• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej w Poznaniu i okolicach

morgg8

Znany użytkownik
Reakcje
956 0 0
Dwa zdjęcia z archiwum rodzinnego syna bohatera - na obu uwieczniony Józef Oczkowski kierownik odbioru Zakładów Metalowych im. J.Stalina. Na zdjęciu z Ty45 jest data 1948, druga nie jest datowana, pojawia się jednak nazwisko Jan Borowicz. Czy wie ktoś jakie stanowisko pełnił w HCP ?
20201004_150401pop.jpg
20201004_150418 pop.jpg

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.020 63 25
O ile mnie pamięć nie myli to mam film z akcji dźwigu EDK w miałach po wykolejeniu "Terespola". Muszę odkopać film... Też są tam dość ciekawe kadry z tej katastrofy.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.501 112 11
Dwa zdjęcia z archiwum rodzinnego syna bohatera - na obu uwieczniony Józef Oczkowski kierownik odbioru Zakładów Metalowych im. J.Stalina. Na zdjęciu z Ty45 jest data 1948, druga nie jest datowana, pojawia się jednak nazwisko Jan Borowicz. Czy wie ktoś jakie stanowisko pełnił w HCP ?
Zobacz załącznik 758986 Zobacz załącznik 758987
Nie wiem czy to pierwsze zdjęcie ma poprawny rok. Ty45 zaczęto produkować zaraz po wojnie bazując na ocalałej dokumentacji Ty37. Jeśli to prototyp, co by sugerowała duża jedynka na dymnicy, to zdjęcie wykonano co najmniej 2 lata wcześniej. Nie idzie przeczytać co jest napisane na dole plakatu.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.892 527 30
Parowozy Ty45 budowano od 1946 roku, więc faktycznie 1948 to trochę za późno jak na prototyp. Nie była to prosta kontynuacja Ty37, konstrukcja było trochę zmodyfikowana i poprawiona. A na dole plakatu jest moim zdaniem "rękami polskich robotników".

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.695 65 3
Ta ozdobna jedynka na pewno nie oznacza Ty45 1 bo ten parowóz zbudowano w Chrzanowie. To może być choćby pierwszy Ty45 z Poznania.