 to taka "dłuższa siostra" EN57
Pytanie. Jakie dokładnie barwy fabryczne miały pierwsze egzemplarze EN71 ?
Może gdzieś, coś przeoczyłem, może odpowiedź jest już na Forum
, ale zaskoczony byłym przeglądając najnowszy numer Świata Kolei (1/2022), gdzie w dziale statystyka, Paweł Terczyński omawia zespoły EN71 do roku 1999 (czyli do EN71-046).
W artykule tym znajduje się fotografia autorstwa Ryszarda Stankiewicza, fabrycznie nowego EN71-002, wykonana w lipcu 1976 r. na stacji Kraków Płaszów. Skład ten wszedł do służby 26 czerwca 1976 r. na stan tej krakowskiej jednostki, ale już 19 lipca 1976 r. został przekazany do Suchej Beskidzkiej. Na zdjęciu, niestety czarno-białym, EN71-002 jest pomalowana
na jednolity kolor, zarówno góra jak i dół. Trochę mnie to zaskoczyło, bo myślałem, że jednostki te wchodziły do służby w barwach podobnych do EN57, czyli górny pas żółto-kremowy, dolny niebieski (granatowy). Na wspomnianym zdjęciu skład pomalowany jest w całości na... no właśnie na jaki kolor ? czyżby cała była niebieska ? Może ktoś wie, ile egzemplarzy fabrycznych dostawało takie malowanie i do kiedy można było je spotkać ? Bo w latach 80-tych to raczej wszystkie były już żółto-niebieskie