,,Właśnie miałem pisać też o Br58 od RR..., a co do Pm2 od MM - zabrałem w zeszłym roku ten model na jazdy po makiecie modułowej...naprawdę porusza się z wielką gracją i siłą, widać że ma potężny - jak na model silnik - pięknie przyśpiesza, ale tak jak napisał kolega Andrzej - po podczepieniu składu zaczyna się dramat z przyczepnością, a przy samodzielnej jeździe każda większa nierówność powodowała zawieszenie się modelu, do tego notorycznie wyskakujący wózek tylny...jeśli dodamy, że jest to model delikatny (np. owiewki przy oknach budki) to zostaje gablota, albo domowa makieta z idealnie położonym torem i akceptowalnymi (dla tego modelu) łukami...o braku fabrycznego oświetlenia nie wspomnę.''
....................napisał Lukasz
i ja się całkowicie zgadzam. Ale jest to Mikrometakit i to jest w zamian uniwersalności.
Właśnie dociąłem 4 nowe owiewki do modelu , uprzedni udrażniając tarczką 0,25 mm ,18000 obrotów prowadnice pod nie... , oj było ryzykownie.
A kolego Harassek ,to o czym piszesz to historia ,ostatnie 3 wypusty cudownej maszyny RR BR58 JUŻ NIE ZAWIERAJĄ koła bez gumek i pudełko 2 razy mniejsze ,masz pierwszą ekskluzywną edycję.
Sebastian pisze :
Widac,ze kola maja maly nacisk na os i buksuja za nim jeszcze parowoz ruszy jak widac na filmie,efekt zarabisty.Wyglada to tak,ze ciezar modelu jest wiekszy na skrajnych osiach co daje ten efekt niedociazenia osi pednych.Mozna by wlozyc sprezyny aby docisnely osie pedne odpowiednia sila do torow lub moze podszlifowac troszke wozki aby wiekszy ciezar byl na srodku a nie na wozkach kol tocznych,stad wyskakiwanie wozka z torow bo jest blokowany przez ciezar modelu. To takie moje male spostrzezenia tylko.''
sorry ,ale nic prawdy.................
1 .wózki idealnie podwieszone na lekkich sprężynkach ,nie mają wpływu na oparcie modelu ,jedynie ozdoba i to resorowana
2.osie pędne resorowane włącznie z resorowaniem motoru
3.model bardzo dociążony ,organicznie mosiądz i ołów w kotle
4.wózki wyskakują jak pisze Łukasz ponieważ to słynne RP25 na rozjazdach starego typu Roco Hobby ale nie zawsze.