• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Kolej w Warszawie i okolicach

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
70 2 0
Semafor na p.o. Warszawa Śródmieście mogący wyświetlać sygnał S 1a, czyli podwójne czerwone światło oznaczające absolutny zakaz wjazdu do tunelu średnicowego.

Na PLK są bodaj tylko 4 semafory z układem komór pozwalającym na wyświetlenie sygnału S 1a i wszystkie w Warszawie przy wjazdach do tunelu średnicowego.

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
70 2 0
Wczoraj wreszcie wybrałem się na p.o. Olszynka Grochowska. Poniżej ickowy depot na Grochowie i sam p.o. Zdjęcia tego, co przejeżdżało, umieszczam stopniowo w innych wątkach.

NB: z kładki przy p.o. jest niezły widok i optymalne warunki do fotografowania. Polecam wszystkim MK.

p.o. Warszawa Olszynka Grochowska

Ostatnio edytowane:

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.062 25 2
NB: z kładki przy p.o. jest niezły widok i optymalne warunki do fotografowania. Polecam wszystkim MK.
a na słupie pod tą kładką jest taka fajna nalepka ... z miniaturką "kukułki" :eek: !
Pan prezes IC to dużo może na swym terenie.
Kiedyś przechodząc tamtędy spotkałem pilnującego "obiekt" SOK-istę i przedstawiłem mu się jako miłośnik kolei z zapytaniem:
- co by zrobił jakbym teraz wyciągnął aparat fotograficzny i ...
- stąd pstryknąłbym sobie parę zdjęć w kierunku tych tam stojących wagonów ?
Odpowiedział mi, że - " bym się odwrócił i udał, że tego nie widzę" !
Jak to czasy się zmieniają ... :) !

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.886 79 12
Yahya, co do semaforów mogących wyświetlić S1a to z tego co pamiętam, do remontu tunelu pomiędzy (chyba) Miechowem a Tunelem też była taka możliwość...

Pozdrawiam z MMz

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
70 2 0
Yahya, co do semaforów mogących wyświetlić S1a to z tego co pamiętam, do remontu tunelu pomiędzy (chyba) Miechowem a Tunelem też była taka możliwość...

Pozdrawiam z MMz
Możliwe. Im więcej dowiaduję się o funkcjonowaniu kolei, to tym bardziej zwracam uwagę na te szczegóły. Akurat będąc parę lat temu w Miechowie i Tunelu nie zwracałem uwagi na to. ;)

Na Śródmieściu zdaje mi się, że jak był remont średnicówki parę lat temu, to migała kombinacja S 1a, a pociągi kursowały wahadełkiem między Zachodnim a Śródmieściem.
[DOUBLEPOST=1454349690,1454348161][/DOUBLEPOST]P.o. Służewiec i dziki P+R obok.

EN57-1109

Warszawa Sluzewiec "P+R"

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.886 79 12
Jako że był to dodatek do warszawskiego WOS'u (wydane przez PKP PLK zakład warszawski) wpisuję to tutaj.
Z datą 10-2-2016 z WOS'u niestety wyleciały linie:
910 NOWOSADY -CHRYZANÓW
914 NAREWKA - WIĄCKÓW
916 SIEMIANÓWKA - WIĄCKÓW

Dla osób niezbyt mających styczność z terminologią: Wykaz Ostrzeżeń Stałych

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
Właśnie w TVP Warszawa podali że PKP rozebrało schrony przeciwlotnicze z lat 40 znajdujące się przy PKP WOLA -Obecnie Warszawa zach peron 8.W rejonie Odolan jest jeszcze pare takich miejsc