• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Kolejowe klimaty...

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.437 159 86
Hmmm... tajemniczo brzmi PG Pogoria - rozwińmy to - Dąbrowa Górnicza Pogoria. i cytatat wyjaśniający to zatrzymywanie się od 15.06.: "Opis ogólny: Przystanek jest czynny jedynie w okresie letnim. Korzystają z niego ludzie pragnący wypocząć nad jeziorem Pogoria."

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
694 2 0
Ostatnie dni aby w Kościerzynie zobaczyć jeszcze kształtowe semafory i resztki układu torowego. Z tydzień, 29 czerwca pojadą tu ostatni raz pociągi od strony Gdyni. Potem PLK "rozłoży" tę linię na lata...
No niestety tak. Pozostaną tylko wspomnienia bliższe i dalsze - jak choćby to z Ty42-117 z okolic Gołubia, 10.07.1990 r.
725.jpg

Ostatnio edytowane:

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.054 41 4
2021. Olsztyn Główny.
Między słupami starych peronów i wiat przebija się EP07-338, Trapez. Nic z tego klimatu już nie ma. Ani niskich peronów, ani takiego widoku przez słupy, ani lokomotywy, która już chyba zezłomowana jest...
tory retro 2000.jpg

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
694 2 0
A to na pewno są kolejowe szyny? Bo na Władysława IV kiedyś jeździł tramwaj.
Na podstawie zarysu dalszego niegdysiejszego przebiegu w obu kierunkach myślę, że jednak są to szyny kolejowe i że najwyraźniej stanowiły one fragment bocznicy istniejącej niegdyś w pobliżu nabrzeża, które obecnie jest częściowo zamienione w deptak. Wydaje mi się, że jest to fragment tego, co na mapce opatrzone jest słowem Kohlenlager.
P1050215.JPG

Ostatnio edytowane:

Speedway

Znany użytkownik
Reakcje
10.387 31 0
Lipiec 2004r. Ponad 20-cia lat temu wybrałem się na małą wycieczkę po węźle Zduńska Wola Karsznice. Zrobiłem kilkanaście zdjęć, z czego 2, padły ofiarą mojego "innego spojrzenia na kolej." W jednym z dostępnych wówczas programów do obróbki zdjęć (nawet nie pamiętam nazwy), poprzesuwałem na maxa kursory otrzymując efekt, który mnie zaintrygował. Nadmienię, że oryginały niechcący skasowałem, natomiast do do czasów współczesnych przetrwało to, co zamieszczam poniżej.
Pierwszą fotkę zrobiłem przed lokomotywownią, drugą - na grupie przyjazdowej.
1.JPG
2.JPG

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.410 85 12
Lipiec 2004r. Ponad 20-cia lat temu wybrałem się na małą wycieczkę po węźle Zduńska Wola Karsznice. Zrobiłem kilkanaście zdjęć, z czego 2, padły ofiarą mojego "innego spojrzenia na kolej." W jednym z dostępnych wówczas programów do obróbki zdjęć (nawet nie pamiętam nazwy), poprzesuwałem na maxa kursory otrzymując efekt, który mnie zaintrygował. Nadmienię, że oryginały niechcący skasowałem, natomiast do do czasów współczesnych przetrwało to, co zamieszczam poniżej.
Pierwszą fotkę zrobiłem przed lokomotywownią, drugą - na grupie przyjazdowej.
Zobacz załącznik 1132134 Zobacz załącznik 1132135
Fota druga mogła by być ciekawym motywem na koszulce...:niepewny:
Tak w ramach " rail fashion"...

Pozdr,...

Pozdr,...

Kobra73_MK

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 4
Elektrownia Łagisza. Kran wodny sugeruje, że na początku była chyba obsługiwana parowozami ale jedyne zdjęcie jakie w tej okolicy znalazłem z parowozem to jakiś pociąg specjalny przy okazji jakiejś imprezy. Na pewno pobliska zlikwidowana już stacja Będzin Łagisza była obsługiwana w ruchu pasażerskim parowozami.

Można byłoby uzyskać od Pana to zdjęcie z elektrowni gdzie widać parowóz?

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.777 465 99
Symbol polskiego muzealnictwa kolejowego. "Piniendzy ni ma i nie będzie" i tabor stoi pod chmurką. Odnowią, odmalują.... ale co z tego, bo tak stojąc pogoda szybko sprowadza eksponat do stanu podobnego na twojej fotce. Ciekawe czy kiedyś wspomniane eksponaty - jak choćby te ze stacji Muzeum, doczekają się hali wystawienniczej wzorem zachodu. Gdyby nie pasjonaci już dawno nie oglądali byśmy żadnego eksponatu, bo to państwo to najchętniej by wszystko dawno przetopiło na widelce.

Ostatnio edytowane: