• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Konwersja Konwersje modeli ,,Kaczajewo'' BR 52 na Ty2, BR 03 na Pm2...

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.563 253 31
dokładnie , jeden , już nie pomne który na filmie , ma fabryczny dekoder rokowski -to chyba ESU, zaś drugi to Zimo - duży,
z opcją na cztery lokomotywy w tym diesel, br 50 ,br52 i coś jeszcze do wyboru,
ogólnie wyregulowanie dekodera i jego dźwięków pozostawiam na długie zimowe wieczory przy grzanym winie

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.985 531 30
Podziwiam dzieła kolegi FENIXA, ale tu jestem trochę zawiedziony. Czy nie należałoby jeszcze przemalować części, zaznaczonych na poniżsszym zdjęciu? Oba te elementy moim zdaniem nie powinny być pomarańczowe.

Załączniki

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.563 253 31
no ja ROCO nie będę leczył, inna by była ,istoria' gdybym do łap dostał BR24 DRG ,to lecę po bandach po całości włącznie z Zimodietzem, a tu tak delikatnie......
i tak spóźniłem się 2 minuty na obiad :)

A z drugiej mańki to jestem ciekaw co Krzysztof Koj powie na temat pomarańczy na tych elementach, winna być czy nie?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.985 531 30
Myślę, że tu możemy opierać się tylko na naszej pamięci i nielicznych kolorowych fotografiach z tamtego okresu, ale oczywiście też ciekaw jestem zdania Krzysztofa. Ja pamiętam, że tylko czołownice były malowane na pomarańczowo we wszystkich pojazdach trakcyjnych, w celu zwrócenia uwagi ustawiaczy i manewrowych. Koła oczywiście były czerwone, najczęściej (choć nie zawsze) z białymi bandażami. Podobnie boczna krawędź pomostu, łącznie z częścią zaznaczoną przeze mnie na zdjęciu były czerwone. Natomiast ostoja parowozu, wózki tendra i inne elementy podwozia były malowane różnie, czasem na czerwono, czasem na czarno, ale raczej nie na pomarańczowo. Nawiasem mówiąc, dlatego mnie zupełnie nie rażą czerwone wózki tendrów w niektórych spolszczonych fabrycznie modelach parowozów.

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Andrzej Harassek napisał(a):
Podziwiam dzieła kolegi FENIXA, ale tu jestem trochę zawiedziony. Czy nie należałoby jeszcze przemalować części, zaznaczonych na poniżsszym zdjęciu? Oba te elementy moim zdaniem nie powinny być pomarańczowe
Jasne że tylko belka zderzakowa była malowana na pomarańczowo.
Pochwy zderzaków też mają być czarne a nie pomarańczowe :devil:
Widać że nie chciało się maskować do malowania i cały element jest pomalowany na jeden kolorek.
Powinno być tak jak na zdjęciu.

Załączniki

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.563 253 31
co tu pisać ,już jeżdżą ,nawet dlugoskrzyniowy...........

Załączniki

K

Konrad 0

Gość
PIĘKNA ROBOTA :shock: tym bardziej, że jedna zielona dla mnie :D :D :D
Już mam na nią miejsce przygotowane w rurce, niedaleko pięknego "sztywniaczka" też z Kaczajewa :LOL:

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 522
Tabor 216
K
Tabor 2
Tabor 1
Tabor 3