• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kult jednostki

SINYOU

Aktywny użytkownik
Reakcje
44 2 1
Ostatnio zainteresowalo mnie pewne zdjecie, z elektrowozowni Warszawa Grochow. Jednostka EW51-37, stala w naprawie obok jednostki EN57 jak mniemam. Wiec moje pytanie jest nastepujace, czy bylo mozliwe spotkanie tych jednostek, zdaje sobie sprawe ze EN57 mogly stac obok wybebeszonych wrakow jednostek przedwojennych, ale zeby byly rownolegle eksploatowane? Przepraszam za moja polszczyzne, ale moj laptop obecnie nie toleruje polskich znakow, a jestem ciekaw waszych odpowiedzi.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
to gdzie ginął jeden z torów linii energetycznej??
W roku 2008 jak widać jeszcze dochodził na józefowską stronę Świdra.

DSC_0010.JPG

[DOUBLEPOST=1481922187,1481921857][/DOUBLEPOST]
Ostatnio zainteresowalo mnie pewne zdjecie, z elektrowozowni Warszawa Grochow. Jednostka EW51-37, stala w naprawie obok jednostki EN57
W pewnym okresie czasu obie te serie były wspólnie w eksploatacji, ale nie EW51-37 ... takiej jednostki po prostu ... nie było. :(

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.922 577 30
W pewnym okresie czasu obie te serie były wspólnie w eksploatacji
EW51 i EW52 były eksploatowane prawie do końca lat siedemdziesiątych, więc ten wspólny okres był dość długi. W numerach 26 (1/2008) i 27 (2-3/2008) był obszerny artykuł na temat taboru elektrycznego w Warszawskim Węźle Kolejowym, z dużą liczbą zdjęć tych jednostek.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.174 81 12
Jarząbku, wczoraj jeździłem na "S1" (Pruszków-Warszawa Zachodnia-Śródmieście_Warszawa Wschodnia-Otwock) i tyle ile mogłem spojrzeć to spojrzałem na tą linię 15kV którą zaznaczyłeś na zdjęciu z satelity...
Otóż:
1) słup koło samej rzeki mający za zadanie podnieść zwis przewodu nad lustrem wody
2) słup przelotowy ,dwu torowy
3) przejście linii napowietrznej w kablową - oba tory splatają się w jedną linię, czyli to co widzimy jako 2x3 kable jest tak naprawdę 1x3 kable o zwiększonym przekroju i jest linią czynną

Pozdrawiam Świątecznie z MMz:)

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.174 81 12
Ło matko córko i kochanko:devil::devil::devil: To już wiem czyje porypane malowanie widzieliśmy z żoną wracając z zakupów świątecznych...
(wracało to chyba z próby biegu do ZNTK MM).
Prezencja rodem z odpustu parafialnego w za...piu dolnem...:ROFL::ROFL::ROFL:

Pozdrawiam z MMz:)

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
717 54 1
Szczęśliwego Nowego Roku!

Zakopane w mroźną,pełną wrażeń, sylwestrową noc 31.12.2016/01.01.2017r. i ...
Sylwestrowa ED72-012, czekająca na swoich wyjątkowych pasażerów, żeby zabrać ich w powrotną podróż do Krakowa,
będącej kontynuacją, pełnego niezapomnianych wrażeń, balu sylwestrowego na jej pokładzie.

Attach0.jpg
Attach1.jpg

Pozdrawiam mojego dobrego kolegę z pracy, Darka Ws., autora tych zdjęć. Oczywiście zgoda na publikację jest :)

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.734 518 29
22.11.2009 gdzieś na Widzewie.
EN57-938

P1050999.JPG

Łódź Fabryczna 13.08.2010 EN57-1821 jako Inter Regio Łódź Fabryczna- Kraków Główny "Włókniarz"

P1080024.JPG

Gonziak

Znany użytkownik
Reakcje
90 0 0
Wygaszony EN57-1726 należący do Lubelskiego Zakładu Przewozów Regionalnych odpoczywa podczas zamieci śnieżnej na torach postojowych lubelskiej stacji.

Lublin, 04.01.2017 roku.

DSC_4143logoforum.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 83
Koleje w Polsce 5