• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Komentarze na temat modeli Roco z katalogu 2024

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
2.001 431 7
Jeżeli Roco tak daleko poszło w przeprojektowanie poprzedniej wersji Ty2, znaczy czują pismo nosem, że trzeba iść w kierunku polskiego rynku. Model, przy najmniej na mnie, robi dobre wrażenie - zwłaszcza czoło - reflektory, lemiesze i drzwi dymnicy. Trzeba będzie na wiosnę odłożyć nieco gotówki
Natomiast "eilzugi" w malowaniu PKP - no cóż - przemalowanka...

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
5.805 48 2
Ahoj

Pragnę zauważyć, że zestaw trzech wagonów osobowych, trójosiowych pasuje do wydanej ostatnio przez Roco TKt3 - Par. Żagań, Dyr. Wrocław oraz tych planowanych na ten rok przez Piko
Wszystkie wagony mają przydział: St. Żagań, Dyr. Wrocław
Latami również się zgadzają.
Parowóz Roco naprawa 29.10.1956
Wagony Piko rewizja 17.09.1956
Nowość Roco rewizja 30.07.1956 oraz rok 1957

Wagony tego typu były już wydane przez Fleischmann w 2013 roku spod skrzydeł stacji Chodzież.

Skład więc będzie się prezentował następująco. :)
Dla miłośników dyrekcji wrocławskiej to nie lada gratka. :D

TKt3.JPG

47900_53189 (1).jpg

47901_53198.jpg

6200059.jpg

Laku

Aktywny użytkownik
Reakcje
589 28 1

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.460 291 41
Tylko niech ta polska wersja Ty2 Roco która powinna być wydana 10-15 lat temu, nie przysłania nikomu faktu że otrzymujemy w ofercie Roco

--------------------------------------- 15 wagonów
junior ! ----------------------------------------

Opracowanych 20 - 35 lat temu . Mam na myśli :

6200058 set 3 Eilzugów zdeklasowanych przez opracowanie Brawa a te przebite przez opracowanie ESU
6600101 set 4 tow.wag. w którym tylko węglarka Villach to w miarę nowe opracowanie zasługujące na standart
6200059 set 3 prusaków mocno trącający myszką
6600017 cysterna z formy Fleischmann z lat 90
6600058 zestaw 2 węglarek Es w wersji DB prościuchnych i chudziuchnych w detal
6600100 mocno juz zczerstwiałe technologicznie 3 x Eanos

Zapewniam wszystkich że ten zbiór z ogródka dla dzieci z numeracją katalogową standart będzie miał cenę jak za pełnowartościowe modele, mocno przewartościowaną . I to chyba jest jedyną pozytywną stroną tego zbioru roco-rupieci ... :D

Przykro mi jak komuś zepsułem humor ... :podstepny:

Wnioski .
Po za ofertą Piko, pogłębia się przepaść technologiczna modeli PKP w stosunku do modeli innych zarządów europejskich zwłaszcza DB .
Już jest obciach i zażenowanie pokazywać opracowania PKP gościom zza euro-miedzy widząc ich pobłażliwe uśmieszki ... :podstepny:

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
3.146 38 1

Kolejowy jakub

Aktywny użytkownik
Reakcje
141 27 7
A te wagony "Wars" sypialne to co mają na dachu? Nie kojarzę tego typu wagonu z tym wypustem dachowym, przynajmniej u mnie w dyrekcji południowej nie widywałem takiego typu wagonu.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.210 49 4
R
Tylko niech ta polska wersja Ty2 Roco która powinna być wydana 10-15 lat temu, nie przysłania nikomu faktu że otrzymujemy w ofercie Roco

--------------------------------------- 15 wagonów
junior ! ----------------------------------------

Opracowanych 20 - 35 lat temu . Mam na myśli :

6200058 set 3 Eilzugów zdeklasowanych przez opracowanie Brawa a te przebite przez opracowanie ESU
6600101 set 4 tow.wag. w którym tylko węglarka Villach to w miarę nowe opracowanie zasługujące na standart
6200059 set 3 prusaków mocno trącający myszką
6600017 cysterna z formy Fleischmann z lat 90
6600058 zestaw 2 węglarek Es w wersji DB prościuchnych i chudziuchnych w detal
6600100 mocno juz zczerstwiałe technologicznie 3 x Eanos

Zapewniam wszystkich że ten zbiór z ogródka dla dzieci z numeracją katalogową standart będzie miał cenę jak za pełnowartościowe modele, mocno przewartościowaną . I to chyba jest jedyną pozytywną stroną tego zbioru roco-rupieci ... :D

Przykro mi jak komuś zepsułem humor ... :podstepny:

Wnioski .
Po za ofertą Piko, pogłębia się przepaść technologiczna modeli PKP w stosunku do modeli innych zarządów europejskich zwłaszcza DB .
Już jest obciach i zażenowanie pokazywać opracowania PKP gościom zza euro-miedzy widząc ich pobłażliwe uśmieszki ... :podstepny:
Eilzugi Roco dlaczego Junior? Przecież jak wchodziły w wersji DB i później DRG były Exlusiv, więc i dobrze że jest wznowienie bo ich nie mam i je kupię. A jak ktoś tak je traktuje to niech nie kupuje. A czy kolega przypadkiem nie przemalowywał tych juniorków jak i Hechtów na PKP-y?

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
3.146 38 1
ręce opadają - ironio to obecnie na stacji Toruń Główny nadal stoi sobie jeden taki wagon typu Eilzugwagen ....który po 1945 roku wszedł na stan PKP jak i setka innych.....

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.339 34 1
Wydanie modelu Ty2 nie jest wcale takie dziwne (ponieważ było już planowane wcześniej ) natomiast jest początkiem planu wydawniczego firmy Roco na następne lata. Plan ten podobno zakłada ukazanie się całej serii wagonów towarowych dedykowanych do tego parowozu. Będą to wagony PKP jak też innych zarządów kolejowych z opisem OPW. Bowiem w tym roku przypada 60 rocznica utworzenia tej organizacji i taka seria modeli ma się ukazać. Jeżeli to nastąpi to fani IV epoki będą mogli skompletować ciekawe składy towarowe :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.003 640 30
Zastanawia mnie ta dyskusja na temat eilzugów. Chyba rośnie nowe pokolenie modelarzy-zbieraczy, którzy nie mają zielonego pojęcia ani o taborze PKP, ani o modelach PKP przed rokiem 2000. ;) Przecież eilzugi w oznaczeniach PKP były przez Roco, a także przez Sachsenmodelle (nieco inna wersja) wydane już wiele lat temu, były też modele bardzo podobnych wagonów w wersji z fartuchami wydane przez Piko. Ale wszystkie te modele były w oznaczeniach z epoki IIIc. W tamtym czasie była dyskusja na temat tych modeli w wersji z epoki IV i stwierdzono, że żaden z producentów nie ma form na takie modele, ponieważ na PKP dokonywano wielu modyfikacji, które zmieniały wygląd wagonów i epoka III to najpóźniejszy czas, kiedy te wagony miały wygląd zbliżony do wyglądu oryginalnego, sprzed wojny. Ciekaw jestem, czy Roco pokusiło się na jakieś zmiany w modelach, żeby bardziej upodobnić je do wersji PKP z lat 70. XX wieku. Nie jestem znawcą wagonów i nie potrafię powiedzieć, na czym te zmiany musiałyby polegać, ale pamiętam takie stwierdzenia sprzed kilkunastu lat, gdy wychodziły te modele. Podobny problem dotyczy polskich szczupaków, dlatego Brawa wydała tylko wersję z epoki III.

Reakcje
142 1 0
Mnie za to zaintrygował wagon z poniższego linku. To co prawda jeszcze wizualizacja i może być obarczona błędem, ale opisy na wagonie oraz na stronie podają go jako serię Himrrs, czyli dwuczłonowy "blaszak". Nie kojarzę jednak takowych w PKP Cargo, w internecie też nie znalazłem żadnej informacji na ten temat. Opis serii co ciekawe mają oba człony na każdą stronę, gdzie w oryginale inne tego rodzaju wagony mają te oznaczenia tylko pojedynczo na każdej ze stron.

https://www.roco.cc/rde/produkte/wa...schiebewandwagen-doppeleinheit-pkp-cargo.html
6600096.jpg

Reakcje
48 54 0
A ja mam pytanie odnośnie modelu BR 52 reko DR z nowego katalogu Roco, doczytałem i nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem ale ma on mieć nie czerwoną rame, tylko brązową? Z kołami też? Na zdjęciach tego konkretnego egzemplarza, mianowicie 52 8119-1 ma czerwoną ostoje i koła... więc nie mam pojęcia o co im chodzi z tym brązowym kolorem?