• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Kolej w Warszawie i okolicach

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
trakcja
1.
«trasa lub sieć tras przystosowana do ruchu pojazdów szynowych; też: szyny, kable i urządzenia zainstalowane na takiej trasie»
2. «napęd pojazdów szynowych zależny od rodzaju zainstalowanego silnika»
3. «dział kolejnictwa zajmujący się zastosowaniem napędów do celów przewozowych»
Słownik języka polskiego PWN.

Reakcje
379 3 0
trakcja
1.
«trasa lub sieć tras przystosowana do ruchu pojazdów szynowych; też: szyny, kable i urządzenia zainstalowane na takiej trasie»
2. «napęd pojazdów szynowych zależny od rodzaju zainstalowanego silnika»
3. «dział kolejnictwa zajmujący się zastosowaniem napędów do celów przewozowych»
Słownik języka polskiego PWN.
To że słownik języka polskiego tak mówi, nie oznacza bynajmniej, że sformułowanie jest poprawne od strony terminologii technicznej.

Reakcje
292 0 0
To że słownik języka polskiego tak mówi, nie oznacza bynajmniej, że sformułowanie jest poprawne od strony terminologii technicznej.
No widzę ,że kolega nie bardzo wie co to jest skrót myślowy.
Konkretnie miałem na myśli przewody trakcyjne oraz słupy trakcyjne a także powiązane a nimi elementy infrastruktury umożliwiające nieprzerwane dostarczanie zasilania do elektrycznych pojazdów szynowych. Aczkolwiek dotyczy to nie tylko pojazdów szynowych, ponieważ trojebusy także pobierają zasilającą je energię elektryczną z sieci trakcyjnej a po szynach nie jeżdżą.

I zdecydowanie nie, trakcja to nie jest rodzaj napędu. Napęd stanowić mogą silniki spalinowe(zasilane różnego rodzaju paliwami palnymi ciekłymi lub gazowymi) i elektryczne. Innych ludzkość jeszcze nie wymyśliła bo nawet atomowe łodzie podwodny mają jedynie na pokładzie małą elektrownię nuklearną a napędzane są silnikami elektrycznymi.
A jak kolega Ariel odnosił się do znaczenie słowa "traction" w języku angielskim to nie oznacza ono pojazdów a pewne zjawiska fizyczne takie jak przyczepność, tarcie, ciągnięcie, oczywiście w zależności od kontekstu, no i jak to w języku angielskim często bywa ma jeszcze wiele innych znaczeń. Taka to uroda angielskiego.

Reakcje
379 3 0
No widzę ,że kolega nie bardzo wie co to jest skrót myślowy.
Konkretnie miałem na myśli przewody trakcyjne oraz słupy trakcyjne a także powiązane a nimi elementy infrastruktury umożliwiające nieprzerwane dostarczanie zasilania do elektrycznych pojazdów szynowych. Aczkolwiek dotyczy to nie tylko pojazdów szynowych, ponieważ trojebusy także pobierają zasilającą je energię elektryczną z sieci trakcyjnej a po szynach nie jeżdżą.
Ja wiem co Kolega miał na myśli - natomiast używanie słowa trakcja w odniesieniu do sieci trakcyjnej bardzo mnie razi i na myśl przywodzi dziennikarskie koszmarki z cyklu złodzieje ukradli trakcję... EOT jak dla mnie.

AdamG

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Trochę koledzy od tematu kolei w okolicach Warszawy odbiegli, hehehe, ale mimo wszystko pouczająca dyskusja, niedawno gadałem z kolejarzem na pewnej stacji towarowej, który powiedział, że nie na wszystkich torach jest trakcja hehehe.

Reakcje
1.064 25 2
Wczoraj pośpiesznie pstryknąłem w Pruszkowie tę SM42-2122. Urzęduje ona tam od pewnego czasu w związku z remontem linii. Dodatkowo EU07E-157 podobnie malowana, ale zdaje się, że całkiem innego przewoźnika. Plagiat malarski, czy co ?
I mam pytanie: może ktoś wie, co oznacza litera "E" za oznaczeniem serii elektrowozu ?
SM42-2122, Pruszków 23.10.2013, fot.T.Suchorolski.jpg
SM42-2122, Pruszków 23.10.2013, fot.T.Suchorolski

EU07E-157, Pruszków 23.10.2013, fot.T.Suchorolski.jpg
EU07E-157, Pruszków 23.10.2013, fot.T.Suchorolski