Zastanawia mnie ta dyskusja na temat eilzugów. Chyba rośnie nowe pokolenie modelarzy-zbieraczy, którzy nie mają zielonego pojęcia ani o taborze PKP, ani o modelach PKP przed rokiem 2000.

Przecież eilzugi w oznaczeniach PKP były przez Roco, a także przez Sachsenmodelle (nieco inna wersja) wydane już wiele lat temu, były też modele bardzo podobnych wagonów w wersji z fartuchami wydane przez Piko. Ale wszystkie te modele były w oznaczeniach z epoki IIIc. W tamtym czasie była dyskusja na temat tych modeli w wersji z epoki IV i stwierdzono, że żaden z producentów nie ma form na takie modele, ponieważ na PKP dokonywano wielu modyfikacji, które zmieniały wygląd wagonów i epoka III to najpóźniejszy czas, kiedy te wagony miały wygląd zbliżony do wyglądu oryginalnego, sprzed wojny. Ciekaw jestem, czy Roco pokusiło się na jakieś zmiany w modelach, żeby bardziej upodobnić je do wersji PKP z lat 70. XX wieku. Nie jestem znawcą wagonów i nie potrafię powiedzieć, na czym te zmiany musiałyby polegać, ale pamiętam takie stwierdzenia sprzed kilkunastu lat, gdy wychodziły te modele. Podobny problem dotyczy polskich szczupaków, dlatego Brawa wydała tylko wersję z epoki III.