• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Katastrofy kolejkowe

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.553 34 1
Z książki wypadków. KNB (Kolej Na Białystok)

WADA POSTAWY
Nic nie poradzę. Mam skoliozę (boczne skrzywienie kręgosłupa) - wzruszyła ramionami Bipa patrząc na dyżurnego stacji Suchary, gdy ten zapytał jak ma teraz przyjąć towarowy z Mijowych Łąk
Wada postawy.jpg

ROZBIEŻNE INTERESY

Aż cztery wagony ochronne były zaangażowane przy próbie opanowania chuligańskich zapędów wagonów cystern. Mimo to postawiły one na swoim i zamiast do stacji Mijowe Łąki pojechały do "Wiórów", co z przerażeniem wytrzeszczając aż troje oczu zobaczyła SM-ka ciągnąca zdawkę z drewnem do Bielskiej fabryki Ikei.
Uparte beczki.jpg

"OWADZI" ROMANS.
- Czy to pan przyprowadził ten skład "Leningrad Express"? - zapytała z podziwem Wulkana 231 miła i ładna Stoneczka.
- Ma się rozumieć! - dumnie wypiął gniazda sprzęgów wielokrotnego sterowania Wulkan 231.
- A dlaczego się pan teraz odpiął od składu? Nie ma pan siły?
- Ja??? Miałbym nie mieć siły? - Wulkan tak się roześmiał, że aż wypsnęło mu się krótkie Rp1 - Przyjechałem przed czasem i zajrzałem do kumpla - też Wulkana - tylko dwóch nas takich legendarnych Fiatów jest.
- A czy ja mogłabym dowieźć ten skład do stacji Białystok Techniczna? Taka byłabym dumna....
- Droga pani! Mam tysiąc koni mechanicznych więcej niż pani, a i tak się czasem spocę. Ciężkie mają te wagony jak nie wiem co. Czasem myślę, że jakieś radioaktywne metale nimi wożą, albo złoto.
- Ależ bardzo proszę - Stonka nie dawała za wygraną.
- No dobrze. Niech już pani spróbuje. Będę prowadził nasłuch na trzecim kanale. Jak pani nie da rady to przyjadę na popych.
Stonka podjechała po wagony, a dwa Wulkany z lekkim politowaniem przyglądały się temu.
Narcystyczne Wulkany.jpg

- Fajna ta dziewczyna - zaczął 018.
- No. Dla mnie się ona też bardzo podoba - natychmiast dorzucił 231.
- A jak myślisz, na którego z nas ma oko?
- No raczej na mnie - jestem świeżo po rewizji, odmalowany, a ty to taki trochę jakby spatynowany.
- Ale mam więcej detali - z lekką złością zauważył 018.
- Ale ona lupy nie ma - zarechotał 231 - zaczekaj zaraz za Lewickimi spuchnie, to zobaczymy kogo wezwie.
Ale Stonka nie miała zamiaru spuchnąć. Pędziła na skrzydłach miłości.
- Tsmelaku! (Trzmielu) - zawołała do swojego kochanka z Bogdanki.
- Stoneczko moja kochana - zaterkotał Tsmelak - jak ci się udało wyrwać z więzów katorżniczej pracy manewrowej.
_ Nie ważne.....
CMOK. CMOK było tylko słychać namiętne pocałunki.
Owadzia schadzka.jpg

Tymczasem w Bielsku Podlaskim naczelnik biegał po torach i krzyczał:
- Gdzie ta łobuzica, lafirynda jedna? Pewnie znowu zwiała na schadzkę z tym Trzmielem. Hej wy tam! Nie widzieliście Stonki?
Wulkany aż wstrzymały pracę sprężarek.
- Do was mówię!
- Eeee, no, tego. Chyba zabrała mój skład "Leningrad Express" i pojechała. Zaraz za nią polecę - zwiększył obroty 231.
- Gdzie mi tu! Nie ma czasu. Ty 018 lecisz na Wióry i przywieziesz zdawkę. Ty 231 weźmiesz te usyfione węglarki z torów odstawczych i będziesz formować skład.
- Ale ja jestem świeżo po rewizji! Pachnący farbą! Mam agregat wysokiego napięcia. Jestem lokomotywą liniową.
- Teraz linową jest Stonka, której oddałeś wagony. Popylaj mi tu w mig po te węglarki.

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Bipa lubi się wykolejać - nawet ze 2 czy 3 lata temu doprowadzając mnie niemalże do szewskiej pasji tym wykolejaniem spowodowała pochylenie się nad tematem blaszek dociążających wózki. Niestety nie urzeczywistniłem tego, zaś bipa stoi na bocznicy i trochę się kurzy.

Sytzmer

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
346 0 0
„S” jak w inicjałach

Historia sprzed roku, stacja techniczna Warszawa Praga. Raport komisji badania wypadków makietowych z dnia 30 września '23 roku Pańskiego:

Z niewyjaśnionych przyczyn, coś odwróciło uwagę dyżurnego, który znienacka przełożył jeden z rozjazdów pod składem próżnych węglarek. Problem ten postanowił niezwłocznie skorygować, jednak ku jego zaskoczeniu (o zgrozo!), przywrócenie przebiegu nie zaskutkowało przywróceniem ciągłości logicznej składu, który postanowił (za sprawą jednej nieposłusznej węglarki Alberta) pójść na całość i łapczywie skonsumować aż trzy tory stacyjne. Na szczęście obyło się bez strat (może za wyjątkiem wizerunkowych). Maszynista był trzeźwy.

IMG_7158.jpeg
IMG_7161.jpeg

Sytzmer

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
346 0 0
CZY BIUROKRACJA ZABIJA POLSKĄ KOLEJ?

IMG_2136.jpg

Do niecodziennej sytuacji doszło dnia 28 sierpnia, roku Pańskiego 2024, kiedy to pod pociąg testowy poruszający się po pętli niby Żmigrodzkiej, została bezmyślnie nieumyślnie podłożona dokumentacja towarowa. Na szczęście, w pociągu nie było pasażerów, zaś wykolejenie nastąpiło na płaszczyznę blatu, zamiast parkiet sali gimnastycznej ośrodka w Łasku. Po burzliwej krytyce eleganckim zwróceniu uwagi wycinającym karty zamówień osobom, pociąg został wkolejony i kontynuował dalsze ustawianie właściwej prędkości maksymalnej. Kworum zgromadzonych modelarzy zdecydowało się nie wymierzać kary sprawcom, ponieważ mieli oni w rękach ostre nożyczki i noże tapicerskie uznano niską szkodliwość czynu oraz małe prawdopodobieństwo jego powtórzenia.

Wokoło „stołu” rozgorzała jednakże ciekawa, niezbyt długa dyskusja, na temat wpływu biurokracji na prawidłowe i efektywne funkcjonowanie polskich kolei modułowych. Wyniku wymiany zdań, jakkolwiek ciekawy by on nie był, niestety nie pamiętam.

Maszynista był trzeźwy.

Pawlencjusz

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
405 0 0
Ale akcja mili państwo
na Nojewie huligaństwo.
Wjeżdża w stację towarowy
a ktoś siedzi za krzakiem i rowem.
Wyskakuje Stachu @Sytzmer
„Aaaa!!! Mikol!!!” Krzyczy jedna z cystern.
Trzecia - okrakiem, Druga - na boku,
Pierwsza zaś rozjazd wzięła w podskoku.
IMG_8612.jpeg