• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Katastrofy i wypadki

Reakcje
1.131 4 1
Samobójstw na torach niestety nie koniec, dziś w nocy w Swarzędzu również wypadek, dziewczyna (14lat) rzuciła się pod pociąg, chłopak (14) rzucił się by ją ratować, on zginął, ona w ciężkim stanie... :(

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.802 79 12
Kumpel podesłał mi mmsem, a sam pewnie z jakiej Ryjoksięgi zassał...
IMG_20231005_082648.jpg
IMG_20231005_082643.jpg

Kibel złamał się w założonych projektowo miejscach, czyli pewnie cały EZT z powodu naruszonej geometrii idzie pod palnik... SZT może da się odratować - pomiary pudeł na płycie wypoziomowanej i się okaże ( dla porównania 27WE 009 po czołowym w Wwie Wesołej z 55-60km/h miał wymieniany człon).

Mnie zastanawia, jakim cudem zostali puszczeni na ten sam tor. Automatyka niepowinna na to pozwolić - przebieg sprzeczny czy jakoś tak to się wabiło.
Z racji tego, że ten szlak był modernizowany ( paręnaście lat temu), to napewno była SBL'ka, czyli raczej odpada podanie SZ'ta dla obu naraz( za duże zniszczenia nawet na sumę prędkości 40 km/h)...
Ewentualnie ( dość prawdopodobne i pewnie to stwierdzą) któryś przerżnął i rozpruł rozjazd...
Teoria spiskowa: z racji niedalekiej odleglości od portu, Rosja dokonała cyberataku, by spowolnić lub uniemożliwić transporty na front / ze zbożem.

Pozdr,...

ps. z fotki wynika, że czołówka miała chyba miejsce na rozjazdach lub w niedalekiej odległości.

Ostatnio edytowane:

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Niezłe pier...nięcie było, skoro pierwszy człon jednostki się wykoleił i tak rozbity. Maszyniści chyba zdążyli zwiać z kabin i przynajmniej tyle dobrego. Widoczność chyba w miarę dobra była.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.644 381 7
Szkoda, jeden zabytkowy człon EN57 z pomorskiego Polregio się wykasował, ale inne oddziały mają ich masę na zbycie.
A swoją drogą, żeby tak pociągi się pierdykły niemal pod samą nastawnią dysponującą "GO" i pod siedzibą Zakładu spółki PKP PLK?
A ze dwa dni wcześniej sam Urząd Transportu Kolejowego "chwalił" się, że nie było żadnego poważnego wypadku na kolei od kilkunastu lat...

Salsa

Moderator Grupy Nostalgia za para
Nostalgia Za Parą
KKMK
Reakcje
441 2 3
Zobacz załącznik 1004069 Zobacz załącznik 1004070
Kibel złamał się w założonych projektowo miejscach, czyli pewnie cały EZT z powodu naruszonej geometrii idzie pod palnik... SZT może da się odratować - pomiary pudeł na płycie wypoziomowanej i się okaże ( dla porównania 27WE 009 po czołowym w Wwie Wesołej z 55-60km/h miał wymieniany człon).

Mnie zastanawia, jakim cudem zostali puszczeni na ten sam tor. Automatyka niepowinna na to pozwolić - przebieg sprzeczny czy jakoś tak to się wabiło.
Z racji tego, że ten szlak był modernizowany ( paręnaście lat temu), to napewno była SBL'ka, czyli raczej odpada podanie SZ'ta dla obu naraz( za duże zniszczenia nawet na sumę prędkości 40 km/h)...
Ewentualnie ( dość prawdopodobne i pewnie to stwierdzą) któryś przerżnął i rozpruł rozjazd...
Teoria spiskowa: z racji niedalekiej odleglości od portu, Rosja dokonała cyberataku, by spowolnić lub uniemożliwić transporty na front / ze zbożem.

Pozdr,...

ps. z fotki wynika, że czołówka miała chyba miejsce na rozjazdach lub w niedalekiej odległości.
Opcje przyczyn wypadku - moim zdaniem:
1. Przejechanie tarczy manewrowej przez SZT - błąd maszynisty.
2. Nakaz jazdy manewrowej za zamkniętą tarczę manewrową dla SZT podany przez dyżurnego ruchu - błąd dyżurnego ruchu

Przy okazji - przejechanie zamkniętej tarczy manewrowej miało miejsce w tym rejonie kilka dni temu...

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.802 79 12
Szkoda, jeden zabytkowy człon EN57 z pomorskiego Polregio się wykasował, ale inne oddziały mają ich masę na zbycie.
A swoją drogą, żeby tak pociągi się pierdykły niemal pod samą nastawnią dysponującą "GO" i pod siedzibą Zakładu spółki PKP PLK?
A ze dwa dni wcześniej sam Urząd Transportu Kolejowego "chwalił" się, że nie było żadnego poważnego wypadku na kolei od kilkunastu lat...
...chyba zapomnieli o Skierniewicach ostatnio i jakoś tak nawet o tej kolizji Griffina z Flirtem 3 na W-wie Wschodniej...
Pamięć jak widać krótka, a humorek dopisuje...:mad::mad::mad:

Pozdr,...

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.527 34 1
Zobacz załącznik 1004069 Zobacz załącznik 1004070

Pozdr,...

Po rozjazdach, słupach i torach widać, że to stacja nie tak dawno modernizowana. Obowiązują więc aktualne zasady bezpieczeństwa. Nie wiem jak daleko SZT odjechał od punktu tankowania ale każdy taki punkt oprócz tarczy manewrowej ma jeszcze wykolejnicę. Coś więc jest tu nie tak - na przykład to, że nie wiem gdzie jest tu punkt tankowania, i że SZT mógł wyjechać z niego już dawno i tylko przerżnął semafor no torze dodatkowym albo inną tarczę na torze bocznym. Raczej nie jest to tak, że maszynista wyjechał swoim SZT bezpośrednio z punktu tankowania tuż pod EZT. A na marginesie to już kolejny wypadek z udziałem EN57, w którym widać jak bardzo nie trzeba inwestować w stary przeżarty rdzą tabor. Dobrze, że nikt nie zginął.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.802 79 12
Dobrze, że pociąg nie jechał w drugą stronę... Ale masakra... Zaczynam być zwolennikiem instalowania ToP także przed przejazdami strzeżonymi...
Szlak Warszawa Podskarbińska - Rembertów, tam jest taki i już parę razy musiałem hamować ( mimo podanego wjazdu) do 20, bo dróżnik chyba chciał " rozladować trochę korka ... Przy okazji jakiejś moderny stacji finalnie wpięli ten przejazd w uzależnienia...

Pozdr,...

ps. pisane na podstawie obserwacji " własnego podwórka"...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 84