• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Katastrofy i wypadki

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.766 38 3
"być może doszło do awarii hamulców" - jeśli już, to skrzyni biegów. Bo kto zostawia samochód tylko na ręcznym? Standardem jest na biegu (lub w pozycji Park w automacie). A zatem zapewne było tak, że go po prostu pozostawili na luzie :gwizd: Najważniejsze, że nikomu nic się nie stało.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.360 36 7
"być może doszło do awarii hamulców" - jeśli już, to skrzyni biegów. Bo kto zostawia samochód tylko na ręcznym? Standardem jest na biegu (lub w pozycji Park w automacie). A zatem zapewne było tak, że go po prostu pozostawili na luzie :gwizd: Najważniejsze, że nikomu nic się nie stało.
Niestety, nie standardem - kiedyś była sprawa sądowa bo instruktorowi lub egzaminatorowi samochód pozostawiony na ręcznym stoczył się po Gubałówce. Wmawiają, żeby zostawiać na ręcznym. A znawcy internetowi jeszcze twierdzą, że samochód na biegu łatwo przepchniesz :D
Ja ręcznego z kolei nigdy nie używałem, do czasu samochodu z automatycznym ręcznym :D

prezesedi

Aktywny użytkownik
Reakcje
341 2 0
Cholera moja żona tak robi i jej nie umiem tego oduczyć :eek:. "Do tego ręcznego dorzuć jakiś bieg - najlepiej 1szy" powtarzam. Mało tego, uruchamiając silnik nie wciska sprzęgła (a ja zostawiam samochód na biegu i ręcznym) i wiecie co się dzieje? Stado łaciny pod moim adresem :ROFL:. Na pytanie dlaczego tak robi (bez sprzęgła i tylko na ręcznym) odpowiada "tak mnie instruktor nauczył i tak będę robić" :niepewny:. Chciałbym poznać tego instruktora. Dorzucić jeszcze trzeba, że ten ręczny zaciąga tak na 2-3 ząbki (wg niej prawidłowo) i pokazałem kiedyś, że przepchnąłem samochód na "takim ręcznym". Za to jak ja zaciągnę a ona ma jechać, to wracamy do stada łaciny i siłowania się z dźwignią hamulca :cool:
Ogólnie jednak to dobra kobieta ...
Sorki za offtopic

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.766 38 3
Odbiegamy od tematu wątku, ale
@Kamilb Oczywiście, że jak jest "z górki", to albo dodajemy ręczny, albo skręcamy koła "w bezpieczną stronę", np. do krawęznika, no wiadomo o co chodzi, ale samochód na biegu to podstawa. Inna rzecz, nie leżąca u podstaw mojego zachowania, bo zaczynałem przygodę z motoryzacją od "malucha", to fakt, że w moim suvie ręczny jest słabiutki (taka jego cecha fabryczna, nie niewłaściwe działanie), więc zostawianie wozu na spadku drogi tylko na ręcznym byłoby z mojej strony głupotą. Dlatego dodatkowo podrzucam pod przednie koło wyżutą gumę do żucia ; )
No, ale jak się panowie napną, że przepchną samochód na biegu, tak : ) Kiedyś tak zrobiliśmy z trabantem, ale było śmiechu.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.360 36 7
No, ale jak się panowie napną, że przepchną samochód na biegu, tak : ) Kiedyś tak zrobiliśmy z trabantem, ale było śmiechu.
Tak, oczywiście - a czy na ręcznym będzie łatwiej, czy trudniej? W tym sęk, że na biegu samochód jest solidniej zatrzymany, niż na ręcznym.

Na pytanie dlaczego tak robi (bez sprzęgła i tylko na ręcznym) odpowiada "tak mnie instruktor nauczył i tak będę robić"
To jeszcze są samochody nie wymagające wciśnięcia sprzęgła aby odpalić?

A po ustaleniu szczegółów, posty w śmietnik ;)

route

Aktywny użytkownik
Reakcje
426 2 1
Ktoś przebił z tyłu koła siódemce więc dostała obstawę by móc dalej podróżować ;)

IMG_0254m.jpg

A tak serio to wszystko wskazuje, że jest to skład MEHOFFERa IC60105 relacji Wrocław Główny - Jelenia Góra.
Zdjęcie zrobione na szybko z rana 11.05.2023, stacja Jaworzyna Śląska.
Obstawiona wagonami to EP07-1007 a z przodu SM4210-004.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.807 79 12
Ktoś przebił z tyłu koła siódemce więc dostała obstawę by móc dalej podróżować ;)

Zobacz załącznik 975652
A tak serio to wszystko wskazuje, że jest to skład MEHOFFERa IC60105 relacji Wrocław Główny - Jelenia Góra.
Zdjęcie zrobione na szybko z rana 11.05.2023, stacja Jaworzyna Śląska.
Obstawiona wagonami to EP07-1007 a z przodu SM4210-004.
Z tego co pamiętam, to 7'ki i pochodne mają Vmax w jeździe luzem do 80km/h ze względu na masy hamujące... Skoro obstawiona była wagonami, to pewnie na trupa z odciętym układem hamulcowym mogła iść... Ile wagonów ogółem było w tym składzie??

Pozdr,...

route

Aktywny użytkownik
Reakcje
426 2 1
Całe dwa jak w "normalnym" składzie Mehoffera.
Zwróć uwagę na tylną oś, jest na wózku transportowym więc może stąd ta obstawa.

EDIT:
os.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 84