• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej w Poznaniu i okolicach

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
3.209 38 1
nalepsze jest to, że obecnie skład zestawiony z EP09 i wagonów np. Z1 typu 15xA praktycznie na wszystkich trasach peseudolino ma taki sam czas jazdy !!!

RafałM

Znany użytkownik
Reakcje
23 3 0

Sama racja Panie Krzysztofie to, co Pan napisał.

A dla zainteresowanych napiszę ze od 2010 roku właścicielem 100% udziałów w H.Cegielski -FPS jest Agencja Rozwoju Przemysłu S.A. --- Jak widać bardzo bardzo im zależy na promowaniu Polskiego taboru.

A poniżej zdjęcie z pięknego wagonu pierwszej klasy 158A który jest przeznaczony do ruchu krajowego i międzynarodowego z prędkością max 200km/h!

[DOUBLEPOST=1427630910,1427630207][/DOUBLEPOST]A tak jeszcze na koniec z folderu reklamowego HCP-FPS ilości wyprodukowanych wagonów,lokomotyw do 2012roku
Wagony osobowe 1 klasy 1454 sztuki
Wgony osobowe 2 klasy 5437 sztuki
Wagony osobowe do przewozu niepełnosprawnych 2 sztuki
Wagony typu "MIK" z przedziałami 1i2 klasy 197 sztyuki
Wagony kuszetki 5640 sztuki
Wagony sypialne 40 sztuk
Wagony z bufetem 359 sztuk
Wagony osobowe-bagażowe 282 sztuki
Wagony restauracyjne salonki 14 sztuki
Wagony biznes class 2 sztuki
itp
Lokomotywy
Lokomotywy spalinowe 326 sztuk
Lokomotywy liniowe elektryczne jednoczłonowe 242 sztuki
Lokomotywy liniowe dwuczłonowe 200 sztuk
Lokomotywy manewrowe elektryczne 4 sztuki
Tramwaje
Niskopodłogowe 11 sztuk
Jednoczłonowe 30 sztuk
Doczepne niskopodłogowe 60 sztuk

Załączniki

RafałM

Znany użytkownik
Reakcje
23 3 0

Załączniki

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.892 173 19
Koledzy, wstawcie zdjęcia czerwonych SZT BR 646 pożyczonych od DB Regio jeśli macie.
Proszę bardzo:

- źródło: zbiory własne autora
- autor: @Remaj12
- opis: 29 sierpnia 2012 roku - Toruń Główny - spalinowy zespół trakcyjny 646 017-3 należący do DB REGIO wypożyczy przez spółkę ARRIVA RP jako pociąg AR 55031 relacji Toruń Główny - Grudziądz, stoi na torze 7 przy peronie 4, oczekując godziny odjazdu ze stacji początkowej. Z lewej strony widoczny parowóz TKh49-5564.

DSC_0064.JPG

DSC_0073.JPG

- źródło: zbiory własne autora
- autor: @Remaj12
- opis: 15 grudnia 2013 - Toruń Główny - dwa wypożyczone przez ARRIVĘ Stadlery 646 011-6 oraz 646 012-4, opromienione światłem latarń, stoją na torze 13, pilnowane przez ochronę.
- komentarz: niestety tego dnia była kiepska pogoda i podejmowane próby zrobienia zdjęć kończyły się poniższym efektem, zamieszczam jako dokument, bo niczym innym nazwać tego nie można.

DSC_0123.JPG

DSC_0150.JPG

Dodatkowo, zdjęcia pulpitu:

DSC_0170.JPG DSC_0167.JPG DSC_0174.JPG DSC_0171.JPG

Ostatnio edytowane:
A

AJ

Gość
To są dwa ex-Brombergi przebudowane na wagony do transportu żywych ryb, stojące na tyłach ówczesnej Centrali Rybnej na Szyperskiej. Od kilku lat szukam wszystkiego o tych wagonach i jak n arazie mam tylko 3 zdjęcia.
Historia "brombergów" w Polsce - mało znana. Wiadomo, że po II WŚ, Polska odziedziczyła pewną ilość tych wagonów (trzydzieści parę sztuk). Wagony były eksploatowane jako wagony handlowe przez PKP. Nie wiadomo, czy solidna i stosunkowo "młoda" konstrukcja wagonu, czy też nietypowe, otwierane ściany czołowe przesądziły o decyzji ich przebudowy. "Brombergi" przebudowano na wagony maszynowe zespołów chłodniczych (16 szt. od 1956 roku), oraz na wagony do przewozu żywych ryb (to te widoczne na fotkach). Część "brombergów" wykorzystano do celów wojskowych (czy były też przebudowane - nie wiem).
W sumie długo się zastanawiałem, czy dopisać się w tym temacie, ale skoro wątek "brombergów" do przewozu ryb właśnie tutaj się rozwinął to chyba nie ma sensu zakładać nic nowego. Czytając powyższe wypowiedzi skojarzyło mi się, że na początku lat 90-tych robiłem na wagonowni w Gdyni zdjęcie takiego wagonu. Patrząc na negatyw wydawało mi się z kolei iż są tam dwie sztuki. Dopiero po zeskanowaniu okazało się że tak naprawdę wagony były aż trzy. Przeznaczone już do kasacji, jednak jeszcze w całkiem dobrym stanie. Widać. że w trakcie eksploatacji wymieniono im oryginalne wózki na polskie. Na pierwszym zdjęciu widać baseny dla ryb i otwarte klapy załadunkowe w ścianie bocznej.

Pozdrawiam
Andrzej

PS
Jeśli naśmieciłem w temacie, to poproszę o wyrzucenie lub przeniesienie w inne miejsce jako że bezpośrednio Poznania nijak to nie dotyczy.

ryby1.jpg

ryby6.jpg

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.324 64 5
No przecież jest napisane wyżej ,zdjęcia super. Ciekawe kto sobie takie cudo zrobi ,w sumie dosyć łatwa przeróbka.

A

AJ

Gość
A polecam kolegom raptem jedną stronę wcześniej. Jest i piękny opis konstrukcji, jest i zdjęcie gotowego modelu ;)

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.498 34 0

RafałM

Znany użytkownik
Reakcje
23 3 0
Pamiętam jak ładnych kilka lat temu ten wagon był po generalnym remoncie a teraz wygląda to tak :(

Właścicielem jest Poczta Polska a wagon stoi w Komornikach pod Poznaniem

Załączniki