• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kilka moich fotek

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.739 78 12
Przemo, zdjęcie z Ursusem kapitalne - przypomniało mi się jak chłopaki z metra wspominali pierwsze przetoki, gdy na głowicy rozjazdowej na STP- Kabaty brakowało trzeciej szyny. Traktorem, chyba nawet ten sam model co na zdjęciu wpychano i wyciągano składy serii 81 ( wtedy trzy wagony - prawie 100 ton na haku traktora) z/do tunelu.
Oczywiście ciągnik był odpowiednio przystosowany do ww pracy manewrowej.

A co do wcześniej wspomnianego wagonu Uaai :

IMG_20151130_124727.jpg

widok od czoła...
IMG_20151130_125847.jpg

Rzut na wózek... wózki...
IMG_20151130_130022.jpg
próba uchwycenia wagonu w całości... pomogła opcja "panorama" w notesie/telefonie
IMG_20151130_125631.jpg
każdy kij ma dwa końce... wagon też:D

IMG_20151130_130258.jpg
ogólnie mnie trochę zdziwił fakt, iż każdy wózek ma swój zawór rozrządczy, masy hamujące też...
IMG_20151130_130520.jpg
gdyby ktoś potrzebował dodatkowych informacji z "burty" wagonu...
IMG_20151130_130659.jpg

trochę "wnętrza" wagonu...
IMG_20151130_130823.jpg

czop skrętu (?)
IMG_20151130_125703.jpg

IMG_20151130_125742.jpg

masy wagonu... co dla mnie ciekawsze to w sumie wagon składa się z dwóch połówek - czyli jak tu liczy się masę maksymalną z ładunkiem ( 2x 110ton??), czy jako dwa wagony połączone ładunkiem??

Pozdrawiam z MMz:)

PS. jak zwykle, zdjęcia notowane telefonem, więc proszę o wyrozumiałość.
PS2. chyba ten wagon ogólnie wywołał "sensację" bowiem, nie byłem jedynym oglądającym/ fotografującym. Ponadto nawet nawinął się patrol policji- chyba dyżurna musiała wezwać, bo jak ktoś pewnie zauważy na któymś zdjęciu wagon cały czas stał koło skupu złomu...
Pozdrowienia dla współ fotografujących "z dużych kół":)

Ostatnio edytowane:

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
zdjęcie z Ursusem kapitalne - przypomniało mi się jak chłopaki z metra wspominali pierwsze przetoki, gdy na głowicy rozjazdowej na STP- Kabaty brakowało trzeciej szyny. Traktorem, chyba nawet ten sam model co na zdjęciu wpychano i wyciągano składy serii 81 ( wtedy trzy wagony - prawie 100 ton na haku traktora) z/do tunelu.
Oczywiście ciągnik był odpowiednio przystosowany do ww pracy manewrowej.
Ciągnik Ursus używany na terenie STP Kabaty był typu 1222. Miał dorobione małe koła kolejowe prowadzące go w torze, oraz możliwe było sprzęgnięcie z taborem. Bardzo wątpię jednak, by używano go do wpychania i wyciągania składów metra z tunelu. Raczej służył tylko do manewrów na powierzchni, na przykład do przetaczania składów na tor prób. Mam fotkę z manewrów ze składem ciągniętym właśnie przez Ursusa i pochodzi ona z 1991 roku, a zatem z czasów gdy teren STP był akurat w budowie, I linię otwarto dopiero 4 lata później, a i wtedy chyba jeszcze w tunelu nawet nie jeżdżono bo tez był w budowie. Dopiero nieco później zaczęto, wpierw tylko do stacji A4 Stokłosy.
W celu ustalenia szczegółów, czy też weryfikacji tego co napisałem, musiałbym pogadać z kim trzeba.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.739 78 12
Ogólnie były dwa Ursusy przystosowane do jazdy po torach.
Ten o którym wspomniałeś CoCu i jeden " gospodarczy".
Co do zakresu prac manewrowych ciągnikiem oparlem się na wspomnieniach chłopaków co"Polskę zaczynali", czyli jak jeszcze było tylko 10 wagonów z " darów sowieckich".
To tak w mocnym skrócie...

Pozdrawiam...

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.739 78 12
IMG_20151229_141630.jpg
IMG_20151229_141756.jpg

Ten sam skład RŻD ze zdjęć przemk'a77 zanotowany telefonem już w obrębie stacji Mińsk Mazowiecki... gdy wracałem z zakupów:D:D:D (niestety obraz lekko przeedytowany - inaczej by się nie dało patrzeć na to)

Pozdrawiam z MMz

OP
OP
przemek77

przemek77

Znany użytkownik
Reakcje
1.158 7 0
Ja tymi najnowszymi EZT nie miałem okazji jeździć a zastanawia mnie ta różnica w wysokości peronów. Osobą starszym czy np kobiecie z wózkiem dziecięcym będzie zdecydowanie trudniej wsiadać czy wysiadać

Ufo

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
268 1 1
Ja tymi najnowszymi EZT nie miałem okazji jeździć a zastanawia mnie ta różnica w wysokości peronów. Osobą starszym czy np kobiecie z wózkiem dziecięcym będzie zdecydowanie trudniej wsiadać czy wysiadać
To chyba jakiś tymczasowy peron.
[DOUBLEPOST=1451758342][/DOUBLEPOST]
masy wagonu... co dla mnie ciekawsze to w sumie wagon składa się z dwóch połówek - czyli jak tu liczy się masę maksymalną z ładunkiem ( 2x 110ton??), czy jako dwa wagony połączone ładunkiem??
Wagon to wagon, w całości :) Czyli ma masę własną 110 ton, cały.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.739 78 12
Ufo, dzięki- czasem interpretacja przepisów jest ... po prostu bez pół litra...;)
Przemek77- peron jak najbardziej prowizoryczny... szczególnie te bariery / płotki...