• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Katastrofy i wypadki

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Ja miałem takie zdarzenie dosyć dawno, że wjechałem na przejazd przy podniesionych zaporach i zobaczyłem kątem oka nadjeżdżający pociąg. Na szczęście były to "pudernice" a nie pośpiech i było jeszcze min. ze 100 metrów. Też wjeżdżałem "pod kątem" i dobrze że skład nie jechał od strony Warszawy, bo wtedy mógłbym go nie zobaczyć. Nie zgłaszałem na policję bo mi szkoda było dróżniczki, że może pójdzie siedzieć a w domu może ma dzieci. Ale opieprzyłem ją nieźle. I teraz zawsze się rozglądam.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.138 121 1

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.161 69 0

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.614 517 30
Chyba słuszna uwaga kolegi @Rozjazd. Powyższego wpisu już nie będę usuwał, ale proponuję ograniczyć się do wypadków w Polsce, a ew. ciekawsze wydarzenia z zagranicy zamieszczać w dziale "Koleje innych krajów" - ale może nie powtarzać wszystkich doniesień prasowych o jakichkolwiek wypadkach.

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.764 38 3
Stąd moje pytanie, ponieważ pragotron posiada przecież bęben z kolejnymi "klapkami" z nazwami stacji itp., a tu mamy pustą przestrzeń pomiędzy pionowymi ściankami. No chyba, że bęben jest tak niewielki, że się zmieścił w pudle? Natomiast umieszczenie ew. pragotrona na tak wysokim słupie byłoby zadziwiające. Próbowałem w necie znaleźć zdjęcie stacji Zakopane w podobnego okresu i nie znalazłem.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.614 517 30
pragotron posiada przecież bęben z kolejnymi "klapkami" z nazwami stacji itp.,
To urządzenie nie jest aż tak grube, gablota peronowa z dwoma takimi bębnami (na dwie strony) ma grubość ok. pół metra, może trochę więcej. Takie panele były na peronach, a także w formie dużych tablic w wieloma wierszami na ścianie holu dworca wielu stacji, m.in. na Centralnym w Warszawie, ale nie przypominam sobie umieszczenia ich aż tak wysoko. Tu dwustronny panel peronowy Pragotron na Dworcu Centralnym w Warszawie w latach 70. XX wieku (stopklatka ze znanego filmu "Nowoczesny tabor dla PKP" - wjazd "Odry").

Odra 1a.jpg

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.643 381 7
Pewno, że jest zegar tzw. świetlny a cyfry składają się małych żaróweczek. Pamiętam taki sam na narożniku dawnego budynku dworca Gdańsk Wrzeszcz. W Zakopanem był większy i dobrze widoczny.
Natomiast czyżby "sputnik" chciał wytyczyć przedłużenie linii kolejowej do Krupówek? :D;)...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 84