• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Kolekcja Wojtka

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Witajcie,
Dziś kolejny model z mojej podkolekcji AUTOMOTIVE - najświeższy nabytek w niej.
Firmę COTRANS już opisywałem, więc tylko zaprezentuje ten wyjątkowy model.
Jego odpowiednik w 1:1 możecie obejrzeć niżej - Cotrans jako jedna z niewielu firm brał udział w testowym programie 25.25m kraju związkowego Dolnej Saksonii (Niedersachsen).
Exclusive Serie - 500szt.
Niedersachsen2.JPG

Mercedes Actros MPII 1841 - Cotrans Logistic "Innovation aus Niedersachsen" - Herpa ES
P1160504.JPG
P1160505.JPG
P1160506.JPG
P1160508.JPG

Model jest wierną kopią swojego pierwowzoru - różni się tylko osłonami przeciwwjazdowymi w przyczepie... Tylko włożyłem mu lustra- wszystkie detale to fabryka :)

Pozdrawiam!

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.186 387 20
No i takie modele to ja lubię. Właśnie tak wykonane powinny być dziś wszystkie wypuszczane przez Herpę zestawy.

pacek23

Znany użytkownik
Reakcje
756 13 0
Zgadzam sie z Mafem wlasnie jakby herpa wszystkie tak dopracowane modele puszczala to bylo by pieknie :) troche drozsze ale warto inwestowac jednak w exclusive. Contrans jaki zaprezentowales mega !

DamLen

Znany użytkownik
Reakcje
1.503 11 0
Bomba! Tak powinien wykonać prawidłowo wykonany model. Odwzorowanie, detale na plandece, koguty i ten tył, szczególnie zwracającym uwagę detalem jest pomarańczowe ostrzeżenie o tym, że jedziemy za tasiemcem.

IgorS

Aktywny użytkownik
Reakcje
175 2 0
Na potrzeby prezentacji mógłbyś Wojtek założyć w przyczepie osłony Krone takie jak w naczepie. Zdecydowanie lepiej by wyglądał cały zestaw.

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Żebym takie miał :)
Damianie - mnie prócz pomarańczowej "tablicy" z tyłu najbardziej urzekł napis "Ich bin zwei LKW" - mistrz :)

Dziękuję, ciesze się, że model Wam się podoba. Wbrew pozorom kupiłem go za bardzo dobre pieniądze, bo w D chodzi za ok 40-50Euro, a ja dałem w przeliczeniu ok. 25-30.

Lec Go (Bartek)

Znany użytkownik
Reakcje
11.621 67 1
Jakoś za tymi modelami "europejskich pociągów drogowych" nie przepadam , ale muszę przyznać że ten zrobił na mnie wrażenie i mi się bardzo podoba . Zresztą cała Twoja seria modeli pojazdów które zaopatrują branżę samochodową jest dla bardzo ciekawa i zawsze z chęcią oglądam wtedy prezentacje . Tak trzymaj (y)

DyrdekHz

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Model bardzo ciekawy, niby zwykły, nudny niemiec jednak egzotyczny. :gwizd: Ostatnio Schluter wypuścił też świetnego MP4 w barwach Schuon'a za dość śmieszne pieniądze jak na wielkość modelu i oznaczenia. :D

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Witajcie,
w końcu znalazłem czas, by sfotografować jedną z moich ulubionych, najnowszych i jedną z największych podkolekcji, w której obecnie mam 7 miniatur, w planach oczywiście uzbieranie wszystkich z ok. 15 wydanych przez Herpę, AWM i Albedo.

Kontynuujemy prezentację firm pracujących w branży automotive.
Od dziś kilka prezentacji poświęcę firmie, w której od ponad 1.5 roku pracuję jako kierowca.

SÖLLNER Group - SÖLLNER Logistic GmbH & Co.KG + SÖLLNER Logistic Polska

Firma założona w 1948 roku przez Ludwiga i Martę Sollnerów.
Prężnie rozwijająca się w lata '70 ubiegłego wieku, gdy trzon jej taboru stanowiły pojazdy marki Mercedes-Benz w najróżniejszych konfiguracjach, ciągniki, solówki, ciągniki balastowe.
W 1985 roku nastąpiło otwarcie siedziby firmy w Kleintettau.
Od lat '90 firma nieprzerwanie do dziś stawia głównie na pojazdy marki RENAULT, choć w taborze eksploatowane były/są tez pojazdy Mercedes, MAN oraz Scania.
W 1999r. Sollner Logistic otwiera przedstawicielstwo w Polsce, pierwsze operacje logistyczne w branży automotive przeprowadzając na terenie Gliwic.
W 2003 roku Sollner Logistic Polska został wyróżniony jako najlepszy dostawca przesyłek "just-in-time" jednego z największych dostawców motoryzacyjnych.
W 2014 roku w polskim oddziale firmy pracuje 35 zestawów drogowych oraz ponad 70 pracowników, w transporcie międzynarodowym, z głównymi klientami - branży motoryzacyjnej i meblarskiej.
Także w kwietniu 2014 polski oddział odbiera ponad 20 nowych pojazdów marki Renault - świeżo wprowadzonej na rynek gamy RANGE T (wcześniej niemiecki oddział Sollnera, jako jedna z niewielu firm w Europie testował nową gamę Renault przed wprowadzeniem jej do produkcji serynej).

Dziś tabor w Niemczech to ponad 100 zestawów drogowych, natomiast polski oddział to ok. 50 pojazdów, do niedawna ciągników z naczepami oraz tandemów, dziś już tylko zestawów cs+naczepa.

Przedstawię najcenniejszy dla mnie model w barwach Sollnera, wypuszczony przez Herpę w 2005 roku w ilości 800szt.
P1160568.JPG

Polski oddział firmy odziedziczył po niemieckim kilka zestawów tandemowych - takich jak model - gdy ja przyszedłem do firmy cały czas pracowały jeszcze 2 takie zestawy, niestety z racji wieku i przebiegu (ponad 1.200.000km) zostały one niedawno sprzedane i zastąpione przez ciągniki Range T.
P1140005.JPG

P1160558.JPG
P1160560.JPG
P1160567.JPG

Model niestety ma parę różnic względem oryginały, ale w Herpie z tamtych czasów "nie można mieć wszystkiego" - więc upodobniłem go do 1:1 jak się dało.

Pozdrawiam.
Kolejne Sollnery wkrótce ;)
rozm.JPG

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.186 387 20
Kolejny ciekawy zestaw z "telewizorem" na przedzie. Fajne barwy ma Sollner. Podobają mi się. Duży plus za tylne światła. (y)

DamLen

Znany użytkownik
Reakcje
1.503 11 0
Lubię malowania które są kolorowe i zwracają na siebie z daleka uwagę i takie właśnie są barwy Sollnera. Model jest szczególnie ciekawy, bo Magnumka w tandemie była raczej czymś rzadko spotykanym w naszej skali.

pacek23

Znany użytkownik
Reakcje
756 13 0
Rewelacyjny model,bardzo podoba mi się malowanie jak i wykonanie modelu.kolejną zaletą jest historia firmy jaką przedstawiłeś i to że jest to Magnumka z przyczepą ;)

Lec Go (Bartek)

Znany użytkownik
Reakcje
11.621 67 1
Powiem Ci że jest zazdrość :D Model jest kapitalny w swojej konfiguracji i malowaniu . Po tych dopieszczeniach można na niego patrzeć i patrzeć i się nie nudzi .