• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Komentarze na temat modeli Roco z katalogu 2024

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
2.008 436 7
Na stronie Roco jest napisane, że będzie to zestaw z nowymi numerami wagonów, wydany w 2024 pod tym samym numerem katalogowym. To typowa dla nich praktyka. Skąd wątpliwości, skoro producent tak pisze?

Zastanawiam się, jak długie w rzeczywistości były składy tych wagonów? W sumie byłoby to już 8 :D
Samo się zastanawiam w jaki sposób kupiłem u Lippego ten sam zestaw /74019/ w IV kwartale 2022 roku, który teraz obecnie figuruje tam jako subskrypcja na III kwartał 2024 w cenie o ponad 20 euro wyższej :eek:. O co tu chodzi...

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.364 16 0
Warsy w lepszej rozdzielczości.
Ten z IV epoki ma chyba zbyt blado-żółte pasy i napis.... Wydaje mi się, że w tym przypadku Tillig wygrał.
Ale wreszcie ktoś zrobił Warsa z V epoki, z kremowymi drzwiami, ale bez trumienki.
ROCO przede wszystkim za prawidłowy kształt pudła tego wagonu :)
PS. Sam mam daleki od ideału TILLIG-owy WLABd, ale jako "na bezrybiu i rak ryba"...
Dopiero dziś zapoznałem się z nowościami Roco i tak się zastanawiam, dlaczego ta firma nie potrafi pomalować tych modeli jak trzeba.
Tak jak w przypadku pozostałych wypustów, tak i w tych część czołowa dachu powinna być pomalowana na szaro.
Tymczasem jest pomalowana (znowu) na niebiesko.

Reakcje
38 1 0
Chciałbym dopytać, na ile oznaczenia Bremena Kdsth są prawidłowe?
Wątpliwości budzi literka "s" w oznaczeniu, czyli informacja o powierzchni ładunkowej powyżej 28m2 (Bremeny miały niecałe 24m2.)
Chyba, że pomylono wizualizację np z "Drezdenem"

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.368 91 0
Wątpliwości mam dlatego że od 2 lat nie mogę upolować tego zestawu, ciągle jest przesuwany, na stronie jest jako nowość ale w katalogu nowości jednak go nie ma
To się totalnie nie zgadza z moimi notatkami, wcześniejszymi postami na forum, ani z katalogiem Roco.

Tylko zaklinam, używajcie strony https://roco.cc/ a nie tego nieszczęsnego PDF sprzed kilku dni. Na stronie jest wyszukiwarka, lepsze zdjęcia i rzetelne informacje n.t. planowanego wydania.

Wszystkie te informacje są spójne i wyglądają następująco.

W 2022 wyszedł pierwszy zestaw 74019 z przydziałem Gniezno. Nie musiałem na niego polować - po prostu po ogłoszeniu nowości, zamówiłem sobie w sklepie DCC24 i sami się do mnie zgłosili, jak zestaw przyszedł. Myślę, że teraz można zrobić podobnie. Może inne sklepy nie dostały, albo zamówienia były realizowane wg kolejności zgłoszeń - zatem warto zamawiać od razu, teraz.

W 2023 wyszedł pojedynczy wagon również z przydziałem Gniezno, był bez problemu dostępny w handlu.

Odnośnie zapowiedzi na 2024: w wątku o nowościach 2024 już we wrześniu 2023 wiedzieliśmy, że wydany w 2022 zestaw 74019 jest ponownie zapowiadany na III kwartał 2024, ze zmienionymi numerami. Tutaj link do posta sprzed 4 miesięcy: https://forum.modelarstwo.info/threads/nowości-pkp-2024.59334/post-1084460

Dzisiaj Roco nadal utrzymuje, że te wagony będą miały nowe numery i wyjdą w III kwartale 2024, tutaj link: https://www.roco.cc/rde/produkte/wagen/wagensets/74019-3-tlg-set-personenwagen-pkp.html

Wobec powyższego, na jakiej podstawie można przypuszczać, że jest inaczej? Sam fakt niepowodzenia w zakupie nie jest dowodem, że produktu nie było na rynku, ani że producent nie dotrzymuje słowa. Niestety, Roco nie zmienia nr katalogowego zmieniając nr inwentarzowy na modelu - podobnie robili z szutrówkami 56244 i pewno z innymi modelami, których nie śledzę. Stąd mogą wynikać przypuszczenia, że coś jest wiecznie odwlekane - ale zapewniam, że mam ten zestaw z 2022 ;)

Sumarycznie wagonów "Donnerbüchsen" od Roco będzie już 9, licząc toruńskie z 2010, gnieźnieńskie z 2022 i 2023 oraz nowe numery z 2024. Do tego jest bagażowy w tym zestawie z 2022 oraz bawarski C3i z 2010. Razem 11 wagonów, z czego 3 toruńskie i 8 gnieźnieńskich. Imponujący zbiór, wydawany na przestrzeni 14 lat.

[n.t. Oi2]
do tego parowozu powstał zestaw boczniaków plus bagaż z Inowrocławia. A kto sobie co podczepi to zupełnie inna sprawa.
Wyszły dwie różne Oi2 od Roco. Miałem na myśli tę wcześniejszą, Oi2-32 wydaną w roku 2010. Uważa się, że jest "dedykowana" do wagonów toruńskich Roco tj. 64295, 64296, 45565 również wydanych w roku 2010. Kolega pewno miał na myśli późniejszą Oi2, której wydanie zbiegło się z wydaniem boczniaków z Inowrocławia z ep. IIIc (bez numerów UIC).

Macie rację, że do eilzugów Pm2 będzie odpowiedniejsza, o czym Roco oczywiście nie wspomina, za to wspomina o swoim Ty2 z przydziałem Sierpc - dość egzotycznym jak na wagony z Torunia, bo inna DOKP.

Jeszcze raz: używajcie strony https://roco.cc/ to wielu pytań nie będzie potrzeba zadawać ;)

Ostatnio edytowane:

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.039 82 5
@PP1970 Tak masz rację. Do tej Oi2 był zestaw z Inowrocławia. Dlatego napisałem "z premedytacją " co rozśmieszyło Pana Harraska. Podobnie powstał zestaw wagonów Roco z Gniezna Do OKo1 piko.
A do Ty2 są i będą nowe wagony towarowe z epoki.
Resztę dośpiewaj sobie sam.

Intruz

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
733 6 1
Szczerze nie rozumiem problemu z przydziałami- akurat węzeł sierpecki był położony „od zawsze” na granicy DOKP Warszawa/Centralnej DOKP i składy z „mieszanymi” przydziałami także tam były normą. Przykładowo już we wczesnych latach 50. pociąg relacji Brodnica- Płock zestawiony był następująco:

OKl2 - Gmy - Cy - Cy - By - Cy - Cy - F

skład wagonów ze stacji Brodnica (DOKP Gdańsk), obsługa trakcyjna OKl2 ( DOKP Warszawa par. Sierpc).

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
325 14 9
Owszem, dotychczas jest ok. 100 seryjnych modeli wagonów towarowych PKP z ep. IVa i każdy pasuje. Większość z nich nie ma przydziałów - a nawet jeśli mają, to niczego nie ogranicza. Na pewno nie będzie problemu ze zrobieniem składu z Ty2.
W wypadku wagonów towarowych z przydziałem,ma kolega rację. Jechały tam gdzie przewoziłyl nadany ładunek.
Wagony pasażerskie to inna historia. Z reguły cały skład z jednej stacji macierzystej jadący tam i z powrotem. Oczywiście bywały pociągi łączone na trasie z wagonami innej DOKP.
Chyba że mówimy o sezonowych wzmocnieniach pociągów kolonijnych, sezonowych. Ale to inny temat.

Reakcje
38 1 0
W zasadzie wszystko jasne, pytałem ze względu na opis w "Charakterystykach" Rakowskiego i Żmijewskiego dla literki "s" - Powierzchnia ładunkowa jednej podłogi nie jest mniejsza niż 28m2.
Po porównaniu z przedwojennym systemem wyszło, że prawdopodobnie w książce jest błąd (powinno być 24m2), lub wagony oznaczano błędnie.

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
345 10 2
Biorąc pod uwage przecietna szerokość ładunkową 2600-2700 mm, i długośc wagonu ze zdeżakami 10,8m to nie da rady przy tej długości wagonu i budce hamulcowej aby było 28 m2 powierzchni ładunkowej. Więc chyba w książce jest błąd.

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
345 10 2
Czepiać sie mozna i to sporo, a to okienka na budce na inncyh wysokościach niz w oryginale, wielkośc czcionki na napisach z numerem wagonu i PKP za mała, pierwszy od ściany wagonu wywietrznik w złej pozycji, oba sa pozatym o 1 deske za nisko itp itp ten dach to mały pikus do przeróbki, ale i tak wagon fajny jak dla mnie.

kofacela

Aktywny użytkownik
Reakcje
186 0 1
Zdjęcie znane, natomiast to jest właśnie ten wagon. Ten konkretny. ;)

195 632 Kdsth

Zobacz załącznik 1028363
Bijecie pianę w tym modelu o drobnostki, a nikt nie zauważył, że pomimo prawidłowych oznaczeń tabeli smarowania maźnic- na modelu, które takowe występują w oryginale, panowie z Roco dali dupy i model umieścili na łożyskach tocznych. To jest dopiero babol !!

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
2.008 436 7
Przeglądając nowości w katalogu Roco na 2024 rok, może firma, wypuszczając 'Skodę" jako E 469.1 pokusi się o wersję EP05 w roku następnym, wtedy mtb ze swoimi modelopodobnymi wypustami mogłoby pójść na drzewo...