• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Komentarze na temat modeli Roco z katalogu 2024

Intruz

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
731 6 1
Akurat do „bydgoskiej” Oi2-32 optymalnego składu nie ma, poza Bi z Torunia i Gm od TMF z epoki IVa. Eilzugów bym z nimi nie łączył, na zdjęciach z epoki lokomotywy te śmigają raczej z dwu- i trzyosiowym wagonami budowy przedwojennej.
Do Pm2 i Ty2 za to dołączać je można śmiało, zwłaszcza w węźle sierpeckim poza Bipami zobaczyć można było i „Ryflaki” i wagony przedziałowe starszej konstrukcji (przedziałowe na zdjęciach to Bauart 28?) , np. w składach relacji Płock- Brodnica, jak na poniższych zdjęciach ze strony www.sierpc.com.pl datowanych na 1980:

Załączniki

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.211 49 4
16 lat temu Eilzugi Roco to nie były jeszcze juniorki to był standart niech Kolega nie tworzy na siłę falszywej legendy. ;)

Nic nie odpada od modeli Brawy, ESU , Exact train i od najnowszych wypustów Piko i Roco .
To jest stałe obligatoryjne zaklęcie tych co nie wiedzą do czego sie uczepić. ;)
Chyba że chwyta się te modele jak za poręcz w komunikacji miejskiej, albo nie potrafi się zamontować trwale dodatkowych elementów.

EOT
No to chyba mam pecha bo w kilku modelach mi zawsze coś odpadło od resoru, przez poręcze czy zderzaki. A kolega ma modele igła chyba dla niego produkowane.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.004 640 30
razem z "łamańcem" z zestawu Roco 6200058 byłby skład jak się patrzy...
Tylko że ten "łamaniec" to nie jest eilzugwagen.
wagony przedziałowe starszej konstrukcji (przedziałowe na zdjęciach to Bauart 28?)
Te wagony to także nie są wagony Bauart 28. Wszystkie wagony przedziałowe na tych zdjęciach, zarówno tym podlinkowanym przez kolegę @Remaj12, jak i wrzuconych przez kolegę @Intruz (nawiasem mówiąc, na ostatnim zdjęciu w ogóle nie widać żadnego wagonu przedziałowego) to wagony polskiej budowy powojennej, z rodziny 1A - 8A.

Marcub85

Aktywny użytkownik
Reakcje
321 8 1
Nieco wyżej przywołany został Oi2, a mi przypomniał się zestaw 74019 ze stacji mac. Gniezno, którego w katalogu 2024 jako nowości nie ma. O ile pamiętam to był on w katalogu 2023 i nie został wydany. Na stronie Roco jest on jako nowość (na III kwartał)
Ale pod tym samym numerem pojawił się chyba już w 2022 roku taki sam zestaw 3 wagonów Bi (który dziwnie szybko zniknął z rynku, właściwie chyba była tylko pierwsza partia a druga z nieznanych przyczyn nie dotarła od producenta)
Czy ktoś może coś wie (ale za wymysły dziękuję, wymyślać to mogę sam:)) czy ten zestaw to nowa edycja (nowe numery boczne wagonów), czy wznowienie z tymi samymi numerami, bo dla mnie zbieranie tych wagonów z Gniezna jest jakieś bez ładu i składu. W zeszłym roku pojawił się bagażowy i kolejny dwuosiowy do dołączenia do zestawu, a zestawu... brak - w sprzedaży i w katalogu.

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.368 91 0
a mi przypomniał się zestaw 74019 ze stacji mac. Gniezno, którego w katalogu 2024 jako nowości nie ma.
Na stronie Roco jest napisane, że będzie to zestaw z nowymi numerami wagonów, wydany w 2024 pod tym samym numerem katalogowym. To typowa dla nich praktyka. Skąd wątpliwości, skoro producent tak pisze?

Zastanawiam się, jak długie w rzeczywistości były składy tych wagonów? W sumie byłoby to już 8 :D

Marcub85

Aktywny użytkownik
Reakcje
321 8 1
Na stronie Roco jest napisane, że będzie to zestaw z nowymi numerami wagonów, wydany w 2024 pod tym samym numerem katalogowym. To typowa dla nich praktyka. Skąd wątpliwości, skoro producent tak pisze?
Wątpliwości mam dlatego że od 2 lat nie mogę upolować tego zestawu, ciągle jest przesuwany, na stronie jest jako nowość ale w katalogu nowości jednak go nie ma. Nie udało mi się kupić też pierwszego zestawu chociaż miałem zamówiony, nie dotarł. Trudno mi wierzyć w to co Roco pisze na stronie, raczej nie są słowni w tym konkretnym przypadku.