• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Kolejowe klimaty...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.228 663 30
Widzieliście coś takiego.
Na żywo nie pamiętam, czy kiedyś widziałem, ale czytałem o tym w "Młodym techniku" jakieś 50 lat temu. ;) Był wtedy jeszcze Żuk przerobiony w ten sposób - tam przeróbka była poważniejsza, bo rozstaw kół nie pasował do rozstawu szyn i trzeba było koła rozsunąć. W Starze akurat pasowało bez zmian.

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.719 60 3
Na żywo nie pamiętam, czy kiedyś widziałem, ale czytałem o tym w "Młodym techniku" jakieś 50 lat temu. ;) Był wtedy jeszcze Żuk przerobiony w ten sposób - tam przeróbka była poważniejsza, bo rozstaw kół nie pasował do rozstawu szyn i trzeba było koła rozsunąć. W Starze akurat pasowało bez zmian.
O tym ŻUKU który nazywał się MITOR -02 można posłuchać :

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
736 2 0
Obecne krótkie i mżawkowate dni przypomniały mi klimat mojego przedostatniego spotkania z maszynami jarocińskimi, kiedy to 6 lutego 1992 roku w Śremie TKt48-171 czekał na mijankę i dobierał wody, podczas gdy szybko zapadał zmierzch i dobiegał końca właśnie jeden z takich ponurych i krótkich dni. Niestety niemożliwe było już zrobienie w miarę dobrych zdjęć z samej mijanki, toteż stojąc w drzwiach tekatki pstryknąłem wjeżdżającą od strony Czempinia Ol49-17 tak od niechcenia i nie wierząc, że w ogóle coś tam będzie widać. No i faktycznie guzik widać, ale po 33 latach nawet takie niedoskonałe „dzieła" są chyba jakąś tam pamiątką po stacji, na której było kiedyś życie.
1756.jpg
1757.jpg
1758.jpg
1759.jpg
1760.jpg
1761.jpg
1762.jpg

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.739 532 29
I jeszcze jedna fotka z Bieszczad, wędrowaliśmy wtedy z moim synem w poszukiwaniu fortyfikacji to go wtedy interesowało, starałem się być dobrym ojcem i szukałem razem z nim, miał wtedy 14 lat, ja też dużo mniej, przypadkiem trafiliśmy na stację Załuż, jedno zdjęcie, szkoda wtedy jeszcze coś tam było.

DSCF4845.JPG

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.199 41 4
Zainspirowany wpisami o parowozowni w Wałbrzychu, próbowałem coś tam w Internetach poszukać w temacie, wprawdzie nie mam twarzoksiążki, ale czasami posty niektóre wyświetla, tak tez kilka fotek mi wpadło w grupie Archeologia Kolejowa. Ale korzystając z okazji, że mnie nie wyskakiwało to żądanie logowania przewinąłem kilka klatek w dół. Jest tam świetna krótka relacja fotograficzna sprzed 3 dni wykonana przez Robert Sic (taki podpis widnieje) ze skansenu w Pyskowicach. Zdjęcia niezwykle klimatyczne(y)
595143519_10232716143380077_1552546819534777780_n.jpg

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
736 2 0
Nie wiem wprawdzie, czy to zdjęcie można zaklasyfikować do kolejowych klimatów - chyba że szeroko pojmowanych - ale zdaje się, że nie ma takich fotek za wiele z czasów prawdziwej pary. Sfotografowane 18 października 1991 roku drzwiczki paleniskowe na Ty51-134 otworzono z tego powodu, gdyż na postoju z reguły nie uruchamiano stokera i dorzucano węgla klasyczną łopatą.
1710.jpg

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
736 2 0
@Kriegslok nie mogłem sie powstrzymać, wybacz... Klasyczny widoczek i moja fotka do porównania. Jedynie tabor inny, a reszta niezmienna.
TEM2-043 jeszcze w starej formie, dnia 02.06.2022.
Ciekawie jest czasem zobaczyć coś współczesnego z miejsc, które przywodzą skojarzenie z jednej strony tak miłe emocjonalnie, a z drugiej już tak odległe w czasie, że tylko żal d... ściska, ile rzeczy w życiu nieodwołalnie odeszło. Pięknie było zasiąść po lewej, a czasem i po prawej stronie „stokera” (widok z tej samej maszyny tego samego dnia, co powyżej).
1706.jpg