• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

1:1 Kolejowa Japonia

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.503 170 86
Materialy i technologia to nie problem. Najpierw trzeba miec dobre kwity. Pisalem z Atsushi Okui (http://geo.d51498.com/rail_cad/index.html). Ma super rysunki. Niestety nie posiada rysunkow nowoczesnych wagonow do ktorych nalezy seria コキ100系貨車 w tym wagony コキ104形, コキ106形, コキ107形. Dostalem od nie go plik z fragmentem "Biuletyn Stowarzyszenia Przemysłu Pojazdów Japońskich, „Technologia pojazdów”, treść artykułów (nr 240–244)". Pytanie bylo o wagon serii 107. Potwierdzil, ze wozki sa typu FT3A.

Nie prosciej kupic sobie KATO w 1/160? Z nowoczesnych jest praktycznie wszystko.
Ale z drugiej strony bujanac sobie cos na H0m...

Niezla strona: Zestawienie wagonow towarowych JNR
http://totskasha.10.pro.tok2.com/101_kokutetsu_kasha/101_index.htm
Super bo oprocz rysunkow, sa zdjecia a to jest czasem przydatne.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Jaco3011

Aktywny użytkownik
Reakcje
273 52 0
Hmm, a KoKi 50000? Weszły w 1971, na rok przed prywatyzacją JNR. U naszego japońskiego kolegi tego nie widzę.

Znacie się jakoś, czy tylko raz do niego napisałeś?

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.333 668 30
A dlatego, że nie wszyscy muszą rozumieć (idiotyczne moim zdaniem) skróty typu właśnie IMHO, AFAIK, a nawet polski ZTCW. Nie widzę najmniejszego powodu, żeby w normalnym tekście pisanym, używać takich skrótów, a już na pewno nie obcojęzycznych. Takie skróty są dopuszczalne w SMS-ach, gdzie liczy się każdy znak, ale moim zdaniem nie powinny być stosowane w artykułach, listach, czy tu na forum. Jedynym powodem jest lenistwo piszących, a dla mnie jest to też oznaka, być może nieświadomego, lekceważenia czytelników, podobnie, jak nieużywanie polskich liter. Z tego samego powodu nie cierpię i nie używam skrótowych określeń typu "lok" (a zwłaszcza "loka"), "dek", "Gagar" (zamiast używanego dawniej "Gagarin") itd. itp.

hamulcowy

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
1.330 28 1
A dlatego, że nie wszyscy muszą rozumieć (idiotyczne moim zdaniem) skróty typu właśnie IMHO, AFAIK, a nawet polski ZTCW. Nie widzę najmniejszego powodu, żeby w normalnym tekście pisanym, używać takich skrótów, a już na pewno nie obcojęzycznych. Takie skróty są dopuszczalne w SMS-ach, gdzie liczy się każdy znak, ale moim zdaniem nie powinny być stosowane w artykułach, listach, czy tu na forum. Jedynym powodem jest lenistwo piszących, a dla mnie jest to też oznaka, być może nieświadomego, lekceważenia czytelników, podobnie, jak nieużywanie polskich liter. Z tego samego powodu nie cierpię i nie używam skrótowych określeń typu "lok" (a zwłaszcza "loka"), "dek", "Gagar" (zamiast używanego dawniej "Gagarin") itd. itp.
Argumentacja Kolegi Andrzeja jest przekonywująca i tu sie zgadzam. Moje pytanie nie miało charakteru prowokacyjnego, a jedynie ciekaw byłem argumentów. Pozdrawiam, z kolejowej Japonii

hamulcowy

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
1.330 28 1
Taka ciekawostka z początków kolej w Japonii - wagon bagażowy oraz wagon pierwszej klasy :)
Taki palankin tyle, że na kołach. Z tej fotografii można by wywnioskować, że ci dwaj panowie po lewej to "popychacze", a ten w czapce to kierownik p[ociągu.
No niestety i do dziś Japończycy mają tendencje do dość klaustrofobicznej ergonomii, z czym się spotykam na codzień.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.379 67 3
No cóż mieszkają na wyspach więc przestrzeni życiowej mają tylko tyle ile jest. Kiedy chcieli ją powiększyć w XX w. to skończyło się ostatecznie jej uszczupleniem. Jedną wyspę wzięli Rosjanie a drugą Amerykanie. Dlatego się kompaktują ;).

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.503 170 86
Raczej podobne do typu SN bo wszystkie KiHa spalinowe sa. A KiHa40 konstrukcyjnie to koniec lat 70 XX wieku. Zobaczcie jak nowoczesne sa KiHa serii 100 i 110.

Ostatnio edytowane:

hamulcowy

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
1.330 28 1
A to moje "Kichy". W zasadzie to cały ruch lokalny w mojej okolicy obsługują te jednostki. Na zdjęciu "Zakręt nad morzem" widać budowę elektrowni, na której pracuję.
Sayonara.

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje innych krajów 9
Koleje innych krajów 24