• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej w Poznaniu i okolicach

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
22 0 0
To może być coś duzo ciekawszego.. Mianowicie zespół chłodniczy, gdzie wagon centralny stanowi agregat chłodniczy zabudowany na Brombergu. Jeździły takie wagony dokładnie tak jak tu stoją, tzn Bromberg w środku i po dwa wagony po bokach. Takiego zestawu zdjęcia nigdy wcześniej nie widziałem!!!

A

AJ

Gość
O widzisz Bodziu! Trafiłeś w przysłowiową dziesiątkę. W środku tego zestawu na pewno stoi wagon maszynowy na bazie Bromberga. Te zespoły chłodnicze to kolejny ciekawy temat ale nie w tym miejscu. Może warto wydzielić temat wagonów do przewozu ryb i zespołów chłodniczych w jakiś jeden temat, bo w tej chwili o samych "brombergach" trzeba czytać w czterech miejscach na forum.
Pozdrawiam i gratuluję "oka".

JacekZet

Znany użytkownik
Reakcje
475 1 0
Taki zestaw stał do około 1981 roku w ostrowie Wlkp przy zjeździe na wagonownię. Co się później z nim stało nie wiem, może kolega Młodzikowski coś wie.

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
22 0 0
Te zestawy były naprawiane w Ostrowie, więc może oczekiwał naprawy. Nie masz może przypadkiem jakichś zdjęć?

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
476 4 0
W środku tego zestawu na pewno stoi wagon maszynowy na bazie Bromberga. Te zespoły chłodnicze to kolejny ciekawy temat ale nie w tym miejscu. Może warto wydzielić temat wagonów do przewozu ryb i zespołów chłodniczych w jakiś jeden temat, bo w tej chwili o samych "brombergach" trzeba czytać w czterech miejscach na forum.
Wow! Nawet nie wiedziałem, że jeszcze w jakichś innych wątkach na ten temat można poczytać. A uważam że to bardzo ciekawy temat. Nawet ze względów sentymentalnych, bo regularnie w Gdyni widywałem "basenowe" Brombergi do przewozu żywych ryb, włączane do pociągów pospiesznych i osobowych. No ale wtedy funkcjonowały jeszcze takie firmy jak Dalmor, Gryf, itp. zasilające polski rynek żywymi lub co najmniej świeżymi rybami z naturalnych połowów w oceanach, a nie jak dziś, że wszystko jest importowane w płatach, czy innych tuszach z chińskich i południowoamerykańskich hodowli faszerowane chemią i antybiotykami. Do tego wagony chłodnie niestety nie są potrzebne. Ale to już polityka, więc temat na inną dyskusję ...

Przyłączam się zatem do głosu Andrzeja w ww. sprawie. Prosimy moderatora o wydzielenie osobnego wątku np. pt. "Wagony chłodnie i zespoły wagonów chłodniczych" (może bez określania konkretnego rybnego zastosowania tych wagonów, bo jak sądzę inne chłodnie też byłyby w tym wątku mile widziane) i zebranie do niego wszystkich wpisów z innych dotychczasowych wątków, niezwiązanych tematycznie z tego typu taborem. A może jakiś wątek o chłodniach już tu jest, tylko trzeba by go odświeżyć?

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.000 8 0
To może być coś duzo ciekawszego.. Mianowicie zespół chłodniczy, gdzie wagon centralny stanowi agregat chłodniczy zabudowany na Brombergu. Jeździły takie wagony dokładnie tak jak tu stoją, tzn Bromberg w środku i po dwa wagony po bokach. Takiego zestawu zdjęcia nigdy wcześniej nie widziałem!!!
Masz rację. Wszystko na to wskazuje, że to pięcio-wagonowy zespół chłodniczy. Tyle tylko, że zamieszczona fotka ukazuje zespół, w którym zastąpiono pierwotne wagony 1L niemieckimi chłodniami N501L - i to jest prawdziwa ciekawostka !
O widzisz Bodziu! Trafiłeś w przysłowiową dziesiątkę. W środku tego zestawu na pewno stoi wagon maszynowy na bazie Bromberga. Te zespoły chłodnicze to kolejny ciekawy temat ale nie w tym miejscu. Może warto wydzielić temat wagonów do przewozu ryb i zespołów chłodniczych w jakiś jeden temat, bo w tej chwili o samych "brombergach" trzeba czytać w czterech miejscach na forum.
Jestem "za" i zaraz zakładam osobny wątek. Moderatora proszę zaś o przerzucenie "luźnych" informacji do "jednego worka" ;)
Taki zestaw stał do około 1981 roku w ostrowie Wlkp przy zjeździe na wagonownię. Co się później z nim stało nie wiem, może kolega Młodzikowski coś wie.
Niestety nie wie. Zbyt późno przyjąłem się do pracy w ZNTK :)

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
637 3 1
A można prosić o więcej informacji o tej cysternie czteroosiowej i wagonie talbocie?.
Zapewne nie będzie to "nic odkrywczego", ale cysterna czterosiowa, to wagon typu 20R (w tym przypadku prawdopodobnie budowy zakładów "Zastal" w Zielonej Górze), natomiast "talbot", to wagon typu 20W, z nadstawką do przewozu koksu, powiększajacą pojemność wagonów tego typu z 70 do 99 m3, produkcji "Huty Ostrowiec".

A to ciekawa sprawa. W roku 1955 targi odbyły się w dniach 3-24 lipca. Możliwe, że zdjęcie zostało wykonane przed otwarciem ale..... coś jak na czerwiec słabiutka roślinność widoczna w prawym dolnym rogu - może uschła od upału? ;)
Myślałem, że chodziło w tym przypadku o możliwie dokładne datowanie zdjęcia...
Dlatego też, niezależnie od ilości liści na drzewach, bedę się upierał, że zdjęcie to wykonane zostało w roku 1955 (nie ważne, czy np. 29 czerwca, czy 3 lipca - czyba nie ma to zasadniczego znaczenia dla sprawy?), czyli dokładnie w połowie lat pięćdziesiątych, a nie w pierwszej połowie lat pięćdziesiątych, bo to jednak jest istotna różnica...

Ostatnio edytowane:

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Myślałem, że chodziło w tym przypadku o możliwie dokładne datowanie zdjęcia...
O to mi chodziło od początku.
Dlatego też, niezależnie od ilości liści na drzewach,
A to szkoda, gdyż jestem przekonany, że mając na celu dokładne datowane zdjęcia należy wziąć pod uwagę nie tylko numery taboru ale i inne szczegóły zawarte na zdjęciu.
Biorąc pod uwagę, że wiosna przychodzi w Poznaniu w tym samym okresie co w Warszawie a może nawet kilka dni wcześniej uważam, że zdjęcie to zostało zrobione na długo przed otwarciem wystawy - prawdopodobnie koniec kwietnia a w przypadku późnej wiosny góra początek maja.
bedę się upierał, że zdjęcie to wykonane zostało w roku 1955 (nie ważne, czy np. 29 czerwca, czy 3 lipca - czyba nie ma to zasadniczego znaczenia
'
Nie musisz się upierać, teraz po dokładnym sprawdzeniu, którego tam peiksa postawiono jestem przekonany, że jest jest to wiosna 1955 roku.

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.898 57 5
Takie 3 cysterny stacjonują na terenie "Wyborowa SA" Bogucin ,jak będzie zapotrzebowanie na więcej fotek w lepszej jakości to postaram się zrobić.
Zdjęcie0015.jpg