• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej w Olsztynie, na Warmii i okolicach

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.139 657 30
zdjęcie składu pruskiego na wiaduktach
A czy kolega @Magic jest pewien, że jest to skład pruski? Parowóz dziwnie przypomina nasz OKl27, nawet na ścianie budki można dostrzec jasne plamy wyglądające na tabliczki PKP. Może jest to zdjęcie z czasów okupacji a parowóz to faktycznie przejęty przez Niemców nasz OKl27.

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.122 41 4
Fakt, w ogólnym podnieceniu impulsywnie piszę. Nieczęsto takie sprawy historyczne wypływają na forum. Znajdę datę tego zdjęcia i będzie można dyskutować. Niemniej idealnie, mróz za oknem, a można przekopywać różne archiwa i mapy. Apetyt rośnie(y) Wczoraj chyba 15 godzin zdjęcia przekopywałem, dziś nieco mniej, ale dzień sie nie skończył i siedzę przy tym jakoś od 10 ;)

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.160 1 0
OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.122 41 4
@wolfik, dzięki(y) A szukałem wczoraj w tym wątku, ale musiałem przegapić. Teraz sie robi problem, bo niby w opisie zdjęcia jest podana lokalizacja tych wagonów w Koszarach Dragonów, też nie wiadomo czy nie błędna, a równie dobrze może być to jakieś historyczne przekłamanie, i mogą stać w innym miejscu. Co sprawia, że cały wywód robi się wysoce zagrożony, a dojść do tego będzie bardzo ciężko. Choć wcale nie musi być błędny.
Te sprawy historyczne są o tyle ciekawe, że czasem po latach jakiś wątek sie uchwyci, a w obecnej sytuacji jednak wszystko jest możliwe.
Już inna sprawa, że na mapce tor dojazdowy do owej bocznicy prowadzi od strony Dworca Zachodniego od 4 toru w lewo jadąc czołem na Dworzec Główny. Może był zniwelowany teren na tyle, że podjazd nie był jakiś krytyczny, bo w latach 90 kiedy był ten nowy układ, i wjeżdżało sie od Głównego, to jednak nie było pola do manewrów i ja tam widywałem max 2 wagony 401K, które dostarczały materiały budowlane do hurtowni ulokowanej właśnie w Koszarach. Tyle, że 401K w ogóle nie jeździły dalej, na tę końcówkę toru i obrotnicy. Choć jest jakieś zdjęcie lotnicze mniejszych wagonów towarowych, które kto wie mogły wjeżdżać tam do prawej sekcji koszar, korzystając z tej obrotnicy.
Także to wszystko ciekawa historyczna zagadka.

Jako bonus:
Dworzec Zachodni (czyli ściśle moja okolica, rozpoznaję budynek w tle po prawej bo stoi do dziś).
36585fs-21100-an0R6Lphuh_x42fjSDOYrK.png

Opis:
"Im Abstimmungsjahr 1920 entschieden in Allenstein Ostpreußens Bürger über verbleib der Landes Zugehörigkeit des südlichen Ostpreußens. Viele Bewohner Ostpreußens nahmen daran Teil. Eine große Anzahl der Ostpreußen kam extra aus dem Deutschen Reich und anderen Gebieten. Sie brachten damit ihre tiefe Verbundenheit, Treue zum Vaterland und ihrer Heimat Osttpreußen dar."

Wiem, że jest lub nawet są zdjęcia z przejazdu wojsk niemieckich w latach późniejszych, pewnie już IIWŚ, ma których widać kawałek późniejszego Dworca Zachodniego, z nazwą pisana tym ich gotykiem, niestety, zapisałem je gdzieś i nie potrafię odnaleźć.
Trzeba kopać dalej. ;)