• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Koniec Parowozowni w Wolsztynie

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
261 0 0
Jeszcze małe uzupełnienie do powyższych zdjęć Ok1 w Grodzisku, której to Ok1 w dniu następnym przypadło prowadzenie pociągu specjalnego w kierunku na Sulechów (ale pamiętam już, czy aż do samego Sulechowa, czy nie tylko do Kargowej).

168.jpg
169.jpg
172.jpg
174.jpg

P

Paweł Piotr

Gość
Upadek wolsztyńskiej parowozowni jest chyba nieunikniony - tacy sami debile, którzy rządzą tym krajem, panoszą się na zgliszczach PKP, nic dobrego z tego nie wyniknie - i nie jest to wcale polityczny komentarz..

Maverick

Znany użytkownik
Reakcje
397 37 5
Ostatni kurs składu z parowozem ma być we wtorek, tak wynika z wiadomości w polskiej telewizji. Chcę koniecznie aby mój syn zobaczył i przejechał się takim składem. Bilety na jutrzejszy samolot do Polski już mam i pozostaje tylko kwestia tego o której w poniedziałek ewentualnie we wtorek ten skład rusza w trasę? Skąd, dokąd, o której godzinie? Nie potrafię tego "wygooglować" :oops: Pomoże mi ktoś z ustaleniem godzin kursowania tego składu? Z góry wielkie dzięki za szybką podpowiedz.

Ostatni

Znany użytkownik
Reakcje
195 3 0
Ostatni kurs składu z parowozem ma być we wtorek, tak wynika z wiadomości w polskiej telewizji. Chcę koniecznie aby mój syn zobaczył i przejechał się takim składem. Bilety na jutrzejszy samolot do Polski już mam i pozostaje tylko kwestia tego o której w poniedziałek ewentualnie we wtorek ten skład rusza w trasę? Skąd, dokąd, o której godzinie? Nie potrafię tego "wygooglować" :oops: Pomoże mi ktoś z ustaleniem godzin kursowania tego składu? Z góry wielkie dzięki za szybką podpowiedz.
http://www.parowozy.com.pl/rozklad.htm

Tylko że parowóz może się zesr...ć we wtorek i będzie zaparówóz w postaci szynobusu-Wolsztyn to loteria !!

AdrianL

Aktywny użytkownik
Reakcje
23 0 0
No i dopieli swego mecenasi zabytków pieprzeni.Ujebali na amen takie miejsce,bez chęci porozumienia się(chyba nikt nie wierzył w chęci powołania spółki) Teraz moim zdaniem powinno się zorganizować paradę parowozów w miejscu nie należącym do cargo(Jaworzyna?) a tą Wolsztyńską zbojkotować- i tak coraz gorzej,mniej i jeszcze ten kretyn z TV od płynów do naczyń.Mnie już zniechęcili....

Maverick

Znany użytkownik
Reakcje
397 37 5
http://www.parowozy.com.pl/rozklad.htm

Tylko że parowóz może się zesr...ć we wtorek i będzie zaparówóz w postaci szynobusu-Wolsztyn to loteria !!
No nie mów mi takich rzeczy... To żaden pewnik, że ten skład będzie z parowozem??? No ręce mi opadły teraz po tym co piszesz.
Jak się upewnić dowiedzieć czy w poniedziałek czy wtorek ten skład będzie z parowozem właśnie? Bo w ten sposób to cały plan w pi..du poszedł :mad:

OP
OP
RafałM

RafałM

Znany użytkownik
Reakcje
23 3 0
Nigdy nie ma pewności ze pojedzie skład z parowozem a tym bardziej teraz

PKP CARGO S.A. - Parowozownia Wolsztyn
ul. Fabryczna 1, 64-200 Wolsztyn

Koordynator - 68 419 17 87
Naczelnik - 68 419 17 93
Mistrz/Fax - 68 419 17 53
Zamawianie pociągów - 68 419 17 68
Zwiedzanie z przewodnikiem - 663 294 674
(Dyspozytor parowozowni po godz. 15:00) Tel. 663 294 664
E-mail: info@parowozowniawolsztyn.pl

Maverick

Znany użytkownik
Reakcje
397 37 5
Nigdy nie ma pewności ze pojedzie skład z parowozem a tym bardziej teraz

PKP CARGO S.A. - Parowozownia Wolsztyn
ul. Fabryczna 1, 64-200 Wolsztyn

Koordynator - 68 419 17 87
Naczelnik - 68 419 17 93
Mistrz/Fax - 68 419 17 53
Zamawianie pociągów - 68 419 17 68
Zwiedzanie z przewodnikiem - 663 294 674
(Dyspozytor parowozowni po godz. 15:00) Tel. 663 294 664
E-mail: info@parowozowniawolsztyn.pl
Już dzwoniłem do dyspozytora i powiedział mi, ze ostatni kurs z parowozem jest w poniedziałek o 13.16 i to tylko w jedną stronę do Leszna tylko bo z powrotem jedzie już niestety szynobus a parowóz wraca bez wagonów do parowozowni w Wolsztynie. Także mam nadzieję, ze wszystko wypali tak jak zaplanowałem. :)

