• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Katastrofy i wypadki

Gerson

Znany użytkownik
Reakcje
1.608 26 0
www swiatowy pl 6.jpg

20.05.1988 Szczecin Skolwin ul. Orłowska.
Źródło: www.swiatowy.pl
Autor zdjęcia: Stanisław Cieślak

Lokomotywa uderzyła w bok autobusu WPKM linii 63 na niestrzeżonym przejeździe kolejowym wyposażonym w sygnalizację świetlną. W wypadku rannych zostało 8 osób, w tym 1 osoba zmarła w szpitalu.

Niestety nie udało mi się ustalić co było przyczyną tego wypadku i jaka lokomotywa w nim uczestniczyła. Może ktoś wie na ten temat coś więcej?

szymon3000

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Szymon 3000, czy jesteś dumny ze swojego komentarza ?
a czy Ty wchodzisz na czerwonym na pasy ? przejeżdżasz autem przez skrzyżowanie na czerwonym , jak szlabany zamknięte omijasz je????? bezmózg i tyle , nie szkoda !!!
ja przez mądrych pracowników koleji ide do pracy 25 minut , bo debile zamykają szlabany na 7 minut przed przyjazdem czegokolwiek , a normalnie 15 minut , ale do bani by nie przyszło ominąć szlabany !!! twożą się przez to ogromne korki na Franciszkańskiej w Koszalinie , ludzie zawracają , jak jade autem omijam to szerokim łukiem... ale nie widziałem nikogo kto włazi pod pociąg.

Ostatnio edytowane:

Gerson

Znany użytkownik
Reakcje
1.608 26 0
To, że ta kobieta weszła na tory pomimo opuszczonych rogatek jest wyłącznie jej winą. Czasu się nie cofnie i niestety zapłaciła za to najwyższą cenę.
Nie jest to jednak powód żeby nazywać ją "TIR-ówką".

biedna TIR-ówka pomyliła *******ino z TIR-em...
Twoja wypowiedź w tym temacie po pierwsze jest nie na miejscu, a po drugie świadczy o Tobie, jako osobie wypisującej tego typu komentarze.
Poza tym jakbyś zadał sobie choć trochę więcej trudu i spróbował dowiedzieć się nieco więcej o tym zdarzeniu to nie pisał byś takich bzdur.
Podobno kobieta osierociła dwójkę dzieci.

Reakcje
11 0 0
biedna TIR-ówka pomyliła *******ino z TIR-em...
To teraz wyjaśnij nam tu wszystkim jaka jest definicja TIR-ówki wg Ciebie oraz na jakiej podstawie nazywasz kogoś kogo nie znasz TIRówką.

Prawdopodobnie nikt z nas z tego forum (zapewne Ty również) nie wie jak wyglądało to zdarzenie, co było powodem i jakie były okoliczności tego wypadku.
A Ty nazwałeś TIRówką osobę, której zapewne w ogóle nie znasz, tylko dlatego, że z nieznanego nam powodu weszła pod jakieś tam Pendolino.

Takie zachowanie, to zwykłe chamstwo i egoizm.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.948 121 22
Przeczytałem te doniesienie i wniosek jest następujący.
Pierwsze doniesienia mówią jedno, drugie (czyli AKTUALIZACA) coś już innego. Widać zatem jak nierzetelnie przekazywane są informacje.

olek1398

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
50 0 0
Dzisiaj w Zębicach Wrocławskich mało brakowało do śmiertelnego wypadku, pani ok. 80 lat weszła na zamknięty przejazd (szczerze powiem, że nie wiem jak zrobiła) idąc pod pędzący pociąg IC (ok. 130 km/h). Mechanik zaczął trąbić, zszokowani koledzy krzyczeć... Na szczęście pociąg minął przejazd, kiedy pani była na 2. torze. Nie jestem nawet pewien, czy ona była świadoma tego, co się stało. Musieliśmy ochłonąć, bo naprawdę mało brakowało.
_DSC0047przyciete.jpg

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.448 58 3
http://nrdblog.cmosnet.eu/2009/09/page/2/#axzz3QbzahDP5

Zderzenie czołgu z Pociągiem
Cytat ze strony:
Pociąg jadący z Lipska do Berlina przejeżdżał już blisko Berlina, koło miejscowości Jüterbog przez wielki poligon radzieckich wojsk pancernych Forst Zinna.
Pociąg jechał przez środek poligonu, z lewej i prawej można było podziwiać krajobraz zryty gąsienicami czołgów. Doszło tam pewnego razu w 1988 do bardzo rzadkiego wypadku - zderzenia jadącego 120 km/h pociągu pasażerskiego z czołgiem T-72. Czołgi miały swój przejazd przez tory, ale któremuś wyraźnie nie chciało się jechać dookoła i utknął na torach. Akurat wtedy nadjechał pociąg. Trudno było wtedy o wiarygodne relacje - zdjęcia widziałem tylko w polskiej gazecie, w NRD nic! Nie do śmiechu - 6 zabitych, 33 rannych.

FZ_Zugunglueck-600x450.jpg
Zugunglueck_T72.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 84