• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Konwersja Konwersje modeli ,,Kaczajewo'' BR 52 na Ty2, BR 03 na Pm2...

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.040 82 5
Dzisiaj odbyłem długą rozmowę z Panem Ryszardem, rocznik 39, który jest emerytowanym maszynistą lokomotywowni Bydgoszcz Wschód i doskonale pamięta parowozy Pm2 i Pm3. Obie serie były tylko i wyłącznie czarne, oliwkowozielone to były Pt31 i 47, ale dużo później.

OP
OP
FENIX
Reakcje
3.963 262 31
Witajcie , baza TRIX BR42 , konwersja na Ty43-64, z pełnym wyposażeniem . Skrzynia węglowa przedłużona .

Załączniki

OP
OP
FENIX
Reakcje
3.963 262 31
Dawno , dawno temu , gdzieś nad 12-ma rzekami na wyżynie łódzkiej , w mieście pod Zgierzem , zwanym Łodzią ,
jakieś 14-16 lat temu zbudowałem na Lilipucie konwersję , solidny model, ma swoje plusy i itd. Sam oceń , czy wizualnie odbiega od dzisiejszych. O właściwościach jezdnych nie będę dyskutował ,ponieważ nie ujeżdżałem Liliputa na kilometrowych dystansach, jedynie zwyczajowo 150-200 m . W chwili wydania jeździł bezproblemowo. Solidne odlewane wiązary.

Załączniki

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.860 474 99
Całkiem spoko, choć widać jak koła wiązane się blokują na moment np. w minucie 0:40. Z kolei w 1:20 podczas jazdy wydaje mi się, że wiązary na długości dwóch osi licząc od budki trochę "falują", tzn. zmieniają kąt względem szyny. Coś ten układ jezdny kół wiązanych chyba nie za bardzo "spasowany" jest. Mimo wszystko podziwiam kunszt by to złożyć i ożywić.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
FENIX

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.963 262 31
Witajcie ,teraz trochę zdjęć ,,sztokera,,. Z detali 9 osi zelektryfikowanych, 4 osie w tendrze napędzane .

Załączniki

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.714 4 0
Wielki szacun dla Konrada za opracowanie zestawu (muszę przyznać, że przez wiele lat czekałem z ciekawością, czy i w jakiej formie ten projekt się zmaterializuje) i jak zwykle dla Janusza za mistrzowskie wykonanie. Jako że popełniłem kiedyś Ty51 własnoręcznie, czuję się jednak w obowiązku zadać Konradowi jedno pytanie - @Ranger - czy docelowo planujesz wymienić przednią oś na właściwszą dziesięcioszprychową? No i przy takim ogromnym nakładzie pracy przy całej reszcie modelu, aż by się prosiło zrobić bliższą oryginałowi przeciwwagę na trzeciej osi wiązanej. Te masywne piasty osi tocznej i przeciwwagi są dość charakterystyczne dla Ty51. A Januszowi do trzymiesięcznej przygody dodałoby to może pół dniówki roboty ;) Pozdrawiam!