• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Konwersja Konwersje modeli ,,Kaczajewo'' BR 52 na Ty2, BR 03 na Pm2...

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.563 253 31
Elvis napisał(a):
FENIX napisał(a):
przyszedł czas na wzbogacenie Tp4 z Fleischmann'a, jak na trójpolowy motor pracuje wyjątkowo cicho i płynnie.
A widzisz, i tu zdania są podzielone. Moim zdaniem zależy od modelu.
to prawda ,robiłem ostatnio dwa tendrzaki Oko1 i rożna była hałaśliwość motorów , jeden cichy drugi przeciwnie ,ale podejrzewam , że wynikało to z rocznika produkcji ,na moje oko dużo zależy od tarczy komutatora, jedne są jasne , drugie ciemne , te jasne hałasują mocniej.Można zrobić też tak z Fleischmannem za jedyne 200 ewro z robocizną plus. 8)Ale to chyba niekoniecznie......

Załączniki

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
I tak Cię to pewnie nie ruszy co napiszę, a napisać chciałem już dawno, a więc
- Wymiatasz facet z tymi konwersjami, aż miło pooglądać efekty i tak 3maj 8)

K

Konrad 0

Gość
maxeus napisał(a):
Kolego Maxeusie, przecież to Mistrz Wielki...! Kolejne modele wysyłam do ZNTK Kaczejewo :), co by godnie prezentowały się na 2-giej parowozjadzie Micro Metalowych Kitów.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
339 2 3
archico napisał(a):
maxeus napisał(a):
Kolego Maxeusie, przecież to Mistrz Wielki...! Kolejne modele wysyłam do ZNTK Kaczejewo :), co by godnie prezentowały się na 2-giej parowozjadzie Micro Metalowych Kitów.
W tym top level mazutową Ty4! To będzie model marzenie polskich modelarzy.

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.563 253 31
a jakby mazutu trochę wlać do skrzyni ,to i zapach byłby na makiecie....
kiedyś wlałem dymek zapachowy do parowozu ,dymek był od Mariusza-Szczytno o zapachu węgla, rzeczywiście był to klimat kolejowy z lat , które pamiętam.......
ps . jak mówmy jedź no - to rozumiemy , ze ktoś ma jechać ,tryb nakazowy
a co rozumiemy przez ,,szczyt no'' ?

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.563 253 31
Corwin napisał(a):
archico napisał(a):
maxeus napisał(a):
W tym top level mazutową Ty4! To będzie model marzenie polskich modelarzy.
dostaniesz mocccno spatynowaną(cena czyni cuda)

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.563 253 31
Jeden z ostatnich konwersji trafił do wymiatalni prezentów
http://allegro.pl/show_item.php?item=1367505859#gallery
co model posiada w tej cenie:
Konwersja parowozu osobowego OKo1-19 D.O.K.P. Poznań, Par.Jarocin na bazie modelu Fleischmanna,
latarnie mosiężne na stojakach foto-trawionych z oświetleniem białych mikro żarówek o wydłużonym czasie użytkowania produkcji amerykańskiej i czerwonych led smd , wzór lamp II PKP od 68 roku by Kluba Zbigniew
usunięty dzwon z dymnicy i podgrzewacz wody z przedniego pomostu, spolszczono armaturę
dodatkowe stojaki do latarni na przednim pomoście fototrawione
tylnia ściana tendra fototrawiona i zaoblona na giętarce firmy Bosch
oszklenie bocznych owiewek,czarne plastiki osunięto
model malowany natryskowo farbą Weinert aerografem Badger1000fine i powietrzem ze spęzarki Makita xn6 z odwodnieniem i osuszaniem powietrza
lekka patyna metodami olejnymi , żadnych pudrów
tablice fototrawione z nadrukiem
opisy kalki
poręcze na budce wymienione na metalowe z toczonymi główkami mosiężnymi
pochwy buforów i szyldy mocujące pochwy czarne
tablice ostrzegawcze żółte wypukłe - metal z nadrukiem
model przesmarowany i gotowy do jazdy
pokrywa dymnicy wymieniona na bardziej precyzyjną z przestrzennymi uchwytami i stojakiem
zamontowany dekoder ESU 21 PIN w cenie!!!

Załączniki

OP
OP
FENIX

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.563 253 31
Znalezione pod choinką ,,żelastwo,, zaszczepione do teigreków.Czarny Ty2-1027 dostał dodatkowo koła Weinerta, oczywiście oświetlenie biało-czerwone z odłączaniem czerwonego do jazdy w składzie i światła manewrowe, to już standard. Sound by ZIMNO.
Podziękowania serdeczne dla Mirka za wspaniałe ,,żelastwo,,

Załączniki

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
A co one takie zardzewiałe :?: Coś się czepił tej czachy.Tego prawie w ogóle nie było na tendrach.Jakąś chwilę chyba w 50 latach.
Ten kondensat to jaki będzie numerek? Tender ma oczywiście 4ro osiowy, bo na taki z góry wygląda.Były jeszcze 5cio osiowe ale na PKP nie było ich.

Załączniki

Juras

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
tomek 05 napisał(a):
A co one takie zardzewiałe :?: Coś się czepił tej czachy.Tego prawie w ogóle nie było na tendrach.Jakąś chwilę chyba w 50 latach.
Ten kondensat to jaki będzie numerek? Tender ma oczywiście 4ro osiowy, bo na taki z góry wygląda.Były jeszcze 5cio osiowe ale na PKP nie było ich.

Były i to więcej niż czteroosiowych. 8)

Zresztą ten mi akurat wygląda na pięcioosiowy!

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 522
Tabor 216
K
Tabor 2
Tabor 1
Tabor 3