• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

"Kolejowy" Ostrów (wczoraj i dziś)

Kanclerz

Znany użytkownik
Reakcje
381 3 0
No z tym wiaduktem to faktycznie - niemniej super ciekawy transport, no i obecność Fauna z ZTE. Mam tylko pytanie mimochodem, co to za miejsce na fotografii tr7? To fotografowane z góry przy jakiejś uliczce.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Super Stasiu. Na jednej z fotografii widzę nieodżałowanego naszego Kolegę, Śp Tomka. A na drugiej częściowo zasłoniętą ale znajomą twarz Marka.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.477 7 0
Obejrzałem powyższe zdjęcia i padłem. Super dokumentacja. Można prosić o kilka słów komentarza o pociągach prowadzonych trakcją parową? Z pierwszej połowy lat 80-tych zapamiętałem rzędy odstawionych parowozów w Nowych Skalmierzycach. Przemierzałem te szlaki wielokrotnie i pierwszą "żywą" parę na normalnych torach widziałem dopiero w Jarocinie.

spptkw2

Znany użytkownik
Reakcje
48 3 0
Tak się składa, że to nie mój teren był, do niedawna. Ty45-379 - była to jazda pociągu specjalnego pt: "TOWOSEM DO KROBI". Bardzo udana impreza choć niestety 379 zdefektował ale za to mieliśmy jako bonus Ty2-331 z MD Jarocin który tam się pętał w okolicy i z jednego parowozu na imprezie zrobiły się dwa. Z góry przepraszam, ale zdjęcia mogą być nie "po kolei". Ponadto jak zauważycie był tam jeszcze jeden Ty2 bez numerów na dymnicy- myślę, że wielce szanowni koledzy którzy byli na tej imprezie szybko uzupełnią brak. Chyba, że szybko w locie przemalowali.
10.09.1988r. 12 X foto:sppTKw2...
1.jpg
ostrów_krobia 1988 0043 (Kopiowanie).jpg
ostrów_krobia 1988 0058 (Kopiowanie).jpg
ostrów_krobia 1988 0061 (Kopiowanie).jpg
ostrów_krobia 1988 0064 (Kopiowanie).jpg
ostrów_krobia 1988 0066 (Kopiowanie).jpg
ostrów_krobia 1988 0071 (Kopiowanie).jpg
ostrów_krobia 1988 0080 (Kopiowanie).jpg
ostrów_krobia 1988 0082 (Kopiowanie).jpg
ostrów_krobia 1988 0088 (Kopiowanie).jpg
ostrów_krobia 1988 0090 (Kopiowanie).jpg
ostrów_krobia 1988 0094 (Kopiowanie).jpg

Ostatnio edytowane:

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.477 7 0
Padłem ponownie. Pełen szacunek za dokumentację. Zdjęcie podobne do powyższego opublikowano na okładce jednego z "Parowozików" z roku 1991.

Reakcje
1 0 0
Tak, to były czasy, do których już nie wrócimy.
Wspomnienia... tymczasem już niedługo impreza na miarę naszych, dzisiejszych możliwości ;)

plakat DTK ostateczna.jpg

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.688 27 0
To ja też dorzucę parę fotek z "towosowej" imprezy autorstwa Piotrka.
Prawdę mówiąc mam wrażenie, że gdzieś już je publikowałem, ale za nic w świecie nie mogę sobie przypomnieć gdzie ... :(

Załączniki

wa1aw

Znany użytkownik
Reakcje
50 0 0
Kolega Speedway zamieścił kolorową wersję Speedway, Wczoraj o 21:07 zdjęcia podobnego, zrobionego na tej samej "imprezie" co zdjęcie ostatnie opublikowane przez Kolegę spptkw2 we wpisie z dnia spptkw2, Wczoraj o 20:52. Z kolei Kolega Młodzikowski pod numerem O-K5 Młodzikowski, 22 minut(y) temu , zamieści jeszcze inną wersję tego samego składu, zrobioną chyba również w tym samym momencie. Trzy zdjęcia tego samego składu z tego samego miejsca i dnia. Autorzy zdjęć chyba się umówili :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.642 559 30
Trzy zdjęcia tego samego składu z tego samego miejsca i dnia. Autorzy zdjęć chyba się umówili
Właśnie tak pewnie było. Na porządnie zorganizowanych imprezach tego typu, podczas fotostopów fotografujący ustawiają się w jednej linii tak, by sobie wzajemnie nie przeszkadzać. Ubocznym, choć niezbyt pożądanym efektem są prawie identyczne zdjęcia wielu osób. Kolega Paweł ma rację, że to normalne.

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.688 27 0
Z tygodniowym opóźnieniem zamieszczam krótką fotorelację z jubileuszowych, "X Ostrowskich Dni Techniki Kolejowej". Impreza odbyła się w niedzielę 12 czerwca na terenie ostrowskiej parowozowni (byłej). Makieta klubowa z racji statusu stacjonarnej - była prezentowana w pomieszczeniach SITK. Główną atrakcją imprezy był pociąg okolicznościowy do Przygodzic prowadzony parowozem TKh 05353.
Foto 1, 2, 3, 4 - makieta klubowa,
Foto 5, 6, 7 - eksponaty Izby Tradycji oraz opiekun tejże - Marek Płóciennik z małżonką,
Foto 8, 9 - parowóz TKh z wagonem towarzyszącym Ft,
Foto 10 - stanowisko nawęglania z zasobnikami w ostrowskiej parowozowni ...
Foto 11 - ... i mobilny "żuraw wodny".

Załączniki

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.688 27 0
I kolejna porcja fotografii.
Foto 12 - udostępniony do zwiedzania (i przejażdżek) zmodernizowany zespół EN 57 AL,
Foto 13, 14 - prezentowane "pod chmurką" modele parowozów,
Foto 15, 16 - gotowe do jazdy wagony oraz okolicznościowa tablica,
Foto 17, 18 - podstawiony na peron III pociąg,
Foto 19, 20 - wnętrze wagonu wraz z przedziałem na rowery,
Foto 21, 22 - dolina Baryczy z okien jadącego pociągu.

Załączniki

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.688 27 0
I ostatnia partia fotek.
Foto 23 - wyposażenie "prawdziwego kolejarza" w drodze na piknik - plecak i jajka na twardo ... ;)
Foto 24, 25, 26 - pociąg specjalny na stacji w Przygodzicach - gotowy do powrotu,
Foto 27 - obsługa pociągu - członkowie ostrowskiego klubu,
Foto 28, 29 - pociąg wjeżdża na ostrowską stację ...
Foto 30 - ... i znowu na peron III,
Foto 31, 32 - okolicznościowe bilety.

Myślę, że imprezę można zaliczyć do udanych. Zwiedzający dopisali, pogoda również. Organizator postarał się nawet, aby uczestnicy zdążyli na mecz "naszych". Człowiek przypomniał sobie tak charakterystyczne "szarpanie" prowadzonego parowozem pociągu ... I tylko szkoda, że już po imprezie ...

Załączniki

Ostatnio edytowane: