• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Kolekcja Wojtka

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Cieszę się, że i Wam podobają się barwy Sollnera, chyba jedne z najbardziej charakterystycznych na drogach Polski, jeśli nie Europy.

Jedziemy zatem dalej z Sollnerami :)
Dziś model, który również jest bardzo wierną kopią swojego odpowiednika 1:1. Niemiecki Sollner bardzo często okleja naczepy w barwy klientów, dla których świadczy swoje usługi - tak też jest z tym zestawem:
Czarny ciągnik Renault Magnum spięty jest z czarną naczepą firanką oklejoną w barwy jednej z większych hut szkła w południowych Niemczech.
15246225634_68b38b2c36_b.jpg

Model prócz koloru osłony przeciw-wjazdowej oraz dodatków ciągnika praktycznie niczym nie różni się od oryginału. Ja upodobniłem go do 1:1 na ile umiałem, jak na razie.

Herpa wydała go w ilości 700szt.

P1160550.JPG

P1160551.JPG
P1160552.JPG

Pozdrawiam! :)

Ostatnio edytowane:

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.186 387 20
Kolejny bardzo ciekawy model. "Telewizor" wygląda bardzo fajnie z żółtym napisem na podszybiu.

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.503 109 2
Wszystko poza grafiką naczepy mi się podoba, widzę że Ciebie to kręcą tylko wydania poniżej 1500 szt , tylko niestety Herpa praktycznie nigdy nie trzyma się własnych limitów i bardzo często dorabia modele , jak nie wierzysz Pawła zapytaj ile razy dorabiali tak zwane limitowane serie.;)

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Wiem, że dorabiają, choćby niedawno wypuścili "na nowo" Magnum z silosem, teraz Unicefa, ale generalnie Sollner z Herpy to dość mocno ograniczone miniatury, co zresztą widać na aukcjach ;)

Lec Go (Bartek)

Znany użytkownik
Reakcje
11.621 67 1
Mi się tam akurat sollnery bardzo podobają i nawet kiedyś o nich myślałem , ale dostępność modeli mnie właśnie zniechęciła . Ta magnumeczka bardzo fajnie się prezentuje . jedyne czego mi szkoda to tego że ciągnik nie jest w wersji VEGA jak ma to miejsce na zdjęciu oryginału .

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Rzeczywiście tandem chyba bardziej przyciąga wzrok, nie tylko ze względu na barwy, ale rzadkie zestawienie, zarówno w 1:1 jak i w miniaturze.

Jedziemy zatem dalej.
Czerwone Magnum to jak na razie najnowszy nabytek w podkolekcji - "wyrwana" za równie okazyjne pieniądze jak te zaprezentowane dotychczas, również mocno limitowana.
263737_208759585834180_3133030_n.jpg

Herpa wypuściła 800szt. we wrześniu 2005 roku.
P1160543.JPG
P1160544.JPG
P1160545.JPG

Zwaloryzowałem ją trochę, jak poprzednie.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.186 387 20
Fajnie wygląda. Waloryzacja jak najbardziej na plus. Szkoda, że Herpa nie wydała tego zestawu z halogenami na kabinie, a i jak widzę, to te trzy małe światła na kabinie też w modelu są zrobione odwrotnie. A szkoda... :(

DamLen

Znany użytkownik
Reakcje
1.503 11 0
Sypią się te Sollnery u Ciebie jak choinka po świętach. Czarna jest ciekawa ze względu na inną grafikę niż firmowa, ale mogli dać Dxi tak jak w oryginale. Bordowa jednak bardziej przypada do gustu. W ogóle to chyba każdy model z tej serii jest fajny, nie byłoby w nich już takiego uroku, gdyby zamiast renówek były np. Actrosy. Dlatego też ta kolekcja jest tak niepowtarzalna, fajnie że podjąłeś się skompletowania ich. Szkoda że nie zrobili ani jednej premiumki.

IgorS

Aktywny użytkownik
Reakcje
175 2 0
Świetne Renówki Wojtek.

@Damian: Myślę jednak, że kwestia doboru modelu Magnum (E-Tech zamiast DXi) podyktowany jest raczej tym, że takie same ciężarówki jeździły w barwach Sollnera w momencie wypuszczania modeli, a dopiero później do taboru trafiły DXi. Na przykład tandem E-Tech:
renault-m-a-g-n-9859.jpg

A co do Premium, zawsze można zrobić kalki i samemu zbudować taki ciągnik ;-).

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Premiumka jest już w u mnie w warsztacie :D Jeździłem Premium, więc muszę mieć ją w H0 :) Dzięki za odwiedziny :)

pacek23

Znany użytkownik
Reakcje
756 13 0
I znowu pokaźny sollner z Twojej strony bardzo mi się podoba :) narazie najlepszy jak dla mnie z tych zaprezentowałeś

UniQue

Aktywny użytkownik
Reakcje
374 2 0
i kolejna świetna Magnumka(y) bardzo mi się podoba ;) i tak jak mówi przedmówca, dołożyć tu i tam to czego brakuje patrząc względem oryginału i w ogóle będzie cacy ;)

Lec Go (Bartek)

Znany użytkownik
Reakcje
11.621 67 1
To połączenie bordu ze srebrnym jest obłędne . Kapitalnie wygląda . Fajne w tej flocie jest to że każdy ma inne barwy , a układ ich malowania taki sam .

OP
OP
BoBi

BoBi

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Skoro aż tak spodobały wam się bordowo-srebrne barwy, to myślę, że i te, zupełnie przeciwne także przypadną Wam do gustu.

Spółka siostra Sollnera, czyli Rennsteig Spedition.
Herpa wypuściła 2 modele w tych barwach - Magnum oraz Premium, oba widoczne na zdjęciu 1:1

Magnum wyszło w ilości 550szt., Premium - szczerze mówiąc nie wiem, ale szalenie trudno je zdobyć...
Na razie udało mi się nabyć "jabłuszko", czyli zieloną Magnumkę - ze względu na swoją kolorystykę, jest to mój ulubiony model w tych barwach po Magnum w tandemie...
P1160546.JPG
P1160547.JPG
P1160548.JPG
P1160549.JPG
:)

Ostatnio edytowane: