• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kult jednostki

wa1aw

Znany użytkownik
Reakcje
50 0 0
Czy takie, znalezione dawno temu na Ebay-u zdjęcie będzie pasowało do tematu? :)
Zamieszczam je, ponieważ głównie interesuję się koleją przełomu IIRP i PRL. Opis zdjęcia: Polen Generalgouvernement Ostbahn Eisenbahn Nur für Deutsche Kennung.
Jeśli uznacie, że pasuje, to z czasem wkleję jeszcze kilka fotek z tego okresu.
_Polen Generalgouvernement Ostbahn Eisenbahn Nur für Deutsche Kennung.jpg

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Jeśli uznacie, że pasuje, ...
Moim skromnym zdaniem pasuje jak najbardziej, wszak to były pierwsze jednostki na PKP. A w nagrodę masz rozwiązanie zagadki. :)

x1.jpg

Chociaż sam nie jestem pewien ... a może to z drugiej strony Warszawy. Myślę, że Kolega Prezes młodszym oczkiem lepiej to rozezna. :)

A może jednak to:

xx.jpg

Załączniki

Ostatnio edytowane:

axer1970

Znany użytkownik
Reakcje
156 1 0
Moim zdaniem zdjęcie pasuje do tematu. Tak patrzę na te zdjęcia i tak: jednostka 92 026 z Ostbahnu przypomina mi EW51 jakie kiedyś były na PKP w warszawskim węźle. A ta stacyjka w tle? No właśnie - gdzie to jest???

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Tak patrzę na te zdjęcia i tak: jednostka 92 026 z Ostbahnu przypomina mi EW51 jakie kiedyś były na PKP w warszawskim węźle.
To jest właśnie jednostka, która za czasów PKP-B została oznaczona EW51 ... lub EW52 :) albo ... nie została wcale oznaczona:(

Tak jak patrzę na takie zdjęcia i przypominam sobie pewne sytuacje sprzed lat ...uuuu albo jeszcze więcej ;) to widzę pewną prawidłowość. Zarówno w okresie przedwojennym jak i w czasie okupacji jednostki w kierunku Otwocka i Mińska Maz. były ustawione wagonem rozrządczym na czole pociągu natomiast w kierunku Żyrardowa na przedzie był wagon silnikowy.
Zostało to zmienione po wojnie. Wagony silnikowe jednostek EW51 i EW52 były z przodu w pociągach do Otwocka, Mińska i Wołomina.

wa1aw

Znany użytkownik
Reakcje
50 0 0
Dziękuję Kolegom za informacje i wypowiedzi. W takim przypadku dzisiaj zamieszczę jeszcze jedno zdjęcie, którego opis jest następujący: Bahnhof in Otwock, Polen_zoom.
Pozdrawiam.
Bahnhof in Otwock, Polen_zoom.jpg

[DOUBLEPOST=1481752801,1481752488][/DOUBLEPOST]Poprzednia jednostka była oznaczona numerem 5 (oprócz 92 026). Jednostka na tym zdjęciu, czyli jednostka chyba 91 024 prawdopodobnie nosi numer 7?

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0

wa1aw

Znany użytkownik
Reakcje
50 0 0
Miałem dzisiaj już iść spać razem z kurami :) , ale Kolega Jarząbek jak zwykle zaskoczył mnie swoim wysokim poziomem wiedzy o WWK. Dedykuję zatem dwa kolejne zdjęcia właśnie jemu :)

Oraz zdjęcie w całości.
Bahnhof in Otwock, Polen.jpg

[DOUBLEPOST=1481754611,1481754295][/DOUBLEPOST]Na dobranoc jeszcze dwa zdjęcia z 1940 roku "na doczepkę". :)
Bahnhof in Otwock, Polen, 1940_zoom.jpg

Bahnhof in Otwock, Polen, 1940.jpg

[DOUBLEPOST=1481754858][/DOUBLEPOST]Dziękuję za akceptację mojej propozycji powrotu do korzeni tematu kult jednostki :)
Kolega Jarząbek ma rację - "jednostka" właśnie takie miała swoje początki (chociaż pamiętała jeszcze kilka szczęśliwych chwil w IIRP).

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Dedykuję zatem dwa kolejne zdjęcia właśnie jemu :)
Bardzo dziękuję. :) W takim razie spróbuję coś jeszcze wygrzebać z pamięci z dawnych lat.
Na tym zdjęciu żółtą strzałką zaznaczyłem kozioł oporowy, który został staranowany przez EW51 w końcu lat pięćdziesiątych. Jednostka "dojechała" prawie do wiaty.
A na peronie kiedyś był nieduży budyneczek, w którym urzędował dyżurny peronowy. Z tego co wiem dziś już też nie ma tego budynku ... czyli wygląda tak jak za okupacji.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.586 558 30
"jednostka" właśnie takie miała swoje początki (chociaż pamiętała jeszcze kilka szczęśliwych chwil w IIRP).
Nie wiem, co właściwie kolega wa1aw ma na myśli? Przecież to jest powszechnie znany fakt, że jednostki 91/92 (wagony silnikowe miały numery od 91, 2-członowe zespoły wagonów doczepnych miały numery od 92) jeździły w Warszawie i okolicy od grudnia 1936 roku. Ocalałe z pożogi wojennej zostały ostatecznie oznaczone jako EW51 i EW52. W ogóle to po co te zagadki? Żeby sprawdzić wiedzę kolegi Jarząbka? Chyba nie musi udowadniać, że trochę o polskiej kolei wie. ;)

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.086 81 12
No to trochę może być wyrwane z kontekstu, ale w porównaniu do zdjęć powyżej, to dworzec w Otwocku w zasadzie trzyma formę...

Pozdrawiam z MMz:)

ps. Truchło EW stoi na terenie "muzeum komunikacji" koło Pragi...która to to już nie kojarzę (51/52)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.586 558 30
Z wyglądu były praktycznie identyczne (ja nie kojarzę różnic). O ile dobrze pamiętam, serią EW52 były oznaczone te bardziej zniszczone w czasie wojny, odbudowane potem w NRD.

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.063 25 2
Myślę, że Kolega Prezes młodszym oczkiem lepiej to rozezna.
A dziękuję za dopuszczenie do przytrzymania pałeczki ;)
Moje oczko jest tylko niewiele młodsze, a ta różnica procentowo z upływem czasu maleje :)
Zagadka postawiona jest z gatunku prostych dla tych, którzy znają węzeł warszawski - ta 92 026 stoi przy peronie stacji Żyrardów.
Pomocnym w rozwiązaniu jej jest oprócz ornamentu na szczycie dachu przede wszystkim widoczna w tle wieża ciśnień.
Tylko w Żyrardowie może ona być widoczna przy takim kącie fotografowania, gdyż stoi w niewielkim oddaleniu od torów.
Ta w Mińsku Mazowieckim (na pierwszym porównaniu) stała tuż przy peronie i była by niewidoczna na fotografii.
Obecnie w Mińsku Mazowieckim nie ma tej wieży i samego dworca w tym kształcie.

"jednostka" właśnie takie miała swoje początki (chociaż pamiętała jeszcze kilka szczęśliwych chwil w IIRP)
Kolego wa1aw, dziękuję za zamieszczenie ciekawych zdjęć z jednostkami WWK.
Ale nie wiem czy prawie 25-letnią ich służbę na powojennych PKP można uznać za "kilka chwil" ?
Przed wojną pracowały raptem niecałe trzy lata, w okupację z przerwami około pięć lat, co daje w sumie 8 lat, a to razem stanowi tylko 1/4 część ich pracy w ruchu podwarszawskim.
Pozdrawiam porównawczo.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 83
Koleje w Polsce 5