• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej we Wrocławiu i okolicach

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.923 47 1
. Do niedawna ostoja semaforów kształtowych, dziś... ech idzie nowe. Nie wiem czy to przymiarka do zlikwidowania jednej nastawni, czy po prostu nikt nie chce utrzymywać urządzeń mechanicznych?Rok 2009:
Sygnalizacja kształtowa na liniach zelektryfikowanych może stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu kolejowego - jak wynika z raportu powypadkowego przygotowanego przez komisję badajacą katastrofę na stacji Białystok Towarowy. Maszty semaforów zasłaniane są bowiem przez słupy elektrycznej sieci trakcyjnej. Może dlatego? W Białymstoku po wypadku wymieniono semafory kształtowe na świetlne z wysięgnikami. Z powodów finansowych dotyczyło to tylko semaforów osłaniających głowicę rozjazdów, na których doszło do zniszczenia urządzeń srk. Pozostała część stacji została zamknięta albo pozostawiona bez zmian.

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
847 8 0
Robert - znam to zdjęcie tej T3/BR89, byłem w porcie i robiłem fotki tej lokomotywowni, byłem tam w środku i uważam że to nie jest ten sam obiekt uwieczniony ma tej fotce. Obiekt we Wrocławiu nie wygląda na przebudowany, a jak zwrócicie uwagę na 4 i 5 zdjęcie Maćka to zobaczycie jak wąski mur oddziela obie bramy. Na tym starym zdjęciu widać szeroki mur a nie widać drugich wrót. Jak sądzicie - mam rację? A tak na marginesie to mam taką BR 89 odłożoną do skonwertowania ma TKh1-429 która pracowała w Cukrowni Klecina.
Pozdrawiam serdecznie

Robert

Znany użytkownik
Reakcje
544 1 0
Myślę, że są drugie wrota, świadczy o tym układ dachu, zachowana symetria ,pod drugą bramę, oraz fragment toru. Możłiwe, że brama została gdzies na przestrzeni lat przedbudowana, trzeba porównac układ cegieł w tym okrągłym zamórowanym okienku nad bramami. Uważam, że to ten sam obiekt.

P.S- zwróć uwagę, na detal ciesielski pod dachem. jest identyczny na oby fotkach

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
86 1 0
Robert
No fajnie , "ozdobniki" z cegły klinkierowej widoczne na twoim zdjęciu są też na moim , mniej widoczne ale są i prawie w tym samym układzie (za daleko aby precyzyjnie określić ) .

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
847 8 0
Nie napisałem że nie ma drugich wrót, tylko że między nimi jest inny odstęp, a obiekt nie wygląda na przebudowany. No i tak sobie wesolutko dyskutujemy... :)

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
86 1 0
Chyba trzeba będzie podjechać do Portu Miejskiego i policzyć cegły na filarze pomiędzy drzwiami ,oraz poszukać jakichś specyficznych detali aby ten problem wyjaśnić .

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
86 1 0
No moi Panowie , liczymy cegiełki na filarze pomiędzy wrotami ;) , może się coś wyjaśni .
Jest jeszcze jedno odkrycie , na starym zdjęciu widać wyraźnie cokół . tu nawet śladu po mim brak. Aczkolwiek konstrukcja nośna wrót pokazuje to samo co na starym zdjęciu , tylko aktualnie ich górna część jest pozbawiona szybek i na ich miejsce wstawiono arkusze blachy .
Zdjęcia zrobione w dniu dzisiejszym .

001.jpg

002.jpg

003.jpg

Ostatnio edytowane:

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
86 1 0
No tabliczki to raczej nie wetnie , bo obiekt jest pod stałym (chyba) monitoringiem pobliskiej nastawni .
To okrągłe okienko to następnym razem , daleko nie mam ale już dziś nie chce mi się tam jechać i robić fotki .:)

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
847 8 0
Podejrzewam że był to ustandaryzowany typ Szopy która była budowana przez german. Tak było z dworcami. Dlatego elementy dachu i wrót się chyba mają prawo powtarzać. I nie chodzi o to który z nas ma rację a raczej o to jak może być naprawdę z tym "słynnym" foto.
:)