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.548 60 3
No i dopieli swego mecenasi zabytków pieprzeni.Ujebali na amen takie miejsce,bez chęci porozumienia się(chyba nikt nie wierzył w chęci powołania spółki) Teraz moim zdaniem powinno się zorganizować paradę parowozów w miejscu nie należącym do cargo(Jaworzyna?) a tą Wolsztyńską zbojkotować- i tak coraz gorzej,mniej i jeszcze ten kretyn z TV od płynów do naczyń.Mnie już zniechęcili....
Ja uważam że bojkotować parady w Wolsztynie nie należy mimo że sama parada nie najlepiej wypada, ponieważ to dodatkowe argumenty wszystkich których nie obchodzi los parowozów i będą szczęśliwi że parada się nie odbędzie.
A w mediach znajdą się tacy co snują fantastyczne argumenty dlaczego Urząd Marszałkowski nie chce dalej dokładać do parowozów cytat z kuriera kolejowego:
„Ludzie nie chcą warunków XIX-wiecznych”

Jerzy Kriger, dyrektor Departamentu Transportu w Urzędzie Marszałkowskim Woj. Wielkopolskiego (a w przeszłości – m.in. prezes Przewozów Regionalnych) w wypowiedzi dla sobotnich „Faktów” TVN zdefiniował przyczynę niechęci władz województwa do dalszego finansowania parowozów. Warto zauważyć, że argumentacja Krigera jest inna niż przyczyny, na które UMWW do tej pory najczęściej zwracał uwagę (że parowozy są za drogie). – Na całym świecie parowozy wycofano z ruchu, gdyż na całym świecie ludzie jeżdżący do pracy żądają normalnych warunków podróżowania, a nie warunków XIX-wiecznych – twierdzi Jerzy Kriger.
Bez komentarza:confused:

http://www.rynek-kolejowy.pl/51555/...owac_od_kwietnia_pkp_cargo_nie_potwierdza.htm

P.S. a FERRY umyje parowozy:)

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Ja się tym ludziom nie dziwię. Parowóz powinien prowadzić dwie pary pociągów w soboty żeby sobie można było dojechać do skansenu z Poznania, ewentualnie z Leszna. I koniec.

OP
OP
RafałM

RafałM

Znany użytkownik
Reakcje
23 3 0
I tu jest pies pogrzebany. Wydaje mi się tak jak pisze „hugwa” ze zwykli śmiertelnicy jeżdżący pociągiem do pracy mają gdzieś ten parowóz i jego historię Pasażer kupuje bilet i chcę szybko zdążyć do pracy a później spokojnie z niej wrócić Faktycznie najlepszym i najbardziej sensownym rozwiązaniem byłyby trasy w sobotę i niedzielę
Ja jeszcze od siebie napiszę ze PKP Cargo narzeka na brak kasy na parowozownie, ale może się zemną zgodzicie lub też nie, ale, po jakiego grzyba, co roku zapraszają te pseudo gwiazdy, które coś tam pieją w tle i tych znanych prezenterów, którzy na pewno nie robią tego za darmo. Przecież to jest parowozjada a nie wiejski odpust i wiadomym jest ze ludzie przyjeżdżają tu tylko dla parowozów.
Kiedyś podczas parady rozmawiałem z gościem z Cargo i powiedziałem mu ze gdyby zrobili nawet bilety na taką imprezę np.za 5zł to i ludzi by nie ubyło a i jakaś kasa by wpadła na utrzymanie parowozowni,to facet skwitował to tylko tak:pprzepisy panie..
No cóż jak przepisy to przepisy

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Jeszcze tylko miesiąc z haczykiem, a tu nigdzie nie ma nic o tegorocznej Paradzie.
Hubert ma rację, ale co robić przez 5 dni w tygodniu? To nie Lużna(Cz), że od poniedziałku do piątku ludzie siedzą i restaurują eksponaty, a w dni wolne kursują pociągi parowe.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Gdyby to była placówka nastawiona na oszołomów i turystów to może by co z tego wyszło.
A tak to za pięć lat wszystko będzie zaorane.

Ostatni

Znany użytkownik
Reakcje
195 3 0
Gdyby to była placówka nastawiona na oszołomów i turystów to może by co z tego wyszło.
A tak to za pięć lat wszystko będzie zaorane.
Zaorane będzie o wiele szybciej !
Mało kto wie że PKP Cargo to firma występująca na giełdzie i która sprzedała akcje !
Mało kto też wie że akcjonariusze nie będą utrzymywać jakiś tam parowozów i zbędnej infrastruktury , ONI CHCĄ KASYY!! z akcji !, i w dupie maja dzielenie się z kimś żeby ten ktoś mógł oglądać parowóz na szlaku.
Stąd te wyprzedaże szmelcu stalowego, stąd zamykanie lokomotywowni i inne takie.
Wolsztyn bedzie zamknięty (parowozownia) szybciej niż wam się wydaje.
To samo czeka niedługo Chabówkę !
Pozdrawiam :)