• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Katastrofy i wypadki

PX48-28

Aktywny użytkownik
Reakcje
97 5 2
Wykolejenie pociągu towarowego w miejscowości Subkowy w dniu 8.03.2014 roku. ---> KLIK <---
Obejrzawszy ten materiał nasunęło mi się takie pytanie: czy i w jaki sposób mechanik jest w stanie wyczuć takie wykolejenie?
Najprawdopodobnie to nie Mechanik, a dyżurna zahamowała skład (RADIO-STOP lub informacja radiowa w co wątpię). Objawy to szybki spadek prędkości i przymus dorzucenia pozycji, lub uciekające powietrze z przewodu w przypadku utracenia szczelności układu.

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mechanik raczej nie zauważy wykolejenia składu który prowadzi. Jeśli wagon w coś uderzy np przęsło mostu bądź słup to wówczas może nastąpić rozerwanie składu i pociąg się sam zatrzyma.

Dyżurni ruchu mają obowiązek obserwacji przejeżdżającego składu i mają możliwość zatrzymiania. Poinformowania mechanika bądź użycia radio stopu.

Widywałem rozprute podkłady wielokrotnie a to idzie w setki metrów za każdym razem.

04-12-602.jpg
http://www.magsoft.com.pl/~rocketman/ep09/foto/04-12-602.jpg

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
A przy okazji mogłoby być wielu rannych.

Na zdjęciu wyżej właśnie pociąg pośpieszny przeciągany lokomotywa spalinową po wyłączeniu trakcji elektrycznej. Wielominutowe (godzinne) opóźnienia w kursowaniu pociągów. Zaoranie torów dokonał poc. towarowy.

Ostatni

Znany użytkownik
Reakcje
195 3 0
Pierdoły, pierdoły i pierdoły , jaka zmiana zdania?? , napisałem że mi to nie grozi i finito, niech się narażają ci co nie maja wyobraźni ja mam aż nadto wyobraźni wiedząc co dzieje się na kolei na co dzień.
Wolę stać z boku i robić zdjęcia(też muszę uważać gdzie staję bo są miejsca gdzie można się zdziwić jak się zdąży).
Zobacz po jakich szynach jeżdżą pociągi z rozkładową 120 na łuku z dużą przechyłką , a wiesz jak to odkryłem ? , usłyszałem silne uderzenia jak by koła spadały na szynę i poszedłem to obejrzeć :
To jest przed złączem szyn jak i za nim, na szynie zewnętrznej łuku.
Obraz 391.jpg
Obraz 392.jpg

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.892 57 5
Takie zajście z Iławy 31.01.14,zdjęcie od kolegi pracującego przy remoncie torowiska (z telefonu.)
Iglica w rozjeździe zawiodła.

IMG_20140331_112822.jpg

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 84