• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Kolej w Krakowie i okolicach

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.522 556 30
Kostki z pulpitu z prawdziwej kolei byłyby mało przydatne, bo pulpit wychodzi bardzo wielki. Jedna kostka ma 4x4 cm.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.197 66 5
Dzień dobry wieczór
Natknąłem się na stację Krynica Zdrój w tym wątku, więc pozwolę sobie zadać pytanie dotyczące tejże stacji.

Czy posiada ktoś zdjęcia tej części stacji?

Bez tytułu.jpg

Wszelkie przeglądane przeze mnie źródła pokazują główną część stacji z peronami i budynkiem stacyjnym, tej części nikt nie fotografował?
Na Semaforku jest też tak tylko od strony stacji.
Chciałbym widzieć te zabudowania z bliska i jakiś kadr od strony kozła oporowego. Ten magazyn, czy co to za budynek tam jest...

Coś ktoś ?

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.794 62 1
Zdjęcia z 25.05.2025 roku czyli kolejnej "wyprawy", tym razem w niedzielny spokojny dzień. Standardowo, zacząłem od okolicy obrotnicy Kraków Płaszów w nadziei na zobaczenie czegoś ciekawego.

IMG_20250525_100150.jpg

Taką małą, sympatyczną drezynę motorową udało mi się uchwycić na zamkniętym terenie.

IMG_20250525_100313.jpg

U "stałego bywalca" stan bez zmian, dziwi mnie tylko, że pomimo zabrania mniejszej lokomotywy pozostał od niej tender (widać jego kawałek z tyłu). A może ten zabrany parowóz to był jednak tendrzak? Niestety tego nie pamiętam :niepewny:

IMG_20250525_100539.jpg

Ciekawy wagon z podnośnikiem na środku.

Przenosimy się teraz na Kraków Prokocim, kładka i jej okolice.

IMG_20250525_103425.jpg

Tego "Byka" niestety dopadli ludzie o innym stanie umysłu niż większość społeczeństwa :mad:

IMG_20250525_103809.jpg

Udało się i mnie uchwycić retro skład SKPL, wagon barowy nie zmieścił się w ujęciu. Wagony wyglądają świetnie, nie wiem kiedy były malowane ale chyba niedawno bo malatura jest świeża jakby dopiero co był przeprowadzany remont.

IMG_20250525_104052.jpg

I widok z drugiej strony również ze składem SKPL ale zdecydowanie nowszym.

IMG_20250525_104232.jpg

I kolejny "Byk", tym razem z odmiennymi reflektorami.

IMG_20250525_104737.jpg

A na przesuwnicy kolejny tabor SKPL, całkiem go sporo.

IMG_20250525_105906.jpg

Na ostatnim zdjęciu być może ciekawostka, przejazd przy przystanku kolejowym Kraków Bieżanów i zepsuta rogatka. Szlabany opuszczone, na sygnalizatorze obydwa światła zaświecone, nie mrugające. Niedługo potem zjawili się panowie i naprawili usterkę.