• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Komentarze odnośnie modeli Piko z katalogu 2024

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.633 24 0
na końcu przyszłego tygodnia, ale nie później niż 15.01.20
Roco napisało, że w połowie stycznia bez wskazania konkretnej daty. Dzisiaj jest połowa miesiąca zatem ....
Jednak później niż 15.01. Z jednego z holenderskich forum znalazłem informację, że Fleischmann opublikuje nowości 18.01.2024. Zatem Roco też spodziewajmy się w czwartek. Papierowe katalogi docierają właśnie do sklepów.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.863 474 99
tylko że ten wagon na zdjeciach to jest polskiej budowy powojennej typu 2Z a ten model PIKO to przedowjenny "R Stuttgart Verbandsbauart" o ładowności 15 t
Poprzedni wpis pokazał realny wagon z torów PKP jako pretekst do zapytania, czy ten model PIKO też mógł mieć odpowiednik w realu (ale na PKP) jako żółty wagon tej serii. Szukałem czegoś podobnego z reala na PKP jako seria U-zx i nic innego niż 2Z nie znalazłem. Jeśli ktoś z kolegów ma więc zdjęcia z PKP jako seria U-zx wagonu "R Stuttgart Verbandsbauart" to chętnie się zapoznam. Podejrzewałem że tego typu nie było na PKP jako Uz-x i w tym sensie wrzuciłem tamten wpis. Nie oznacza to przecież, że wagon z modelu PIKO nie istniał (np. na kolejach DR)...
Nie wiem skąd te negatywne reakcje.... ale ok, to forum....
@Rysiek ...dzięki za info.

Ostatnio edytowane:

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
3.273 39 1
w latach 80tych wagony z ograniczona prędkością (np. tylko vmax 60 km/h) "prywatne" czyli należące innych przedsiębiorstw niż PKP były malowane na kolor żółty. Wagony np. takie jak ta platforma już w tedy w latach 80tych miały po 50-60 lat , ślizgowe łożyska, niską ładowność, wiec były kwalifikowane że mają ograniczoną sprawność i użytkowość. W 2019 roku PKP Energetyka przekazała taki wagon do kolekcji KSK Wrocław, no niestety już z przebudowanymi burtami i pozbawiony układu hamulcowego:
Xp.jpg

Ostatnio edytowane:

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.464 32 10
Panowie, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć ,wiem, że ten wątek nie jest do tego ale @Remaj12 napisał że rynek niemiecki jest 100 razy większy od polskiego. Wielokrotnie było pisane już na forum, że ten rynek jest większy i zdaję sobie z tego sprawę. Ale Kiedy czytam 100 razy większy, to dla mnie wygląda to w ten sposób, że na polski rynek wychodzi 1000 sztuk danej lokomotywy a w Niemczech wychodzi na to ,że model jest w nakładzie 100 000 sztuk.
Katalog Roco daje nową perpektywę na liczby
Co do lokomotywy Vectron, to Roco pochwaliło się stutysięcznym sprzedanym modelem! Od 2017 roku sprzedano aż 100 000 modeli tej lokomotywy. I to jest tylko Roco i tylko 6 lat. Jest to bardzo imponujący wynik, biorąc pod uwagę, że kilka największych graczy też je produkuje.
1705368532250.png

Oczywiście nadal nie znamy proporcji kupujących epokę VI do innych okresów, preferencji odnośnie kraju/przewoźnika/malowania itp, ale przynajmniej jest wiarygodna informacja na temat nakładu modeli. Pomimo, że 100 000 wydaje się duże, podzelone na okres sprzedaży (6 lat) i liczbę edycji każdego roku (ktoś policzy według katalogów? na zdjęciu jest 66 lokomotyw) zdecydowanie rewiduje to nawet chłonność rynku niemieckiego.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 155
Tabor 3
Tabor 3