• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Katastrofy i wypadki

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Uuuaaa. Bolało...
Dziennikarze piszą, że kierowcy nic się nie stało, a co z drużyną trakcyjną lokomotywy? Tego już nie raczyli napisać.
Swoją drogą to bardzo im współczuję. Mając 100 czy 120 km/h na hastlerze oraz świadomość nieuniknionego uderzenia w "ścianę" można zawału dostać.
Zastanawiam się co w takiej sytuacji można zrobić więcej aby ratować zdrowie. Chyba tylko biegiem spierniczać z za nastawnika w korytarz między kabinami. Sam nie wiem...

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
261 0 0
Coś ze starych "Perspektyw" gdzieś z przełomu lat 70-tych i 80-tych. (Niestety wskutek niedyspozycji skanera w celu jako-takiej reprodukcji musiałem posłużyć się niedoskonałą techniką zastępczą.)

P1020447.JPG
P1020448.JPG

escobar

Znany użytkownik
Reakcje
207 7 0
Uuuaaa. Bolało...
Dziennikarze piszą, że kierowcy nic się nie stało, a co z drużyną trakcyjną lokomotywy? Tego już nie raczyli napisać.
Swoją drogą to bardzo im współczuję. Mając 100 czy 120 km/h na hastlerze oraz świadomość nieuniknionego uderzenia w "ścianę" można zawału dostać.
Zastanawiam się co w takiej sytuacji można zrobić więcej aby ratować zdrowie. Chyba tylko biegiem spierniczać z za nastawnika w korytarz między kabinami. Sam nie wiem...
Lokomotywa wygląda lepiej niż wynikało by ze zderzenia z nagrania... ucierpiały wagony i dom w który uderzyła potem ciężarówka:eek:

a tu ta oderwana kabina Renault:eek:

więcej foto na: http://www.dzienniklodzki.pl/artyku...-uderzyl-w-tira-zdjecia,5592897,id,t,zid.html

Darkman

Aktywny użytkownik
Reakcje
8 1 0
A ten tor "wiedeńki" nie tak dawno był ładnie zmodernizowany. Drugi wciąż nie oddany do użytku i się robi paraliż. Całe szczęście, że nikomu nic się nie stało.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
697 54 1
Uuuaaa. Bolało...
Dokładnie tak, nie wspomnieli nawet słowem, często tak jest...
Poza tym masz rację, w takim przypadku ucieka się z za nastawnika do korytarza, ratując życie...
Korytarz maszynowni jest w takiej sytuacji "najbezpieczniejszym" miejscem w lokomotywie.

Ale...

Zanim to nastąpi "dajesz w nagłe" m.in. w celu zmniejszenia prędkości i "usztywnienia" składu, a co za tym idzie zminimalizowania skutków nieuniknionego zdarzenia.

[DOUBLEPOST=1435418824,1435418403][/DOUBLEPOST]

Tutaj należy wspomnieć także o bardzo ważnym aspekcie zachowania się kierowcy...
W takich przypadkach, kolizji samochodu z pojazdem szynowym na przejeździe kolejowym w prawie 100 procentach wina leży po stronie kierującego samochodem...
Nie mniej jednak w tym konkretnym przypadku należy zwrócić uwagę na przytomność umysłu kierującego i jego zachowanie w celu zapobieżenia nieuchronnej katastrofie po unieruchomieniu samochodu na przejeździe kolejowym - zresztą zachowanie jak najbardziej przepisowe i logiczne.

Swoją drogą, to żeby nawalił samochód na przejeździe to tak jakby trafić szóstkę w totolotka - w obu przypadkach zdarza się bardzo rzadko.
Wszyscy mieli dużo szczęścia, również domownicy, cud że nikt nie zginął.

Na filmie rzeczywiście widać jak ciężka lokomotywa taranuje samochód ciężarowy, a lżejszy wagon podskoczył pewnie na jakiś wyginającym się podzespole ciężarówki, przechylając się lekko.
Do tego w samym momencie zderzenia widać wydzielającą się bardzo dużą energię.

Ostatnio edytowane:

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
697 54 1
W TV widziałem, że przynajmniej jeden wagon był wykolejony - to pewnie ten pierwszy.
Przeglądając stronę Dziennik Łódzki z linku Kolegi :

...widać, że część wagonów (środkowych) stoi na szynach, ale można faktycznie wywnioskować, że wyskoczyło z szyn jednak więcej niż jeden (w tym pierwszy, drugi i ostatni chyba też).

Przy okazji przeglądania zdjęć na w/w stronie, mam nadzieję, że nie ucierpiały także żadne zwierzęta, m.in. właścicieli domu - na jednym ze zdjęć widać nieźle uszkodzoną budę dla psa...

Hardtech

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
92 0 0
Kurcze dopiero się dowiedziałem o tym wpadku, wiecie może o której jechał ten pociąg z Warszawy? Najlepsze jest to że wczoraj z żoną i dzieckiem jechaliśmy o 18:40 z Warszawy Centralnej do Katowic TLK "Górnik" :eek:

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
922 79 5
Mnie zbulwersowało to, że za przejazdem stoją dwa samochody, przed jeden i jest jeszcze kierowca, czyli teoretycznie czterech dorosłych facetów i nikt nie spróbował pomóc zepchnąć ciężarówki z przejazdu. Zamiast tego mamy super film na żywo., c

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
@Zbyszek, wiesz... nie wiemy co było przyczyną i dlaczego truck nie zjechał z przejazdu. Jeśli rozszczelnił się układ hamulcowy i pozaciskało cylinderki to i 30 chłopa mogłoby nie dać rady. Na filmie widać nie moc i próbę dawania sygnałów maszyniście przez kierowcę. Driver zatem musiał wiedzieć, że nie da rady zjechać na kołach i dla tego zdecydował działać w inny sposób. Większość ludzi w takiej sytuacji próbuje ratować swój dobytek do końca np. próbują uruchomić samochód, często poświęcając przez to coś o wiele bardziej cenniejszego... życie!
W tym przypadku kierowca wiedział, że nie ma szans zjechać na czas dlatego nie podejmował kolejnych prób natomiast wysiadł i próbował ostrzec maszynistę.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.808 525 30
Myślę, że na pchanie zwyczajnie mogło zabraknąć czasu. Sygnalizacja włącza się na ok. 30 sekund przed pociągiem. Chyba, że ten samochód utknął tam wcześniej, ale jak znam życie, to pewnie próbował przeskoczyć w ostatniej chwili.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
922 79 5
Oczywiście, że to rozważania teoretyczne, ale nie ma nawet próby pomocy, a 30 sekund to i krótko, i wystarczająco długo. Najważniejsze, że nikt nie zginął.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
697 54 1
Oczywiście, że to rozważania teoretyczne, ale nie ma nawet próby pomocy, a 30 sekund to i krótko, i wystarczająco długo. Najważniejsze, że nikt nie zginął.
Tutaj zgadzam się z Tobą Zbyszek...
Taka narodowa murzyńskość...
Chociaż pomóc by nie pomogli, to chęć pomocy, zamiast czekania na rozwój wydarzeń to już (i zawsze) coś...
Kierowca dostał niestety od losu szansę na milion zepsucia się samochodu na przejeździe,
a jak z układu pneumatycznego spadło mu powietrze to nie było nawet szans go niczym ruszyć do przodu
i jedynie siódemka była w stanie go zepchnąć...
.
[DOUBLEPOST=1435440005,1435439638][/DOUBLEPOST]
W tym przypadku kierowca wiedział, że nie ma szans zjechać na czas dlatego nie podejmował kolejnych prób natomiast wysiadł i próbował ostrzec maszynistę.
Dokładnie, tak jak napisałem wcześniej kierowca zachował się prawidłowo i tak powinno się postępować w takich sytuacjach.

Darkman

Aktywny użytkownik
Reakcje
8 1 0
Kurcze dopiero się dowiedziałem o tym wpadku, wiecie może o której jechał ten pociąg z Warszawy? Najlepsze jest to że wczoraj z żoną i dzieckiem jechaliśmy o 18:40 z Warszawy Centralnej do Katowic TLK "Górnik" :eek:
Jest EIC Górnik i jedzie on przez CMK
Myślę, że na pchanie zwyczajnie mogło zabraknąć czasu. Sygnalizacja włącza się na ok. 30 sekund przed pociągiem. Chyba, że ten samochód utknął tam wcześniej, ale jak znam życie, to pewnie próbował przeskoczyć w ostatniej chwili.
http://www.epiotrkow.pl/news/Pociag-staranowal-tira-[ZDJeCIA],22532
Kierowca wypowiada się, że czas jeszcze był, nie świeciła się SSP

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 84