• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Katastrofy i wypadki

MAnTonI

Aktywny użytkownik
Reakcje
182 1 0
Coś się dzieje na przejeździe kolejowym na ul. Strzegomskiej we Wrocławiu. Pociąg stoi za przejazdem na moście nad Ślęzą a policji i SOK tyle że aż żółto w oczach. Nie wiem nic więcej, jechałem autem z rodziną i stanąć nie dało rady.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.538 34 1
Co zostaje z ciężarówki]
A raczej jak jeden wagon, który na elementach karoserii wyskoczył z szyn zniszczył podkłady powodując rozsunięcie się szyn, wpadnięcie między nie wózków i wykolejenie pozostałych wagonów. Dobrze to było widać na zdjęciach z miejsca wypadku. Trochę to przerażające, zwłaszcza, że to mała ciężarówka. Co by bylo gdyby to był 40 tonowy "TIR" ? A tak swoją szosą. W Rembertowie przy zderzeniu pociągu z podobną ciężarówką doszło do rozerwania składu. Z tyłu zostały nowoczesne wagony rosyjskie z hamulcami tarczowymi i szynowymi, a wierne lokomotywie pozostały tylko nasze poczciwe. Zastanawiam się czy jest bezpieczne łączenie wagonów o różnej sprawności hamulca?

krakowiak

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
1.063 23 0
Patrząc na zniszczenia kabiny pociągu nie pozostaje nic innego, jak pogratulować współczesnym konstruktorom bezmyślnego wykorzystywania tworzyw sztucznych do budowy pociągu. Wg. opisu znalezionego tutaj http://ns.szybkiekoleje.org.pl/index.php/etr/111-czeskie-pociagi-pendolino : "Na obu końcach pociągu znajdują się kabiny maszynisty, wykonane z materiałów kompozytowych". Tak drogi użytkowniku, to właśnie ty jesteś strefą kontrolowanego zgniotu.

Mateusz

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Ciekawe jaka była prędkość w momencie uderzenia, myślę że mogło być nawet ponad 100km/h. W takiej sytuacji to tylko rzucać się na podłogę za kabiną, chyba że za ścianą ma się kupę rowerów i kilkanaście ludzi, to nawet nie ma gdzie uciekać.

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
Zobaczcie Koleżanki i Koledzy jak to medialnie i prestiżowo brzmi.........Pendolino potrąciło człowieka ,Pendolino uderzyło w auto.Nie pociąg expresOwy ,pośpieszny tylko Pendolinoo_OOśmielam się stwierdzić że gdyby to nie Pendolino zwlaszcza Polskie to informacje o tych zdarzeniach których już było kilka (z udziałem Pendolino PKP)nie były by nagłaśniane.Sam gdy ktoś żartując mówił że się pod pociągiem zabija radziłem by Wybrał pociąg do Berlina ,Wiednia,Pragi czy krajowego ICKA niż lokalne EN57.-WIĘKSZY PRESTIŻ:ROFL:

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.010 84 11
Ktoś kiedyś na tym Forum napisał że trzeba EN57 zezłomować bo nie są nowoczesne a w zwiazku z tym nie są bezpieczne.
Mogę się założyć że przy takim strzale mniejsze straty w pasażerach były by w starym "kiblu" niż w nowocesnym *******ino.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
697 54 1
"...patrząc na jego zachowanie muszę powiedzieć, że ludzka głupota nie zna granic..."
http://teleexpress.tvp.pl/ - 4:10

Jak widać potrafi przekraczać nawet granice danego państwa...

A na Polskich przejazdach zachowanie jak najbardziej...
"normalne"...

To samo dotyczy skrzyżowań świetlnych, taranowanie ciężarówką samochodów osobowych oczekujących na czerwonym świetle na skrzyżowaniu...

Polski bandyta, terrorysta, jedzie, nie chce i nie będzie hamował, bo po co...
Taki dobry wspaniały i wyjątkowy szofer nie musi...
Tymczasem u naszych południowych sąsiadów, Polski bandyta zabija dwie osoby, poszkodowanych kilkadziesiąt osób w tym trzy w poważnym stanie, a łącznie pięć w stanie ciężkim walczy o życie w szpitalu...

Oczywiście prościej wydawać publiczne pieniądze na odcinkowe pomiary prędkości, żeby nabijać kasę na przekraczających prędkość dopuszczalną na danym odcinku drogi kierowców (co gorsza autostradzie), a na takie przestępstwa wymiar (nie)sprawiedliwości patrzy przez palce...

Mosty k/Lęborka; Stara Łubianka; Ptusza; Polednie; Stawiguda i jeszcze kilka innych, tragicznych w skutkach katastrof spowodowanych przez bandytów w samochodach ciężarowych.

A najlepiej widać zachowania na tym filmie:

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 84