Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Końcówka lata na Bieżanowie. Sputnik 3E/1-009 Train Speed manewruje, żeby po chwili podpiąć się pod stojące maszyny torowe (?) - 24.09.2023 r. Swoją drogą, pierwszy raz trafiła mi się lokomotywa w tym malowaniu.
Ostatnio przypadkiem trafiłem na ciekawy film zarejestrowany 17 września 2011 r. na posterunku odgałęźnym Raciborowice. Linią nr 8 na południe jedzie pociąg PKP Cargo w planie TSE (próbny) 336003 rel. Miechów – Kraków Prokocim Towarowy PrA. W składzie lokomotywa EU07-119 (jedna z wypożyczonych wcześniej do Kolej Mazowieckich) i platforma Rs z takim oto ładunkiem:
Całość nagrania tutaj:
Niestety link, pod którym znajdowało się "więcej informacji", prowadzi do bloga, który już w 2013 r. nie istniał, a dziś należy do kogoś innego. Czy któryś z Kolegów ma gdzieś w swoim archiwum jakieś informacje na temat tego transportu? Wszelkie pomysły, co to mogło być, mile widziane
Tutaj jeszcze chyba coś związanego z pociągiem z poprzedniego posta. Skład w przeciwnej relacji (Kraków Prokocim Towarowy – Miechów) nagrany 30 października 2012 r. na stacji Kraków Batowice:
AGH albo Politechnika Krakowska te jazdy zamawiała, ale po co to nie pamiętam. Jakieś pomiary robili. Jeździli tak kilka dni ze stonką i chyba z siódemką Cargo w barwach KM
Zawsze, kiedy podróżowałem między Krakowem, a Warszawą myślałem o tym, że kiedyś - jak będę mieć więcej czasu - popatrzę sobie na pociągi przejeżdżające przez tunel. Nie wiedziałem zresztą wtedy jak on się nazywa, ale teraz oczywiście wiem, że chodzi o tunel pod Białą Górą.
Oto i na półmetku życia postanowiłem mieć więcej czasu
Również wizyta na Płaszowie okazała się być dla mnie łaskawa.
"Mehoffer" przyjechał tym okazem
"Porta Moravica" tym
I nawet były pociąg papieski przewinął się na manewrach (ten pociąg w ogóle dalej istnieje...? Jechałem nim raz w październiku 2008...)
Jak postanowię mieć jeszcze więcej czasu, to może i Bieżanów odwiedzę
Czyżby ostatnimi czasy jakaś posucha na krakowskich kolejowych szlakach? No dobra. u mnie coś tam głównie w czerwcu się działo, więc trochę fotek z moich małych wypadów "na tory".
Ponieważ co nieco zdjęć się uzbierało, muszę to podzielić na parę postów.
Kraków Bieżanów, Dzień Dziecka 01.06.2023 r. Właściwie żadnego szału nie było, nie trafiłem na jakiś ciekawy pociąg (nic akurat nie jechało) ale za to zaskoczył mnie widok na terenie lokomotywowni - takiej pustki to chyba tu nie widziałem od kilkunastu lat, odkąd tu zaglądam. Ledwo jakieś "resztki" siódemek PKP IC, dwie stonki. Żadnej dziewiątki, zielonej siódemki czy jakiegoś prywaciarza, co tutaj niejednokrotnie zdarzało mi się widzieć.
A na samym szlaku (w kierunku Tarnowa) stojąca samotna węglarka Eurowagon a obok dosyć ciekawy mieszany skład - platform, typowych węglarek i węglarek niskoburtowych. Ciekawy przykład na złożenie podobnego składu w modelach.
Natomiast w przypadku tej węglarki Eurowagon, to też niezła ciekawostka. Musi tu już całkiem długo stać, gdyż widziałem ją tutaj jakieś półtora miesiąca wcześniej, 15.04.2023 r. Dla przykładu dwa zdjęcia:
Na zakończenie tego dnia, wracając do domu, wpadłem na chwilę na przystanek Łobzów i proszę, trafił mi się taki oto Dragon Freightliner:
To teraz dwie kolejne czerwcowe soboty z mojej osiedlowej miejscówki, czyli Kraków Łobzów. Będzie tu chyba parę, jak mi się mi wydaje, ciekawych składów i przynajmniej jak dla mnie, niespotykane tu lokomotywy.
10.06.2023 r. :
W tę sobotę ruch był bardzo skromny, trafiłem zaledwie na jeden skład, ale za to z interesującą lokomotywą. Chociaż nie przepadam za tymi lokomotywami, to Traxx LTE (tutaj za składem cystern) w tym całkiem fajnym i Attrakcyjnym malowaniu, czy raczej okleinie okolicznościowej, zrobił na mnie naprawdę niezłe wrażenie, zwłaszcza, że pierwszy raz taką tu widziałem.
17.06.2023 r. :
Kolejna sobota, ku mojemu zaskoczeniu, to dla odmiany niemal tornado kolejowe jak na ostatnie czasy. W nieco ponad 1,5 godziny dobre kilka interesujących pociągów.
Choć to nie był pierwszy przejazd, to na początek niemal powtórka sprzed tygodnia i prawdziwy fart - kolejny Traxx LTE, tym razem solo w nieco innym ale ponownie Attrakcyjnym malowaniu (okleinie):
Okazuje się, że rzeczywistość na naszych torach w kontekście przewoźników i malowań lokomotyw jest coraz bardziej różnorodna a może nawet zaskakująca.
Ale nie samymi lokomotywami człowiek żyje, to teraz parę, jak sądzę interesujących składów "w pigułce" (na ile udało mi się sfotografować).
1. Niby zwykły Byk, ET22-972 PKP Cargo ale z dosyć, w tym przypadku, nietypowymi węglarkami:
Kolejny pociąg to również niezbyt typowy skład, lokomotywa ET41 PKP Cargo ciągnąca w zasadzie jednolity a jednocześnie wizualnie różnorodny skład prywatnego przewoźnika - cystern z rodziny 406R, chociaż takich typowych 406-tek (jakich modele wydaje Piko, chodzi o ramę) jest tylko kilka, większość posiada ramę starszego typu. Wydaje mi się, że mogą tu być też cysterny podobnego typu 405R lub pochodne. Tego jednak nie potrafię jednoznacznie stwierdzić.
Skład z jednej strony jednorodny, cysterny przewoźnika TRANSCHEM, z drugiej dosyć zróżnicowany - z małym i dużym logo (nazwą) i przede wszystkim z bardzo różnorodną kolorystyką poszczególnych wagonów ...... może to ciekawa propozycja na następne modele dla Piko?
Następny pociąg to dla odmiany już zupełnie typowy skład prowadzony przez ET41-084 PKP Cargo z węglarkami, w większości CFR (R462W), CSD (C462W) i rzadziej rodzimymi 412W. Powszechny widok na naszych torach, ale wrzucę parę zdjęć wagonów, bo mogą to być nawet ciekawe przykłady do waloryzacji modeli (szkoda tylko, że nie udało mi się uchwycić w całości żadnej węglarki z graffiti).
Kolejny pociąg z cysternami tego dnia i druga, szczególnie dla mnie, interesująca lokomotywa - EU07-458 CAPTRAIN. Pierwszy raz trafiła mi się tutaj lokomotywa tego przewoźnika, więc bardzo mnie ucieszył ten widok (zresztą to dopiero druga siódemka Captrain, jaką w ogóle udało mi się sfotografować).
Lokomotywa ciągnęła, moim zdaniem, całkiem ciekawy mieszany skład współczesnych cystern, których modele (z wyjątkiem jedynie białej cysterny Wascosa, wśród cystern widocznych na zdjęciach) zostały już wydane lub zapowiedziane przez Roco, Igra Model oraz Trix/Marklin.
I na deser siódemka mojego ulubionego prywatnego przewoźnika - EU07-012 KOLPREM-u ze składem różnego typu platform przystosowanych do przewozu zwojów blachy.
Edit: małe sprostowanie - te niebieskie cysterny ERR to jednak nie są dokładnie te, jak mi się pierwotnie wydawało, które wydała Igra Model. Chociaż na pierwszy rzut oka są bardzo podobne, to różnią się pewnymi szczegółami, również wykonaniem ramy. Można to jednak przeoczyć na zdjęciach.
Tak czy inaczej miłego oglądania i może inspiracji modelarskich. Pozdrawiam.
Jakoś od razu mi się to nie skojarzyło, ale po spostrzeżeniu kolegi bochr68 coś mi zaświtało, że kiedyś już gdzieś widziałem takie żółte cysterny z tą czerwoną falą. I faktycznie równe 10 lat temu, w czerwcu 2013 r. w Trzebini trafiłem na takową (chyba zmodyfikowaną) 406R i jako ciekawostka - w składzie nietuzinkowych graficznie cystern Petrolot z logo ORLEN: