• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej w Olsztynie, na Warmii i okolicach

Gunnar

Aktywny użytkownik
Reakcje
201 0 0
Okładka z rocznika 12/1979 (w formie koperty, obwoluty na kilkanaście zdjęć z komentarzami redakcji, z ważkich dziedzin socjalistycznego kraju..Nie było żadnego opisu do tej fotografii..
Pochodzę z południa Polski, raz na Warmii byłem. Raz ale za to intensywnie; kilka miesięcy. Przydział po szkole podchorążych do 16 Pomorsko-Warmińskiej Brygady Zmechanizowanej im. Hetmana Wielkiego Koronnego Stanisława Koniecpolskiego. No i jeździło się na trasie Olsztyn - Morąg przez..Gutkowo)... Podejrzewam, po tej nastawni, że to może być Gutkowo. Obecnie Olsztyn Gutkowo. Ktoś się zgadza? A może inna lokalizacja to to?

1000036357.jpg

axer1970

Znany użytkownik
Reakcje
153 1 0
Nareszcie! To zdjęcie mnie bardzo wzruszyło! Nareszcie mogę zobaczyć te magiczne miejsce z okresu przed elektryfikacją! To Czerwonka! Gdybyśmy się z tego miejsca obrócili w tył, zobaczymy stację. Za nastawnią widzimy przejazd kolejowy i drogę z Biskupca, patrząc na lewo - to w kierunku Bisztynka, Bartoszyc. W kadrez tory odchodząc w dal, czyli w kierunku Korsz. Nie widać w kadrze toru kierującego się w prawo na Biskupiec, Mrągowo, Mikołajki, Ełk. Niżej dołączam trzy współczesne zdjęcia. Wrzucajcie jeszcze jakieś zdjęcia z Czerwonki z okresu sprzed elektryfikacji. Czerwonka po dzić została dla mnie stacją docelową, gdy jeżdżę do rodziny, stąd mój wielki sentyment. Ten przejazd z nastawnią chciałem odtworzyć w rysunku w wizerunku z tamtych lat, lecz detale zacierają się w pamięci... Swoją drogą o tej stacji był już gdzieś poruszony temat na naszym forum. Dziękuję za to zdjęcie sprzed lat! :)
IMG_20240815_141912.jpg
IMG_20240815_142325.jpg
IMG_20240815_141621.jpg