• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Komentarze na temat modeli Roco z katalogu 2024

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.580 500 107
Jak dla mnie jest bardzo dobrze.
Mam jednak nadzieję, że ten żuraw będzie żółty aby pasował fajnie do SM42 od PIKO.
Bardzo mnie cieszy to na co czekałem od dawna, czyli E 469.1. Pewnie kwestia czasu jak będzie w pomarańczowej barwie.
WLAB w V epoce też jest sympatyczny.
No i Es-ki w 4 epoce. Ciekawe czy wersja uproszczona czy z pełnymi opisami.
Gdyby Ty-2 wyszedł z zieloną budą maszynisty (jak na zdjęciu w katalogu) również bym się nie pogniewał. Bardzo podobają mi się zielone akcenty na parowozach.
Szkoda, że StadtExpress będzie wydany na tych samych wagonach co zrobiło ACME. Bardzo liczyłem na ten pociąg ale na Bautzenach.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.583 558 30
Jak bardzo zbliżoną jest to konstrukcją do EP05?
Praktycznie to samo, różnią się drobiazgami, jak reflektory czy pantograf. Nasze EU05 (EP05 powstały później w wyniku przebudowy już na PKP) były z długiej serii dla ČSD z małym dostosowaniem do wymogów PKP.
Mam jednak nadzieję, że ten żuraw będzie żółty
A ja wręcz przeciwnie, żeby łatwiej przerobić na IV epokę.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.283 88 0
skąd takie podejrzenia? zapewniam, że jeździły, niektóre z tego typu do dziś istnieją w PL jako pojazdy muzealne.
To świetna wiadomość. W takim razie naprawdę stają się nr 1 na rynku modeli PKP z ep. IVa i III.

Podejrzenia moje stąd, że Roco potrafiło wypuścić przemalowanki, w katalogu mamy pokazane fotomontaże, a system oznaczania segmentu produktów jest dla mnie niejasny. Czy ktoś się orientuje, po czym rozpoznać, że model jest "ekspert" vs. "hobby", jak u PIKO?

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.223 66 5
Warsy w lepszej rozdzielczości.
Ten z IV epoki ma chyba zbyt blado-żółte pasy i napis.... Wydaje mi się, że w tym przypadku Tillig wygrał.
Ale wreszcie ktoś zrobił Warsa z V epoki, z kremowymi drzwiami, ale bez trumienki.

roco wars ep iv 6200061.jpg
roco wars ep v 6200062.jpg

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.580 500 107
W przypadku tych wagonów sypialnych trafne jest powiedzenie, że na bezrybiu i rak ryba. Nawet gdyby od obu producentów wziąć to co najlepsze na płaszczyźnie PKP i to połączyć w jednym modelu, to i tak jeszcze sporo brakuje do naprawdę poprawnego produktu.

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.335 94 9
Mam do was pytanko :) Co to za konstrukcję cysterny ma odwzorować model Roco 6600017?
Czy model to konstrukcja mająca odzwierciedlenie w rzeczywistość czy może ''przemalowanka"?
1705403801488.png

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.283 88 0
Niestety, ten model ma takie złącze od lat.
W przyypadku Ty2-911 Roco 72063 sklepy podawały, że złącze jest 8-pin. Prawodopodobnie przepisali informację ze strony Roco: 72063 Dampflokomotive Ty2, PKP (roco.cc)

Masz potwierdzone info, że było PluX16? Jeśli nie było, to znaczy, że przeprojektowali płytkę - byłaby to ciekawa wiadomość.

PS. Do wersji cyfrowych modeli, Roco zamawia dekodery od swojego ulubionego dostawcy ZIMO. Nie byłoby w tym nic złego (to dobry producent), jeżeli mamy świadomość, że ich dekodery robione na zamówienie Roco mają zredukowaną liczbę wyjść funkcyjnych w stosunku do kupowanych na wolnym rynku. I z tego powodu nie nadają się do szerszego wykorzystania w nowoczesnych modelach innych firm. Tymczasem PluX16 ma tylko 2 dodatkowe (poza światłami) wyjścia funkcyjne - w sam raz dla modeli Roco, które bajerami nie grzeszą.

Dekoder z PluX16 można łatwo zamówić, oraz wchodzi też PluX8. Prędzej spodziewałbym się zniknięcia z rynku dekoderów 8-pinowych z NEM652, niż aktualnego standardu rekomendowanego przez NMRA, jakim jest PluX22 i jego podzbiory PluX16 i Plux8: https://dccwiki.com/PluX_Interface

Ostatnio edytowane: