• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej w Anglii

MAnTonI

Aktywny użytkownik
Reakcje
182 1 0
Photo040.jpg
Photo041.jpg Photo195.jpg Photo196.jpg Photo232.jpg Photo233.jpg Photo234.jpg Photo235.jpg Photo236.jpg Photo237.jpg Photo256.jpg Nigdy nie robiłem zdjęć w Anglii choć miałem nie raz okazję, dlatego dziś mam wyłącznie kilka fotek robionych telefonem. Dzielę się tym co mam. Jeśli ktoś wie co to za maszyny drogowe są, proszę się nie krępować. Dwie pierwsze fotki to Windsor niedaleko zamku królowej. Kolejne fotki ze stacji Bishop's Stortford.

OP
OP
Railways

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.027 16 0
widze DMU 165 126 starsza wersja krótka, krótka wersja jest puszczana do Winsoru, pozniej z tego co widze najnowszy nabytek Network Rail- Matisa Tamper DR 75 i ty chyba dwojka nawet, najnowsza (na niebieskim pasku przy swiatlach pisze END 2). Bardzo dobrze rekomendowany sprzet do uzuwania roznych przeszkod i naprawiania torowiska rowniez wokol czasem mozna spotkac Matisę z taką duzą budą z przodu to jest system do nadzorowania przeplywu prądu w trakcji naziemnej, np czy prąd we wszystkich odcinkach trakcji jest taki jak powinienen byc

OP
OP
Railways

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.027 16 0
Żeby nie było, że nic nie wstawiam:D
COLAS RAIL.jpg

II.jpg
LOGO.jpg
VIRGIN w środku.jpg
wyjście.jpg
Cross Country.jpg
Lokalna kolejka miejska.jpg
VIRGIN INFO.jpg
[DOUBLEPOST=1366455611,1366454830][/DOUBLEPOST]A tu pomysł na to co zrobić, żeby budynki kolejowe nie popadły w ruinę- wiele poziomowy parking dla samochodów osobowych w centrum miasta, wcześniej pełnił funkcję magazynu CARGO
8.jpg

Dobra lekcja dla kolesi z PKP:p

OP
OP
Railways

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.027 16 0
Dziś fotki z muzeum kolejnictwa w Swindon(wybaczcie za ostrość ale robiłem foty telefonem):
Na początek 4073 The Great Bear:
witajcie.jpg

4073 The Great Bear od tyłu.jpg
4073 z przodu.jpg
przed wejsciem.jpg
4073 pod.jpg
4073 na kanale.jpg
pod.jpg
[DOUBLEPOST=1368388979,1368388323][/DOUBLEPOST]Następnie to:
2516 Dean Goods.jpg
7821 Ditcheat Manor.jpg
aktualna kompozycja-stacja.jpg
angielski wars.jpg
angielski wars w srodku.jpg
jeden z pierwszych na świecie.jpg
kobiety w pracy.jpg
loka od środka.jpg
nastawnia.jpg
nastawnia1.jpg
w środku nastawni.jpg
wajchy do zwrotnic.jpg
[DOUBLEPOST=1368389255][/DOUBLEPOST]Najfajniejsze w tym muzeum jest to, że każdy element w budowaniu tego muzeum pochodzi z kolei, fundameny, cegły, podłoga,poza tym wszystko można dotknąć i co ciekawe te wszystkie lokomotywy są na chodzie to nie jest tak, że tam stoją bo stoją, wyjeżdżają w trasy.

OP
OP
Railways

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.027 16 0
Dziś nowo wybudowana stacja w Reading, region Berkshire, południowo- wschodnia Anglia. Narazie fotki stacji od środka, ponieważ na większość peronów nie ma wstępu. Stacja zostanie całkowicie oddana do użytku w sierpniu. Stary dworzec został wkomponowany w nowy bo jest zabytkiem i obecenie w nim mieści sie pub oraz towarzystwo kolejowych modelarzy.

Załączniki

OP
OP
Railways

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.027 16 0
Dziś będzie trochę o kolei angielskiej dawniej, bedzie kopalnia, życie na stacji kolejowej oraz jak wyglądały pomieszczenia w środku:)
W budynku kolejowym- poczekalnia i kasa:[DOUBLEPOST=1368559178][/DOUBLEPOST]Biuro dyrektora i inne pomieszczenia m.in. dawny sklep:

Załączniki

OP
OP
Railways

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.027 16 0
W kopalni:
wejscie do kopalni.jpg
w kopalni.jpg
po wyjściu z kopalni.jpg

Życie na stcji:
w oczekiwaniu na załadunek.jpg
wózek.jpg
życie na stacji.jpg
[DOUBLEPOST=1368560178,1368559552][/DOUBLEPOST]Na koniec pomieszczenie naprawcze:):

dźwig.jpg
jak zachować czystość.jpg
maszynownia.jpg
maszyna2.jpg
maszyna3.jpg
maszyna4.jpg
maszyna1.jpg
maszyny.jpg
wypadek przy pracy.jpg
przy dyspozytorni.jpg

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.948 121 22
Strasznie podobają mi się te figury ludzi. Są bardzo realistyczne i przedstawiają ludzi w pracy, dzięki czemu całość troszkę ożywa.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
925 79 5
Bardzo podoba mi się to wszystko.(y) Ma klimat starej kolei i Anglii, jaką czasem pokazują w filmach.

OP
OP
Railways

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.027 16 0
Bardzo podoba mi się to wszystko.(y) Ma klimat starej kolei i Anglii, jaką czasem pokazują w filmach.
Zgadza się ma klimat starej kolei i Anglii. Dziękuję wam za pozytywne komentarze. Teraz czas zbierać fundusze na wycieczkę do największego muzeum kolejnictwa w York-u. Tam to dopiero są cuda:)

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
925 79 5
Zgadza się ma klimat starej kolei i Anglii. Dziękuję wam za pozytywne komentarze. Teraz czas zbierać fundusze na wycieczkę do największego muzeum kolejnictwa w York-u. Tam to dopiero są cuda:)
Jak wygląda sprawa cen za bilety kolejowe, bilety wstępu do muzeów,etc.? To w Yorku jest chyba gratis. Mam rodzinę w Londynie i planuję spędzić jakiś wolny czas, chętnie bym pozwiedzał to i owo, ale nie chcę pasożytować. Opisz troszkę jak to się przekłada w cenach.

OP
OP
Railways

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.027 16 0
Jak wygląda sprawa cen za bilety kolejowe, bilety wstępu do muzeów,etc.? To w Yorku jest chyba gratis. Mam rodzinę w Londynie i planuję spędzić jakiś wolny czas, chętnie bym pozwiedzał to i owo, ale nie chcę pasożytować. Opisz troszkę jak to się przekłada w cenach.
Cześć Zbyszek, to zależy gdzie chcesz jechać, ja mieszkam daleko od Londynu ok. 75 mili jak chce jechac do Londynu jak dla mnie London Waterloo to wowczas linia southwest train. Bilety są stosunkowo tanie jak na zarobki angielskie. Jak chcesz zaoszczędzic proponuje wykupic travel card, wówczas mozesz jezdzic kazdym srodkiem transportu przez jeden dzien- to się oplaca poniewaz w Londynie jest naprawde drogo no i sa strefy za ktore trzeba placic oddzielnie. Natomiast jezeli bedziesz chcial jechac gdzies dalej to proponuje kupic bilet online np na www.southwesttrain.co.ukmozna zaoszczedzic nawet w obie strony 50% ceny biletu no i radze go nie wyrzucac po wyjsciu z pociagu bo nie przejdziesz przez bramki. Co do muzeów tych z darmo w Londynie to jest troche. Wypisze Ci te, ktore ja znam:

• British Museum
  • Victoria and Albert Museum
  • Tate Modern
  • Museum of London
  • Natural History Museum
  • Imperial War Museum
  • Bank of England Museum
  • The Library and Museum of Freemasonry
  • Museum of Childhood at Bethnal Green
  • National Army Museum
  • National Maritime Museum and Royal Observatory
  • RAF Museum
a tu te za kase:
Tower of London- 18.70 GBP
Madam Tussauds- 28 GBP ale jak zarezerwujesz on line dostaniesz 10% zniżki
przejażdzka autobusem pietrowym w formie wycieczki- 28 GBP
St Poul Cathedral- 12.50 GBP
Westminster Abbey- 15 GBP
Buckingham palace- 8.75 GBP
Tower Bridge- 7.00 GBP[DOUBLEPOST=1368722189,1368721631][/DOUBLEPOST]Jeżeli Zbysiu bedziesz chcial cos zjesc polecam siec waterspoon.co.uk jest naprawde tanio i smacznie. Jezeli natomiast zamarzasz kupic jakies ciuchy czy buty to siec sklepow sportdirect, jd sport oraz Primark (w primarku jest naprwde tanio ale markowych ciuchow nie ma). jezeli zamarza ci sie perfumy najtaniej jest w sieci the perfume albo w Boots (np Hugo Boss Red 100ml kosztuje 30 GBP i do tego np torba skórzana gratis czy inny gadżet) oczywiscie sa tez takie promocje jak 3za10 np w sportdirect (3 koszylki markowych firm za 10 GBP i tak dalej) buty markowych firm tez sa stosunkowo tanie. Jezeli chodzi o modele kolejek to juz gorzej w Londynie nie ma takiego sklepu typu international, sa bardziej na polnocy Anglii. A on line to polecam www.gaugemaster.com o ontracks.co.uk[DOUBLEPOST=1368723760][/DOUBLEPOST]National Railway Museum w Yorku jest za free to prawda ale to jest na północy to i cena biletu w obie strony moze byc ciekawa

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
925 79 5
  • National Railway Museum w Yorku jest za free to prawda ale to jest na północy to i cena biletu w obie strony moze byc ciekawa
Nie, nie będę nic tam zwiedzał poza tematami kolejowymi.Ewentualnie jakieś ujęcia ryja nad Tamizą i z tym dziwnym zegarem w tle. Się wstawi na fejsbuka, co by widzieli jaki człowiek światowy jest.
Absolutnie też nie zamierzam nic kupować, ubieram się w ekskluzywnych salonach odzieży zachodniej na wagę(y) w IIIRP. Perfumy kupuję z Biedronki, a czasem udaje się za^^^^ć jakiś tester.
Właśnie takie informacje są potrzebne jak ceny biletów, że bilet łączony wychodzi taniej etc.

OP
OP
Railways

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.027 16 0
Nie, nie będę nic tam zwiedzał poza tematami kolejowymi.Ewentualnie jakieś ujęcia ryja nad Tamizą i z tym dziwnym zegarem w tle. Się wstawi na fejsbuka, co by widzieli jaki człowiek światowy jest.
Absolutnie też nie zamierzam nic kupować, ubieram się w ekskluzywnych salonach odzieży zachodniej na wagę(y) w IIIRP. Perfumy kupuję z Biedronki, a czasem udaje się za^^^^ć jakiś tester.
Właśnie takie informacje są potrzebne jak ceny biletów, że bilet łączony wychodzi taniej etc.
No to jedź do Barrow Hill tam jest sporo tematu kolejowego. Tylko nie mam pojecia jak sie dostac tam z Londynu. Nastepne to York dwie przesiadki. Najpierw z london waterloo metrem do king cross london i stamtąd do Yorku cena w obie strony ok 88GBP. Nastepnie masz Museum of transport w Manchesterze. jedziesz z londynu paddinghton do manchesteru pociagiem country cross bilet w obie strony ok 100GBP; Na polnocnym zachodze Anglii masz Narodowe muzeum kolejnictwa w shildon bilet z london waterloo kosztuje ok 68.80GBP w obie strony z tym ze masz w kazda strone po 3 przesiadki; jak chcesz sie przejechac kolejka zabytkowa po zabytkowych stacjach nie ma problemu- jedź do Quainton jest tam Buckinghamshire Railway Center( sporo zwiedzania wszystko na chodzie)- bilet z london waterloo kosztuje 31GBP w obie strony z przesiadka w london Marylebone poznie z stamtad kazdym srodkiem komunikacji sie dostaniesz do Quainton Road Station- kup sobie na to travel Card zaplacisz ok 24.33 GBP;

OP
OP
Railways

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.027 16 0
Autobus nr 16 jedzie z stacji do Buckinghamshire Railway Center ok 22 min, jezdzi co godzine z tym, ze miedzy 13 a 16 ma przerwe. Bilet wstepu kosztuje 10GBP a jezeli w danym dniu jest jakas przejażdżka to wówczas 12 GBP. Ja tam bylem w kwietniu, rezerwowalem sobie online na specjalny dzien pokazów i jazdy starą koleją za 12 funtow- jak dla mnie było super(y)

OP
OP
Railways

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.027 16 0
Budynki kolejowe w okolicy muzeum w Swindon:
Nazwa ulicy, na której znajduję się muzeum i dawne osiedle kolejowe:
ulica.jpg

Dawne osiedle kolejowe po lewej oraz początek zabudowań magazynów kolejowych po prawej:

po lewej dawne domy kolejowe po prawej początek magazynów.jpg

Dawne osiedle kolejowe:

dawne domy kolejowe (2).jpg
dawne domy kolejowe.jpg

Budynek, w którym kiedyś była siedziba kolejowej straży pozarnej:

gmach dawnej strazy pozarnej w remoncie.jpg

Parking:

dawny parking zakładów kolejowych.jpg

Dawne magazyny zakładów taboru kolejowego, obecnie własność muzeum:

mur okalający zakłady taboru kolejowego.jpg
okolica przy muzeum.jpg
magazyny cd.jpg
magazyny dawnych zakładów kolejowych.jpg

Dawny park maszynowy (obecnie parking) w tle lokomotywownia i dawny budynek naprawczy taboru (obecnie biurowiec):

dawny park maszynowy.jpg

Park maszynowy c.d.:

dźwig do spuszczania wagonow.jpg

Lokomotywownia (obecnie główny budynek muzeum):

budynki kolejowe 1.jpg
lokomotywownia.jpg
[DOUBLEPOST=1368743125][/DOUBLEPOST]Życzę przyjemnego oglądania:)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.856 525 30
Kolega Railways wspomniał o Muzeum Transportu w Manchester. Rzeczywiście warto zwiedzić, w 2005 roku mieli tam kilka działających replik pierwszych angielskich parowozów, którymi robili przejażdżki dla zwiedzających po kilkusetmetrowym torze na terenie muzeum. W hali jednym a eksponatów jest elektrowóz, który po wielu latach służby na kolejach holenderskich został sprowadzony z powrotem do Anglii. Niżej parę fotek.

W jednym ze swoich postów kolega Railways pokazał kilka zdjęć z Reading, pisząc o nowym dworcu. Ciekaw jestem, co tam ostatnio dobudowano, bo nowy budynek i zabudowane przejście nad torami było tam już 20 lat temu, choć faktycznie wyglądało inaczej. Stary zabytkowy budynek już wówczas nie był eksploatowany jako dworzec i mieścił się w nim pub. Niestety, nie mam zeskanowanych fotek z tamtych lat.

IMG_2612.jpg IMG_2616.jpg IMG_2618.jpg IMG_2630.jpg IMG_2657.jpg IMG_2662.jpg IMG_2664.jpg IMG_2672.jpg IMG_2673.jpg IMG_2675.jpg

OP
OP
Railways

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.027 16 0
Kolega Railways wspomniał o Muzeum Transportu w Manchester. Rzeczywiście warto zwiedzić, w 2005 roku mieli tam kilka działających replik pierwszych angielskich parowozów, którymi robili przejażdżki dla zwiedzających po kilkusetmetrowym torze na terenie muzeum. W hali jednym a eksponatów jest elektrowóz, który po wielu latach służby na kolejach holenderskich został sprowadzony z powrotem do Anglii. Niżej parę fotek.

W jednym ze swoich postów kolega Railways pokazał kilka zdjęć z Reading, pisząc o nowym dworcu. Ciekaw jestem, co tam ostatnio dobudowano, bo nowy budynek i zabudowane przejście nad torami było tam już 20 lat temu, choć faktycznie wyglądało inaczej. Stary zabytkowy budynek już wówczas nie był eksploatowany jako dworzec i mieścił się w nim pub. Niestety, nie mam zeskanowanych fotek z tamtych lat.

Zobacz załącznik 123055 Zobacz załącznik 123056 Zobacz załącznik 123057 Zobacz załącznik 123058 Zobacz załącznik 123059 Zobacz załącznik 123060 Zobacz załącznik 123061 Zobacz załącznik 123062 Zobacz załącznik 123063 Zobacz załącznik 123064
Holenderską "Adriane" wkleiłem na początku i kilka innych sztuk z wizyty w Manchesterze. Jeżeli chodzi o dworzec Reading to jest całkiem rozbudowany i rozbudowują go dalej. Dorzucili nowe perony jak widac na fotka powyżej. To jest kompletnie nowy gmach nie majacy nic wspolnego z starym dworcem, który widziałeś kiedyś. Nie ma postoju taxi przy dworcu ale jest od strony zachodniej wielkiego opustoszalego biurowca. Nie wiem kiedy tam byłeś moze 20 lat temu;)Postój autobusow zostal przeniesiony do centrum miasta i do wylotu na centrum. Jeszcze istnieje słupek dla autobusow do heatrow i National express i to tyle