• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Katastrofy kolejkowe

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.553 34 1
NAMIĘTNY POCAŁUNEK W SZADKU
Na bocznicy tej wspaniałej stacji udało mi się podpatrzeć schadzkę i namiętny pocałunek. Patrząc na gabaryty, mam jedynie nadzieję, że drezyna nie była nieletnia....
Namiętny pocałunek.jpg

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.553 34 1
AKCJA KAMELEON.
W Gdańskiej Dyrekcji Polskich Kolei Podomowych (a w tamtejszym przypadku dodatkowo pogaleriowych) maszyniści SKPL przeszli szkolenie z obrony cywilnej, której celem była ochrona pociągu w razie ataku na infrastrukturę kolejową. Zarządzenie wspominało o szybkim - w razie niebezpieczeństwa - pokryciu taboru siatkami maskującymi (AKCJA KRAB PUTELNIK), a w razie ich braku ustawienie składu jak najbliżej miejsca o podobnej kolorystyce (AKCA KAMELEON).
Nie mam informacji czy maszynista zaliczył ćwiczenia.
Kameleon 1.jpg

Kameleon 2.jpg

uboottd

Aktywny użytkownik
Reakcje
70 0 0
Na bocznicy tej wspaniałej stacji udało mi się podpatrzeć schadzkę i namiętny pocałunek. Patrząc na gabaryty, mam jedynie nadzieję, że drezyna nie była nieletnia....
Ja dość podobną sytuację widziałem w realu - jak pamiętam na stacji w Opolu - na jednym torze stała EU07 i podobna drezyna. Gość stojący kawałek dalej machnął reką drezynie by podjechała, tyle że najpierw ruszyła EU wjeżdzając buforami w kabinę drezyny. Widać nawet nie widział że coś przed nim stoi i myślał że tamten macha jemu...

Marcub85

Aktywny użytkownik
Reakcje
300 8 1
NAMIĘTNY POCAŁUNEK W SZADKU
Od razu przypomniała mi się bardzo stara historia której byłem świadkiem jeszcze w 2016 roku na Makieta City. Doszedłem do wniosku że te drezyny WM są regularnym celem ataków (a właściwie same często je prowokują) ale zarówno w przypadku sytuacji u kolegi bstok70 jak i moim winowajcą jest lokomotywa, nie drezyna.
Spodobała mi się właśnie ta zaparkowana drezyna WM-10, przed kozłem oporowym, a po chwili z impetem zaparkowała na niej EU07. Przeleciała przez zwrotnicę krzyżową na wprost pomimo ustawienia na prawo.
Szkody niebanalne (ale swoją drogą można obejrzeć szczegóły wnętrza tej drezyny)
DSCN1251.JPG

DSCN1306.JPG

Jakość zdjęcia trochę odpowiada telefonom sprzed 7 lat (2016r) i przez szybę, takie to były piękne czasy...

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.064 6 0
Jakość zdjęć drezyny i kolizji wg mnie jest doskonała, właśnie dlatego, że lekko nieostre, tym samym trzymające w napięciu autentycznej narracji, no i wysokość ogniskowej obiektywu fotografującego -odpowiadający poziomowi przeciętnego wzrostu H0. Super!

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Od razu przypomniała mi się bardzo stara historia której byłem świadkiem jeszcze w 2016 roku na Makieta City. Doszedłem do wniosku że te drezyny WM są regularnym celem ataków (a właściwie same często je prowokują) ale zarówno w przypadku sytuacji u kolegi bstok70 jak i moim winowajcą jest lokomotywa, nie drezyna.
Spodobała mi się właśnie ta zaparkowana drezyna WM-10, przed kozłem oporowym, a po chwili z impetem zaparkowała na niej EU07. Przeleciała przez zwrotnicę krzyżową na wprost pomimo ustawienia na prawo.
Szkody niebanalne (ale swoją drogą można obejrzeć szczegóły wnętrza tej drezyny)
Zobacz załącznik 950336
Zobacz załącznik 950337
Jakość zdjęcia trochę odpowiada telefonom sprzed 7 lat (2016r) i przez szybę, takie to były piękne czasy...
Czy była "komisja badań wypadków na makietach" i napisała jakiś raport, choćby dlaczego lokomotywa przeleciała przez anglika wbrew jego ustawieniu? ;)

Kolejowy jakub

Aktywny użytkownik
Reakcje
122 25 7
Witam, dziś w godzinach przedpołudniowych doszło to wykolejenia SU46-012 z zakładu taboru Olsztyn, lokomotywa z nieznanych przyczyn wypadła z szyn szlaku jednotorowego bezpośrednio za strzeżonym przejazdem kolejowym, podejrzenia padają na zamulone rowki przejazdu. Nie stwierdzono uszkodzeń lokomotywy

Załączniki

Sytzmer

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
346 0 0
To chyba będzie mój ulubiony wątek.

Zrzut ekranu 2024-01-15 o 18.57.11.jpg

Na start, historia wręcz niespotykana. Tkt3-45 spadł z mostu prowadzącego do Portu Miejskiego Wrocław, gdy przęsło zwodzone było podniesione - do znajdującej się tymczasowo pod spodem barki. Na szczęście nikomu nic się nie stało, a spowodowane zdarzeniem opóźnienia nie były szkodliwe, ponieważ sam port w tym czasie był mało obłożony pracą.
Pierwotne ustalenia śledczych, nie pozwalały na zrozumienie, dlaczego rozpędzony do maksymalnej prędkości parowóz wyjechał z portu. Jednakże, po pewnym czasie dotarli do nagrania zdarzenia. Wynikało z niego, że maszynista, znajdujący się pod wpływem coca-coli, postanowił zaimponować reszcie załogi, skacząc lokomotywą z mostu. Ostatecznie, względem maszynisty nie zostały wyciągnięte żadne konsekwencje - parowóz należał do niego, a właściciel barki się na skok zgodził. Komisja badania wypadków postanowiła, aby w miejscu postawić znak zakazujący, aby zniechęcić innych do takich pomysłów w przyszłości.
Krążą plotki, że maszynista skakał dwa razy, ponieważ za pierwszym razem wylądował za blisko.

Zrzut ekranu 2024-01-15 o 18.56.43.png